Hammarbyiten

Två av tre segrar på annandagen

Av Magnus Hagström
Foto/montage: Benjamin Thorén

Annandagen innebär alltid bandy men numera ofta också annan sport. Tre Hammarbylag var i gång – just bandyn förlorade sin match, däremot blev det segrar i både handboll och futsal. I nyhetsbrevet också bordtennis, bowling, boxning och fotboll.

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:       

Mycket folk vid Nackastatyn
Traditionen att hammarbyare träffas vid Nackastatyn på julafton är fortsatt stark, även detta år var det stora skaror som skålade vid tolvtiden på dagen och som lyssnade till Bajen Fans-grundaren Stefan Magnussons tal om legendaren Lennart Skoglund. Talet finns nedskrivet på Bajen Fans hemsida: https://www.bajenfans.se/nyheter/magnussons-jultal-2021/

BANDY:

Storpublik men förlust på Annandagen
Hammarby hade bandyns bästa publiksiffra i den omhuldade annandagsmatchen. Över 4 000 var på plats för att se Hammarby ta sig an Sirius, det var dock de tillresta fansen från Uppsala som fick jubla mest och sist. 1-7 till slut, det här var inte Hammarbys dag. Titten i tabellen visar att Hammarby är på tolfte plats, med tre poäng upp till plats som ger spel i åttondelsfinal och tre poäng ned till kvalspelsposition. Kan bli streckstrider framöver alltså.

26 dec Hammarby-IK Sirius 1-7 (1-4). Publik: 4 147 (Zinkensdamm). Mål HIF: Kasper Milerud.

Börje Andersson och Jonas Holgersson invalda i Hall of Fame
Hammarby har ett eget ”Hall of Fame” och i samband med annandagsmatchen presenterades spelare nr 6 och 7. De som nu blev invalda är Börje Andersson, målvakt som kom till klubben 1962 och spelade för Bajen under återstoden av 1960-talet samt Jonas Holgersson som kom till Hammarby 1996 från Västerås SK och som spelade i Hammarby fram till 2005 med undantag av en säsong i Ryssland. Längre intervjuer med de båda spelarna finns på Hammarby Bandys hemsida, här: https://hammarbybandy.se/jonas-holgersson-invald-i-hbhof/ och här: https://hammarbybandy.se/borje-andersson-invald-i-hall-of-fame/

BORDTENNIS:

Bajen arrangerar Hammarby Open
Hammarby arrangerar ungdoms- och seniortävlingen Hammarby Open den 19-20 februari. Matcherna spelas på 24 bord i Brännkyrkahallen.

BOWLING:

Katrin Fahlström spelade Mixed-DM
Hammarby hade en deltagare i Mixed-DM som inleddes strax före jul och pågår in i januari. Bajens representant Katrin Fahlström teamade med Tomas Lind från BK Ax. De fick ihop 2513 poäng på 12 serier och hamnade på nedre halvan i sammandraget. Spel pågår fram till 9 januari så vi får vänta med placeringarna.

BOXNING:

Tre på tio-i-topp i Diplomserien
Stockholms Diplomserie 2021 avslutades med den fjärde deltävlingen den 19 december. Hammarby hade åtta boxare med vi detta tillfälle och tre av dem var i sluttabellen bland de tio främsta i pojkklassen. Etta i den tävlingen blev Bajens Ruben Gard före klubbkollegan Belal Jebarah. Toppduon kompletterades av Tyrehll Nyambok på nionde plats. I uppställningen ”Bästa klubb” blev Hammarby trea efter Haninge BK och AIK och i tabellen för ”Mesta klubb” var man fyra. Totalt deltog 14 klubbar i minst en av de fyra deltävlingarna.

Hammarbyarnas matcher i deltävling 4:
Alexis Salvador Hammarby IF-Hamza Al Saleh Nyköpings BS 24-32
Mustafa Hussein Rågsved BK-Ali Zaheer Chamgazi Hammarby IF 20-25
Lorenzo Haidar Upsala IF-Lionel Silva Hammarby IF 26-25
Ali Nawaz Hammarby IF-Ali Rasouli Rågsved BK 20-21
Ruben Gard Hammarby IF-David Bokvist Upsala IF 34-28
Angelo Adamos AIK Boxning-Tyrehll Nyambok Hammarby IF 32-29
Said Mamergov Haninge BK-Belal Jebarah Hammarby IF 29-30
Julia Wedin Hammarby IF-Haya Adel Tensta BK 24-24

