Hammarbyiten

Nytt år, nya möjligheter

Nyhetsbrev 4 januari 2022

Av Magnus Hagström

I årets första nyhetsbrev tittar vi framåt och tipsar om ett antal evenemang. Flera idrotter börjar nu komma i gång efter julen. Vi följer så klart också upp det som hänt under jul- och nyårshelgen. Forza!

NYTT OCH NOTERAT! 
BANDY:
Kritiskt läge efter nyårsmatcherna
Hammarby har spelat elitseriebandy varannan dag kring nyår mot lag som fajtas kring slutspels- kval- och nedflyttningsstreck. Här fanns chans till ett rejält lyft för Bajen men när det bara blev två av sex möjliga poäng är det snarare så att läget är mer kritiskt. Just nu befinner sig laget på kvalplats, har dock fem poängs marginal till strecket som renderar direktnedflyttning. 
28 dec Frillesås BK-Hammarby 7-2 (3-0). Publik: 528 (Sjöaremossen). Mål HIF: David Jansson 2.
30 dec Hammarby-IFK Vänersborg 4-2 (2-2). Publik: 708 (Zinkensdamm). Mål HIF: David Jansson 4.
2 jan Hammarby-Vetlanda BK 6-7 (5-4). Publik: 1 079 (Zinkensdamm). Mål HIF: Kasper Milerud 2, David Jansson 2, David Pizzoni, Ivan Lebedev.
Inställt mot Gnaget
AIK och Hammarby skulle ha mötts i elitseriebandyn onsdag 5 januari. Matchen har dock skjutits upp på grund av covidsmitta i hemmalaget AIK. Nytt planerat datum är 30 januari. 
 
BASKET:
USM-lottning för flera av pojklagen
USM är framme vid omgång 3 i några av åldersklasserna. Hammarby har gått vidare till denna nivå med lagen i P15, P16 och P17. Matcherna spelas 28-30 januari. Följande gäller för Hammarbylagen: 
P15: 19 lag kvarstår, tio går vidare till omgång 4. Hammarby är placerat i fyrlagsgrupp där de två främsta går vidare. Lobas arrangerar, övriga lag är Hammarby, Skuru och Södertälje.
P16: 20 lag är kvar, indelade i fem fyrlagsgrupper där de två främsta går vidare från respektive grupp. Hammarby arrangerar gruppen och möter Danderyd, Eos och Sundsvall.
P17: 17 lag är kvar som delats in i fyra grupper. Bajen är i femlagsgruppen som arrangeras av Södertälje. Övriga lag är Östersund, Eos och Järfälla. De två främsta går vidare till nästa steg. 
 
FOTBOLL:
Marsch till första träningen!
Damlaget kör årets första träning på söndag 9 jan kl 15.30 på Kanalpan. Till denna första chans att se laget ”in action” har några supportrar ordnat samling med marsch till arenan. Samling på puben Charles Dickens kl 12.00, marsch mot arenan kl 14.30. Mer information finns på den facebooksida som skapats för evenemanget: https://www.facebook.com/events/1302612863534545?ref=newsfeed
Emma Westin tillbaka
23-åriga Emma Westin har nu tecknat avtal med Hammarby gällande 2022. Högermittfältaren har studerat vid University of California i Berkeley men spelat för Hammarby under terminsuppehållen. Nu är studierna avslutade och Emma, som spelade för Boo FF i ungdomsåren, kan därför se fram emot en hel säsong i den grönvita tröjan. 
Damlagets cupdatum
Hammarbys damlag är liksom herrarna kvalificerade till Svenska cupens gruppspelsfas. Herrlottningen publicerades i förra veckans nyhetsbrev. Nu finns även en lottning gällande damernas cupspel. Hammarby har placerats i grupp 4 tillsammans med IF Brommapojkarna, Bollstanäs SK och Umeå IK. Vinnande lag går vidare till semifinal. Preliminära speldatum:
27 feb Hammarby-BP
6 mars Bollstanäs-Hammarby
13 mars Hammarby-Umeå IK
 
