Hammarbyiten

Handbollen i cupfinal efter 15 år av titeltorka

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Foto: PETER JONSSON.

Det händer inte varje år att Hammarby slåss om titlar i våra lagidrotter – men snart är det dags. Det är herrlaget i handboll som nu nått final i Svenska cupen efter att ha besegrat Ystads IF i två semifinalmatcher. 2006-2008 vann Bajen tre raka SM-titlar, därefter har spiralen mestadels gått neråt. Men nu tycks en vändning vara på gång, en finalplats i cupen är definitivt ett styrkebesked. Seger i finalen, vars matcher spelas 25 februari och 14 mars och sänds i SVT, ger en plats i Europaspelet. Handbollens cupspel är det stora glädjeämnet denna vecka, i övrigt var det något av annandagsblues i Bajenland med förluster i bandy, futsal och seriehandboll. Vi önskar Gott Nytt År och ser fram emot nya upplevelser på och utanför idrottsarenorna. Hey-ho, let´s go!

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:
Välbesökt Nackafirande
Den 24 december har blivit en av hammarbyismens verkliga högtidsdagar i och med Nackafirandet på Katarina Bangata, en gång i tiden initierat av supporterföreningen Bajen Fans.*. Även i år var det smockfullt runt statyn som hyllar en av de stora Hammarbyikonerna. För många har det blivit en viktig jultradition att ses mitt på dagen under julafton, skåla för Lennart Skoglund och Bajen och lyssna på Bajen Fans-grundaren Stefan Magnussons tal. En stor Hammarbysamling utan att det är match – här blir det väldigt tydligt att gemenskapen kring en idrottsförening handlar om mycket mer än resultat i enstaka idrottsevenemang. 

*Bajen Fans arrangemang startar kl 12.00, men redan vid kl 10 träffas sällskapet ”Nackas Vänner” utanför Katarina Bangata 42 där Skoglund växte upp.  

BANDY:
Stjärnsmäll mot Sirius
Hammarbys annandagsmatch borta mot seriejumbon Sirius blev en riktig överkörning, men inte som vi tänkt oss… Uppsalalaget chockade ett blekt och snopet Hammarby och matchen var i princip avgjord redan i halvtid. Det här hade inte de 800 uppresta Hammarbysupportrarna väntat sig. 9-3 till Sirius efter 7-0 i halvtid ger de blåsvarta nytt hopp i bottenstriden, medan Hammarby har lite att fundera på inför bortamatchen mot Vetlanda 30 januari. 
26 dec IK Sirius-Hammarby 9-3 (7-0). Publik: 3 410 (Studenternas). Målskyttar Hammarby: Adam Gilljam, David Jansson, Robert Rimgård.

Pontus Nordenfors lånas ut till Katrineholm
Hammarbyanfallaren Pontus Nordenfors är klar för spel i Katrineholm Bandy fram till den 15 januari då övergångsfönstret stänger. Det handlar om ett lån och ses som en ”win-win-situation” då Pontus behöver speltid efter att ha rehabiliterats från en skada samtidigt som allsvenska Katrineholm behöver mer spets i anfallet. 

BASKET:
Lampe Challenge spelas 26-28 maj
Hammarby Baskets stora och internationella ungdomsturnering Lampe Challenge kommer att spelas 26-28 maj. Intresse noteras redan nu från lag i Spanien, Finland och Island. 

FOTBOLL:
Janogy satsar vidare i Bajen
Landslagsanfallaren Madelen Janogy blir kvar i Hammarby ytterligare ett år (minst). Klubben och ”Madde” har nu kommit överens om kontraktsförlängning. Hon kom till Hammarby i december 2020 och har alltså gjort två säsonger hittills. Första året stod hon för tio mål på 21 allsvenska matcher och 2022 blev det elva baljor, även då på 21 matcher. 

… liksom Ellen Gibson
Redan den 23 dec levererade Hammarby det som för många känns som en riktigt fin julklapp. Då offentliggjordes att klubbikonen Ellen Gibson kommer att spela vidare ytterligare två år i Hammarby (minst!). Ellens kontrakt gick ut i och med 2022 års säsong men nu har man alltså kommit överens om förlängning. 26-åriga ”Gibbe” började spela i Hammarby redan som fyraåring och är den enda klubb hon representerat. Hittills har hon spelat 194 tävlingsmatcher för Hammarby.