FOTBOLL:

Cupmatcher schemalagda
Herrlagets gruppspelsmatcher i Svenska cupen har fått datum och klockslag fastställda. Hammarby inleder mot Falkenberg 20 februari och avslutar mot Häcken 6 mars. Matcherna med spelplatser:
Söndag 20 februari 17.30: Hammarby – Falkenberg, Tele2 Arena
Lördag 26 februari 17.30: Ytterhogdal – Hammarby, Ånge IP
Söndag 6 mars 13.00: Hammarby – BK Häcken, Tele2 Arena

19-årig försvarstalang ansluter från Morön
Hammarby har gjort klart med vänsterbacken Ellen Schampi, en 19-åring från Morön med meriter från F02-landslaget. Avtalet gäller över 2023.

Förlängt med Markus Karlsson
Försvararen Markus Karlsson, som gjorde en bra säsong i det P19-lag som nyss spelade SM-final och som tillhör P04-landslaget, har skrivit på ett treårsavtal med Hammarby. Tanken är att han främst kommer att spela med HTFF i Division 1 under den kommande säsongen. Markus började i Hammarby som femåring och har spelat i klubben sedan dess.

Joe Mendes går tillbaka till AIK
Ytterbacken Joe Mendes kom från AIK på fri transfer inför årets säsong till HTFF, och lyftes under sommaren upp till Hammarbys A-lag, men fortsatte att få sin matchning i HTFF. Nu återvänder han till AIK efter att klubbarna kommit överens om en övergångssumma.

Bajen spelar Victoria Cup 2021-22
Stockholms DM på damsidan kallas Victoria Cup och har höst-vårsäsong. Spelandet har alltså inletts och är framme vid 16-selsfinaler som är planerade till 6 mars 2022. Hammarby är liksom Djurgården, BP och Älvsjö direktkvalificerat för åttondelsfinal, med planerat datum 27 mars 2022.

Två miljoner från UEFA
De klubbar som spelade i Allsvenskan 2020 kommer att få dela på 3 163 360 Euro vid UEFAs årliga utdelning av Solidarity payment. Pengarna är öronmärkta att gynna ungdomsverksamheten för de klubbar som inte spelar i gruppspel i Europa. För att få pengar från UEFA så måste klubbarna ha en verksamhetsplan för ungdomsverksamheten och visa att de till 100% går till ungdomsverksamheten. Gällande utdelningen av 2020 års summa så kommer samtliga allsvenska klubbar att tilldelas bonusen då ingen var kvalificerad till gruppspel denna säsong. Det gör att varje klubb får 197 710 Euro, strax över två miljoner kronor.

HTFF-trio i Ettans talanglag
Sajten Ettanfotboll har sammanfattat säsongen och bland annat tagit ut säsongens ”talanglag” i norra respektive södra serien. Tre spelare från Hammarby Talangfotbollsförening har tagit plats i elvan från Ettan Norra som fick följande utseende:
Hannes Sveijer (Sandvikens IF) – Theodor Hansemon (Gefle IF), Christoffer Styffe (Dalkurd FF), Josafat Mendes (Hammarby TFF) – Mayckel Lahdo (Hammarby TFF), Williot Swedberg (Hammarby TFF), Jesper Ceesay (IF Brommapojkarna), Jardell Kanga (IF Brommapojkarna) – Patrik Gustavsson (IF Sylvia), Omar Faraj (IF Brommapojkarna), Antonio Yakoub (Assyriska FF).

Sex Stockholmslag i Norrettan 2022
Seriesammansättningen för Division 1-serierna på herrsidan har fastställts. Hammarby Talangfotbollförening Herrfotboll är som senast placerat i den norra gruppen. Nedflyttade från Superettan är Vasalunds IF och nya från Div 2 är Stockholm Internazionale, Team TG FF (från Umeå), BK Forward och Motala AIF. Övriga lag:
Gefle IF, Sandvikens IF, Piteå IF, IFK Haninge, Sollentuna FF, Täby FK, Umeå FC, IF Karlstad Fotboll, IF Sylvia och Örebro Syrianska IF.
16 lag i serien alltså, vilket innebär 30 matcher i seriespelet.