FUTSAL:
Fjärdeplacering efter bortaförlust
I ett jämnt möte drog hemmalaget Skoftebyns IF det längsta strået i SFL-mötet med Hammarby. I Trollhättan blev det 3-2 till hemmalaget vilket gjorde att Bajen halkade ner ett snäpp i Svenska Futsalligans tabell till fjärdeplatsen. 
2 jan Skoftebyns IF-Hammarby 3-2 (3-1). Publik: 282 (Arena Älvhögsborg). Mål HIF: Fredrik Arvidsson, Fredrik Notice.
Två nyförvärv har anslutit
Hammarbys herrtrupp har kompletterats med två 28-åriga spelare, Ivo Öjhage och Javier Donado Gómez. Öjhage har spelat pojkfotboll i Hammarby och kommer närmast från Sickla IF Futsal. Javier är spanjor och har spelat fotboll i IFK Österåker de senaste åren. 
 
FRIIDROTT:
Ny förbundsdomare i klubben
I mitten av november genomfördes årets upplaga av den högsta nationella domarutbildningen i friidrott, och när regelproven granskats hade 13 personer godkänt resultat och nu kan kalla sig förbundsdomare. En av de 13 kommer från Hammarby IF; Eerika Kiili. 

 
HANDBOLL:
Bajen vände och vann i Alingsås
Hammarbys avslutade 2021 med att ta en riktig skalp i Handbollsligan. Laget hade inte vunnit borta mot Alingsås sedan 2010, nu vände man halvtidsunderläge och vann med fyra mål mot ett av seriens topplag. Det ser riktigt lovande ut inför fortsättningen i början av februari (mästerskapsuppehåll i januari). I en lite haltande tabell är Hammarby sexa med 20 poäng på 17 matcher. 
29 dec Alingsås HK-Hammarby 27-31 (14-13). Publik: 731 (Estrad). Målskyttar Hammarby: Gustav Davidsson 10 (4 str), Viktor Ahlstrand 4, Kevin Johansson-Eggan 4, Martin Dolk 3, Johan Nilsson 3, Edwin Aspenbäck 3, David Källemyr 3, Helge Freiman 1.

Dolk blev Månadens spelare
Handbollsligan har utsett Hammarbys Martin Dolk till Månadens spelare i december. Martin har varit starkt bidragande till Bajens fina decembermånad med fyra vinster och två oavgjorda. Han toppar även seriens skytteliga med 112 gjorda mål, elva före tvåan Elliot Stenmalm från Redbergslid. Detta var fjärde månaden för utmärkelsen Månadens lirare, tidigare har även Hammarbys Gustav Davidsson utsetts till pristagare. 

ISHOCKEY:
HIF Hockey startar månadsbrev
Hammarby Hockey har nu startat ett månadsbrev med aktuell info för den som vill hänga med. December månads brev finns här: https://www.hammarbyhockey.se/21447-2/
 
PÅ GÅNG:
(tips om aktuella evenemang)
Nytt år, nya möjligheter!
Efter en vecka med förluster både i bandy och futsal tittar vi framåt och ser på den kommande veckans möjligheter.
   
I Elitserien i bandy (herrar) har Hammarby hamnat i ett ganska prekärt läge och är just nu på kvalplats. I veckan spelas två matcher mot Bollnäs som också är indragna i de nedre streckstriderna. Här finns en klar chans att förbättra läget.
Lördag 8 jan: Hammarby IF – Bollnäs GIF, kl 15.00 
Måndag 10 jan: Bollnäs GIF – Hammarby IF, kl 19.00
Damlaget i bandy ligger sist i Allsvenskan Dam Södra och ställs nu mot VAIK/ÖSK som också tillhör nedre halvan av tabellen. Just detta lag är det man tagit poäng mot tidigare och hyfsade möjligheter bör finnas nu också även om det är bortamatch.
8 jan kl 14.00, Tingvalla IP: VAIK/ÖSK-Hammarby
   
I Svenska Futsalligan är Bajen inte riktigt lika vasst som tidigare men hänger med i toppskiktet – fyra i tabellen just nu. Eftersom åtta lag går till slutspel så är det ingen fara på taket men angeläget ändå att tillhöra toppkvartetten som får en bättre slutspelslottning. Match mot nedflyttningshotade Torslanda på Trettondagen och mot toppkonkurrenten Stallarholmen på söndag.
Damlaget i futsal är nya i seriespelet denna säsong och kör över motståndet i Div 1. Noll insläppta mål hittills. På lördag möter man IK Hephata som senast lämnade wo men nu förhoppningsvis kommer till spel. 
6 jan kl 15.00, Eriksdalshallen: Hammarby (herr)-Torslanda IK 
8 jan kl 18.00, Eriksdalshallen: Hammarby (dam)-IK Hephata
9 jan kl 17.00, Eriksdalshallen: Hammarby (herr)-Stallarholmens SK
 