Info om biljettpriser 2023
Hammarby Fotboll aviserar att biljettpriserna kommer att vara oförändrade under 2023 – men att AXS kommer att höja sin avgift plus att man kommer att betalt för plastkorten kopplade till säsongsbiljetten, för dem som vill ha ett fysiskt kort. Läs mer här om biljettpriser och annat relaterat här

HTFF inleder med match i Boden
Spelordningen gällande Norrettan där Hammarby Talangfotbollförening Herrfotboll är ett av lagen är nu publicerad. Seriespelet börjar 31 mars-3 april och HTFF inleder med långväga bortamatch, Bodens BK står för motståndet. I omgången därpå är det hemmapremiär mot Täby FK. Hela spelschemat hittar du här

De klubbar som spelar serien 2023 är Bodens BK, Dalkurd, HTFF, IF Karlstad Fotboll, Motala AIF, Piteå IF, Sandvikens IF, IFK Sollentuna, Stockholm Internazionale, IFK Stocksund, IF Sylvia, Täby FK, Vasalunds IF, Umeå FC, United IK Nordic och Örebro Syrianska. 

FRIIDROTT:
Klubbrekord i Bajens Winterkast
Den 20 dec tävlades det i slägga och diskus på Enskede IP. Hammarby stod då som arrangör av Bajen Winterkast. Ett nytt klubbrekord fick vi, genom Martin Sundberg i P19 diskus (seniordiskus 2,0 kg). Det nya klubbrekordet lyder 39,79.

FUTSAL:
3-5 och 0-1 på Annandagen
Både dam- och herrlaget hade seriematcher i Eriksdalshallen på Annandagen – och båda åkte på smärtsamma förluster. Damerna mötte RFL Svealands seriesuverän Djurgården och matchade dem bra. Vid ställningen 3-3 fanns definitivt hopp om en skräll men DIF kunde till slut räkna hem sjunde raka segern via 5-3. Herrlaget var så när att genomföra något så ovanligt som en mållös match men åkte på baklängesmål med tre minuter kvar att spela i mötet med Skoftebyn. Resultatet blev därmed 0-1 vilket även det är ett ovanligt futsalresultat. Bajen har påfallande svårt att göra mål i årets seriespel, bara ett lag har gjort färre. Å andra sidan är laget väldigt starkt bakåt, 17 insläppta på elva matcher är klart bäst i serien.
26 dec Hammarby-Djurgårdens IF 3-5 (1-3). Publik: 350 (Eriksdalshallen). Mål HIF: Alexandra Lindberg, Rebecca Lyxell, Sibel Göker.
26 dec Hammarby-Skoftebyns IF 0-1 (0-0). Publik: 450 (Eriksdalshallen). 

HANDBOLL:
Till cupfinal!
Hammarbys herrlag har gått hela vägen till final i Svenska cupen. Dedtta står klart sedan man besegrat Ystads IF på bortaplan i semifinal nr 2. Bajen hade slagläge i form av fyra måls marginal från den första matchen – en marginal som man sedan utökade i en succéartad match Ystad Arena. Mötet på bortaplan slutade i Hammarbyseger med hela 31-24, totalt 68-57. Nu väntar final, som även den spelas i två matcher. Motståndare blir IFK Kristianstad som i sin semifinal besegrade Alingsås HK. Matcherna spelas 25 feb och 14 mars och sänds i SVT. Här finns en text på handbollförbundets sida om semifinalspelet
22 dec semifinal Svenska cupen Ystads IF HF-Hammarby 24-31 (13-20). Publik: 1 230 (Ystad Arena). Målskyttar Hammarby: Gustav Davidsson 9 (3 str), Edwin Aspenbäck 7, Alexander Morsten 4, Ludvig Lindeberg 3, Johan Nilsson 2, Viktor Ahlstrand 2, Mattias Windahl 2, Kevin Johansson-Eggan 1, Oliver Wigmark.

Fullsatt när Bajen förlorade med ett mål mot serieledarna
Hammarby ställdes mot serieledande IFK Kristianstad på annandagen och såg till en början ut att gå mot klar förlust. Skåningarna tog taktpinnen från början och höll marginal mot Bajen men som så ofta i handboll kan några taktiska förändringar matchbilden. Mot slutet hittade Hammarby melodin och närmade sig, med tre återstående minuter skilde endast ett mål och Hammarby hade bollen. Läge till kvittering alltså. Nu blev det inte så, men publiken i den fullsatta Eriksdalshallen fick i alla fall uppleva rejäl spänning. En match återstår innan januariuppehållet, Ystad borta den 29 dec. 
26 dec Hammarby-IFK Kristianstad 26-27 (10-15). Publik: 1 850 (Eriksdalshallen). Målskyttar Hammarby: Gustav Davidsson 7 (1 str), Oliver Wigmark 5 (3 str), Ludvig Lindeberg 5, Alexander Morsten 4, Edwin Aspenbäck 4, Viktor Ahlstrand 1.

Moa Persdotter förstärker
Damlaget har fått ett fint nyförvärv i form av niometersspelaren Moa Persdotter som senast spelade med Malmö HK. 31-åriga Moa är handbollsfostrad i Eksjö och har bland annat spelat elitseriekval med Sävsjö/Eksjö. Hon har även spelat i Lugi och Botulfsplatsens BK.