FUTSAL:

Tre poäng mot Norrköping
Hammarby spel i Svenska Futsalligan fortsatte på annandagen med hemmamatch mot Norrköping FK, mittenlag i serien. Det blev en rätt jämn match, där dock Bajen hela tiden var i ledning sedan man gjort 1-0. 6-4 till slut vilket gjorde att Hammarby bibehöll tredjeplatsen i serien.

26 dec Hammarby-Norrköping Futsal Klubb 6-4 (4-2). Publik: 220 (Eriksdalshallen). Mål HIF: Alan Arsalan 2, Arsalan Ashtari, Fredrik Notice, Sebastian Holmquist, Patrick Gaete Ortega.

HANDBOLL:

Seger med nödrop mot Önnered
Hammarby såg ut att ha segern som i en liten ask vid mötet med Önnered i Handbollsligan på annandagen. Leder man med fyra mål och mindre tre minuter återstår brukar matchen vara hemma men den här gången blev det spänning till slutet. Önnered närmade sig efter att Bajens Martin Dolk blivit utvisad och hade matchens sista anfall – som vid mål skulle gett oavgjort. Nu klarade Hammarby pärsen och kunde fira ännu en tvåpoängare. Tabellen ser rolig ut, Hammarby är på sjätte plats med 18 poäng på 16 matcher.

26 dec Hammarby-Önnereds HK 30-29 (16-16). Publik: 550 (Eriksdalshallen). Målskyttar Hammarby: Gustav Davidsson 7 (3 str), Viktor Ahlstrand 7 (1 str), Edwin Aspenbäck 6, Ludvig Lindeberg 5, Martin Dolk 2, Kevin Johansson-Eggan 1, Nicklas Andreasson 1, Anders Wik-Rydberg 1.

USM-lottningar för P14 och F16
Hammarbys lag i åldersklasserna P14 och F16 är framme i USM:s steg 3 och nu är lottningen gjord. P14 spelar något som kallas Steg 3A och är i grupp med Uppsala HK (arrangör), IFK Skövde HK 1 och Täby HBK 1. Gruppspelet genomförs 22-23 januari.
F16 spelar i en femlagsgrupp med Skogås HK som arrangör. Övriga lag är Tyresö Handboll, Backa HK 1 och RP IF Linköping. Matcherna spelas helgen 29-30 januari.

ÖVRIGT BAJEN:

Supporterklubben håller årsmöte den 24 mars
Hammarby IF:s supporterklubb har utlyst årsmöte för 2022. Mötet kommer att hållas den 24 mars kl 18.30 i Gula villan vid Kanalplan.

BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Handbollsligan på C More och Sportkanalen
Hammarbys matcher i Handbollsligan visas på C More och vissa dessutom på Sportkanalen. På hammarbyhandboll.se hittar du ett rabatterbjudande för att teckna abonnemang, som också ger en slant till Hammarby Handboll. Här finns infon:
https://www.hammarbyhandboll.se/hifhandboll_herr/nyheter/1674483/fa-tre-manader-for-halva-priset-hos-c-more

Aktuella matcher:
Onsdag 29 dec kl 19.00: Alingsås HK-Hammarby (C More)

Svenska Futsalligan i appen SFL Live
Alla matcher i Svenska Futsalligan kan ses i appen SFL Live som finns tillgänglig för både iOS och Android-användare på App Store och Google Play. Vissa matcher kommer att sändas i andra kanaler också, vi återkommer med info när sådan finns kring Hammarbymatcher.

Sportbladet sänder Elitseriebandy
Samtliga elitseriematcher på herrsidan sänds av Sportbladet. Aktuellt med Hammarby just nu:

Tisdag 28 dec kl 18.50: Frillesås BK-Hammarby (Sportbladet)
Torsdag 30 dec kl 18.50: Hammarby-IFK Vänersborg (Sportbladet)

Hammarbyhockeyn webbsänds

Herrlagets hemmamatcher hittas här: https://play.staylive.se/hammarbyhockey/livekalender
Motståndarlagens sändningar finns här: https://www.svenskhockey.tv/sv/club/hammarby-if/Senior

(Med reservation för att matcher flyttas till rinkar där det inte finns kamerainstallationer).
När det gäller damlaget och J18-lagens hemmamatcher så pågår kamerainstallation på Zinkensdamm. När det blir klart kommer matcherna att sändas här: https://www.svenskhockey.tv/sv/club/hammarby-if

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström magnus.hagstrom61@gmail.com

0703-55 41 77

Viktiga datum