Hammarbyiten

Nytt år – nya möjligheter!

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77

Ett nytt sportår är inlett och många Hammarbyverksamheter är på tårna. Just kring nyår är det ofta lite lugnare men den kommande veckan har vi mycket att se fram emot. Flera viktiga bandymatcher, möten i Svenska Futsalligan och Regionala Futsalligan, basket på herr- och damsidan, återstart i innebandy efter juluppehåll, friidrottstävlandet inomhus drar i gång, det vankas hockey med mera, med mera. Hammarbyiten följer varje vecka upp det om hänt och tittar framåt. I veckans nyhetsbrev har nyheter och notiser från verksamheterna i bandy, fotboll, friidrott, futsal, handboll, innebandy, ishockey och rodd. Forza!

NYTT OCH NOTERAT!

BANDY:
Ny smäll i elitseriespelet
Bajen är onekligen inne i en tung period i Elitserien. Storförlusterna mot Villa (2-10) och Sirius (3-9) följdes upp med 3-8 i baken mot Vetlanda och nu är laget på allvar indraget i striden vid tabellens nedre streck. Än är laget på tionde plats men trenden är illavarslande. 
30 dec Vetlanda BK-Hammarby 8-3 (3-1). Publik: 1 130 (Hydro Arena Vetlanda). Mål HIF:Isak Karlsson, Adam Gilljam, Robert Rimgård.

Svängigt i Mini World Cup
Hammarby var ett 16 deltagande lag i pojklagsturneringen Mini World Cup om spelades i Vetlanda 26-28 december. Laget inledde med att möta Vetlanda BK i gruppspelet, förlust 2-4, och besegrade sedan IFK Helsingfors med 11-0 och Ullevål IL med 9-1. I kvartsfinalen gick man på pumpen mot blivande slutsegraren Mikkelin Kampparit, förlust 0-11. 

FOTBOLL:
Säsongen startar 9 januari
Herr- och damlag gör denna säsong gemensam sak och inleder bollträningen med en öppen träning på Kanalplan den 9 januari kl 18.00. Lagen kommer att hålla till på varsin planhalva och grindarna till Hammarby IP/Kanalplan öppnar kl 17.00. De båda sportcheferna Johan Lager och Jesper Jansson intervjuas på planen cirka klockan 17.45 och därefter lämnas mattan över till spelare och tränare. Fri entré, fiket håller öppet och träningen pågår kl 18-19. 

Simon Sandberg lämnar
Efter fem säsonger i Hammarby har Simon Sandberg tackat nej till förlängt kontrakt och hans tid i klubben är därmed över. Simon kom till Bajen från Levski Sofia inför säsongen 2018 och har hunnit med 122 allsvenska matcher. När detta publiceras är någon ny klubb inte offentliggjord.

Klart med Uppsala i Damallsvenskan            
Eskilstuna United DFF mister platsen i Damallsvenskan och ersätts av Uppsala IK. Detta står klart sedan elitlicensnämnden inte godkänt Eskilstunalaget och att deras överklagan avslagits. 

FRIIDROTT:
Medlemsrekord
När Hammarby IF Friidrottsförening summerar året konstatera man att antalet medlemmar under 2022 varit rekordstort. 1 582 personer var med i föreningen under året. En liten ökning från året innan med fyra personer och en bekräftelse på att föreningen är attraktiv. Läs gärna friidrottens egen årssammanfattning, du hittar den här:

FUTSAL:
Bra start i SFL P19
Hammarby deltar med ett lag i Svenska Futsalligan P19 Östra och hittills ser det bra ut. Bajen har vunnit tre av fyra matcher i sexlagsserien och är tvåa efter AFC Eskilstuna. Seriespelet pågår till och med 26 februari, därefter väntar slutspel för de två främsta lagen som då möter de båda topplagen i västra avdelningen. 

HANDBOLL:
Jobbig förlust i slutsekunder
Bajen hade – liksom i cupmötet i förra veckan – slagläge mot Ystad på bortaplan när lagen möttes i Handbollsligan strax före nyår. Med tre minuter kvar var Hammarby i ledning 32-30, när tre sekunder återstod hade hoppet om två poäng förvandlats till bitter torsk. Man lyckades alltså inte upprepa semifinalsegern i cupen utan tvingas gå till januari månads VM-paus med förlust på näthinnan. En summering efter de första 18 matcherna (av 26) ger ändå en förhållandevis optimistisk känsla. Laget är sexa i serien och har avancerat till cupfinal, publiken har stöttat bra på både hemmaplan och vid flera matcher ute i landet. Nästa match spelas onsdag 1 februari mot Lugi i Eriksdalshallen.  
29 dec Ystads IF-Hammarby 33-32 (17-18). Publik: 1 171 (Ystad Arena). Målskyttar Hammarby: Gustav Davidsson 8 (2 str), Ludvig Lindeberg 7, Edwin Aspenbäck 5, Viktor Ahlstrand 5, Alexander Morsten 3, Oliver Wigmark 1, Max Gugolz 1, Richard Lindström 1, Mattias Windahl 1.