Bajenfondens nya ambassadör: Martin Dolk
A-lagsspelaren Martin Dolk har utsetts och tagit rollen som ambassadör för Bajenfonden, vars syfte är att göra det möjligt för alla barn och ungdomar i HIF Handboll att utöva sin idrott. Ingen ska behöva avstå för att det saknas pengar. Du kan skänka pengar till Bajenfonden via swish 123 360 71 40 eller via BG 885-9399. Här berättar föreningen och Dolk mer om Bajenfondens arbete:

RODD:
Bajen Rowling Race 23 april
2023 års upplaga av Hammarbys tävling för inriggare i Årstaviken hålls 23 april. Tävlingen, med distanserna 11 km och 5 km, har arrangerats varje år sedan 1996 med undantag för covidåren 2020 och 2021. 

Årsmöte 29 mars
HIF Roddförening har bokat datum för årsmötet 2023. Detta kommer att hållas den 29 mars. Klockslag med mera har ännu inte annonserats, vi ber att få återkomma med mer info.

ÖVRIG BAJEN:
Sommarjobbsmässa 8 februari
Hammarby Fotbolls samhällsprojekt Samhällsmatchen ordnar tillsammans med Stena Fastigheter sommarjobbsmässa onsdag 8 februari. Detta blir femte året i följd man organiserar en dag där arbetssökande och företag kan mötas. Mer info kommer att finnas när dagen närmar sig, notera datumet tills vidare om du är intresserad.  

Stockholm Södra har utsett Årets Eldsjäl x 2
Supporterorganisationen Stockholm Södra utser ”Årets eldsjäl” och gällande 2022 har man plockat fram två vinnare. (Facebooksidan hittas här). Dels hat priset gått till långvarige supportern Robert Ljung, dels har Tifogruppen fått priset. Motiveringar gällande båda pristagarna: 

Eldsjäl nr 1: Södra Förorter och linje 19 personifierad. En klacklegend på Bajens fotbolls- och hockeyläktare – hemma som borta. Driftig som få, och alltid med Hammarbys bästa i åtanke och utan att kräva något tillbaka. En eldsjäl (och författare) driven av passionen till våra rötter, vår förening och av möjligheten att fostra fler barn in i den grönvita trygga identiteten. Tidigare styrelseledamot i såväl Bajen Fans som Hammarby Hockey och aktiv inom en mängd olika initiativ. Numer dedikerad ungdomshockeytränare. Vi säger grattis till Årets Eldsjäl – Robban Ljung.

Eldsjäl nr 2: Timmar. Dygn. Veckor. Månader. År efter år. Det är hårt jobb och uppoffringar du aldrig ser. Kanske tar du det till och med för givet när du står där halvslirig och förväntansfull på läktaren. För du vet att vi är världsklass, varje gång. Men ta det aldrig för givet, bidra istället. Årets Eldsjäl går till Tifogruppen. För jobbet, tiden och hjärtat ni lägger ner för att få våra läktare att glöda, leva och utvecklas. För den stolthet ni ger oss på läktaren möjlighet att känna. För den grund ni lägger för våra yngre generationer. För att ni gång på gång utklassar antagonisterna på andra sidan. Ni är eld allihopa – vem vore vi utan er?

HAMMARBY IF:
Huvudföreningen vill påminna alla Hammarbyare om att ni är välkomna med Hammarbyrelaterade föremål som ni inte vill ha kvar eller vet vad ni ska göra av. Vi håller på att bygga upp arkivet och välkomnar gåvor som bilder, souvenirer, brev, kläder, matchprogram etc. Det går bra att skicka ett mejl till info@hammarby-if.se eller ringa ner till Gula villan vid Kanalplan 08-641 35 92.

BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Discovery+ sänder från försäsongen
Ett antal matcher från herrfotbollens försäsong kommer att sändas av Discovery+. Just när en match aktuell från Hammarbys försäsong, mötet Hammarby-Sandvikens IF på Kanalplan 20 jan. Vi återkommer med klockslag. 

C More sänder Handbollsligan
C More är huvudintressent när det gäller matcherna i Handbollsligan denna säsong. Vissa matcher går även i någon kompletterande kanal. Aktuellt med Hammarby:
Torsdag 29 dec kl 19.00: Ystads IF-Hammarby (C More, C More Mix)

Webbsänd hockey
Svenskhockey.tv är en streamingtjänst som sänder många matcher på lägre nivå. Här kommer du att kunna se mycket Hammarbyhockey – senior, junior- och ungdomsmatcher. Håll koll via denna länk:

Bandyn sänds i Elitserien Live
Föreningen Svensk Elitbandy har presenterat Elitserien Live som plattform för vinterns TV-sändningar av högsta ligan på både dam- och herrsidan. Mer info finns här

Viktiga datum