Innebandydamerna har länge varit ett av de bättre lagen i Allsvenskan Östra men har till denna säsong tappat delar av truppen och fajtas i botten av serien. En serieomläggning gör att hela fem lag åker ur och det blir svårt för Bajen att undvika. En bra återstart efter juluppehållet skulle förbättra förutsättningarna. Aktuella matcher:
6 jan kl 19.00, Åkersberga sporthall: Åkersberga IBF-Hammarby
8 jan kl 14.00, Sjöstadshallen: Hammarby-Storvreta IBK
Herrlaget är i en fas där man etablerar sig som Div 1-lag och håller en trygg mittenposition. Sexa just nu och match mot seriens sjua i aktuell omgång av Div 1 Östra Svealand.
8 jan kl 14.00, IFU Arena Björklinge BK-Hammarby
 
Ishockeyn har haft juluppehåll men drar i gång igen till helgen. Herrlaget kvalificerade sig till Alltvåan där man just nu är jumbo. Match närmast mot Lidingö som befinner sig ett pinnhål upp – seger skulle betyda att man är med i matchen om playoffplatser. Damerna totaldominerade i grundserien men har haft det trögare i fortsättningsserien för de fyra främsta. Match mot SSK på söndag.
7 jan kl 19.00, SDC-hallen: Hammarby (herr)-Lidingö Vikings HC
9 jan kl 17.00, Zinkensdamm: Hammarby (dam)-Södertälje SK
 
Basketettorna på dam- och herrsidan kör i gång efter jul en kortare julpaus och Hammarby har hemmamatch i båda serierna på söndag. Chans att se båda lagen samma eftermiddag alltså. Damerna inledde svagt i seriespelet men har nu två raka segrar. Herrlaget har vunnit varannan och förlorat varannan den senaste tiden och är ett mittenlag i sin serie. 
9 jan kl 14.00, Farstahallen: Hammarby (dam)-Marbo Basket
9 jan kl 16.45, Farstahallen: Hammarby (herr)-Norrköping Dolphins
    
 
BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:
Handbollsligan på C More och Sportkanalen
Hammarbys matcher i Handbollsligan visas på C More och vissa dessutom på Sportkanalen. På hammarbyhandboll.se hittar du ett rabatterbjudande för att teckna abonnemang, som också ger en slant till Hammarby Handboll. Här finns infon:
https://www.hammarbyhandboll.se/hifhandboll_herr/nyheter/1674483/fa-tre-manader-for-halva-priset-hos-c-more
 
Svenska Futsalligan i appen SFL Live
Alla matcher i Svenska Futsalligan kan ses i appen SFL Live som finns tillgänglig för både iOS och Android-användare på App Store och Google Play. Vissa matcher kommer att sändas i andra kanaler också, vi återkommer med info när sådan finns kring Hammarbymatcher. 
 
Sportbladet sänder Elitseriebandy
Samtliga elitseriematcher på herrsidan sänds av Sportbladet. Här hittar du matcherna: https://www.sportbladetplay.se/bandy
 
Hammarbyhockeyn webbsänds
Herrlagets hemmamatcher hittas här:https://play.staylive.se/hammarbyhockey/livekalender
Motståndarlagens sändningar finns här: 
https://www.svenskhockey.tv/sv/club/hammarby-if/Senior
(Med reservation för att matcher flyttas till rinkar där det inte finns kamerainstallationer).
När det gäller damlaget och J18-lagens hemmamatcher så pågår kamerainstallation på Zinkensdamm. När det blir klart kommer matcherna att sändas här: https://www.svenskhockey.tv/sv/club/hammarby-if

Nyhetsbrevets redaktör: Magnus Hagström magnus.hagstrom61@gmail.com
0703-55 41 77

Viktiga datum