Cupfinaler 25 feb och 14 mars
Datum och klockslag är nu satta för de båda finalerna i Svenska cupen på herrsidan där Hammarby möter IFK Kristianstad. Bajen börjar borta, matchen i Kristianstad Arena spelas lördag 25 februari kl 14.00. Troligtvis kommer det att finnas organiserad resemöjlighet. Hemmamatchen spelas tisdag 14 mars kl 18.15. Gällande hemmamatchen inleder HIF Handboll biljettförsäljningen till säsongskortinnehavare i morgon torsdag (5/1). Måndag 9 jan öppnar försäljningen för medlemmar och prenumeranter av handbollens nyhetsbrev. Priserna är samma som på lösbiljetter i Handbollsligan: 200 kr/150 kr på sittplats samt 150 kr/100 kr i klacken.

INNEBANDY:
Ny head coach för herrlaget
Hammarbys lag i Div 1 Östra Svealand förstärker ledarstaben med en head coach, Roger Östergren som tidigare bland annat ha lett Djurgården i SSL. Han kommer att leda laget i båset tillsammans med Danne Berg. Till deras hjälp har de bland andra Mårten Engströmsom fortsatt är lagets huvudsakliga tränare men nu i stället kommer överse lagets framfart på match från en läktarposition.

ISHOCKEY:
Pa-Mansu Janneh förstärker
Herrlaget har fått en rutinerad förstärkning inför det fortsatta spelet i Hockeytvåan Östras fortsättningsserie. Den som ansluter är Pa-Mansu Janneh, fostrad i IK Sätra från Gävle och därefter med rutin från ett flertal klubbar, bland annat norska Comet Halden och finska S-Kiekko som är senaste adressen. ”Pabi” är back och har 123 matcher i Hockeyettan på sin meritlista.

RODD:
Tre svenska rekord
Svenska Roddförbundet har beslutat sammanställa en lista över svenska rekord i inomhusrodd (roddmaskin). Tio klasser baserat på ålder och vikt är officiella och i tre av dessa representerade roddarna Hammarby vid rekordtillfället. De svenska rekorden satta av Hammarbyroddare är:
Herrar Junior B 15-16 år 1 000 m: 3.11.3 av Gabriel Hoffsten (2017)
Herrar Senior Lättvikt 2 000 m: 6.11.6 Ahmet Rapi (2022)
Damer Senior 500 m: 1.32.8 Malin Sundström (2022)

ÖVRIG BAJEN:
Klanen håller årsmöte 25 mars
Hammarbyklanen är en av många supporterföreningar som stöttar olika Bajenlag från läktaren och på andra sätt. De har nu fastställt dag för årsmöte 2023. Det ska hållas 25 mars. 

BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Cupfinalerna i SVT
Hammarby möter IFK Kristianstad i Svenska cupens final i handboll (herrar). Det handlar om dubbelmöten (hemma och borta) och SVT sänder båda matcherna. 
Lördag 25 feb kl 14.00: Cupfinal IFK Kristianstad-Hammarby
Tisdag 14 mars kl 14.15: Cupfinal Hammarby-IFK Kristianstad

Discovery+ sänder från försäsongen
Ett antal matcher från herrfotbollens försäsong kommer att sändas av Discovery+. Just när en match aktuell från Hammarbys försäsong, mötet Hammarby-Sandvikens IF på Kanalplan 20 jan. Vi återkommer med klockslag. 

C More sänder Handbollsligan
C More är huvudintressent när det gäller matcherna i Handbollsligan denna säsong. Vissa matcher går även i någon kompletterande kanal. Aktuellt med Hammarby:
Onsdag 1 feb kl 19.00: Hammarby-Lugi HF (C More)
Söndag 5 feb kl 16.30: HK Malmö-Hammarby (C More, Sportkanalen)
Lördag 11 feb kl 17.00: Hammarby-IK Sävehof (C More)

Webbsänd hockey
Svenskhockey.tv är en streamingtjänst som sänder många matcher på lägre nivå. Här kommer du att kunna se mycket Hammarbyhockey – senior, junior- och ungdomsmatcher. Håll koll via denna länk:  

Bandyn sänds i Elitserien Live
Föreningen Svensk Elitbandy har presenterat Elitserien Live som plattform för vinterns TV-sändningar av högsta ligan på både dam- och herrsidan. Mer info finns här

Viktiga datum