Hammarbyiten

Nästan bara bajare i fotbolls-VM

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Bilden: Hammarbyförflutet: Peter Gerhardsson, Magdalena Eriksson, Julia Zigiotti Olme, Hanna Lundkvist, Jonna Andersson, Madelen Janogy, Filippa Angeldal. (Zigiotti och Lundkvist, skadad, plockades bort innan VM) Foto: Arrangerat av Jonna Andersson. Tack till Peter Jonsson.

I och med Hammarbys stora representation vid pågående fotbolls-VM i Nya Zeeland och Australien tittar vi lite extra på vad som händer där. Inte mindre än fem från damlagets A-trupp återfinns i VM-trupperna. Vi har dessutom flera ex-hammarbyiter bland VM-spelarna och även coacher.

Läs mer om den grönvita VM-manifestationen i veckans upplaga av Hammarbyiten. 

Hammarbykvartett i U15-landslaget
Inte mindre än fyra Hammarbyspelare (plus en reserv) är uttagna till U15-landslaget på pojksidan för spel i North Sea Basketball Cup i Danmark 4-6 augusti. Laget kommer att befinna sig på läger i Malmö 29 juli-3 augusti och därefter spela turneringen i Vejen. 15 spelare har tagits ut, Hammarby bidrar med dessa: Malcolm Berglund PriceElias Englund GhebreabOdylon Lundqvist Simbizi och Rio Davet. Dessutom är Frank Karlsson uttagen som en av reserverna.
Inget slutspel för hammarbyarna i SM
Årets SM avgjordes i Kalmar 2-8 juli. Hammarby hade anmälda lag och individuella spelare i elva av klasserna. Ingen nådde dock slutspel som räknas från åttondelsfinalerna och framåt. 
Bittert på Grimsta
Någon gång tar sviter slut och för Hammarbys del skedde det i fredags på Grimsta IP. Innan dess hade Bajen ett hundraprocentigt facit av idel segrar i allsvenska möten med Brommapojkarna, men här tog det stopp. BP kunde vinna med 1-0, efter ett mål som inte kom helt oväntat i 56:e minuten. Hammarby forcerade ordentligt mot slutet, hade bland annat ribbträff och en serie hörnor men fick ingen utdelning och tvingades lomma in i omklädningsrummet som förlorare. Tabellraden 6-4-7 vittnar om att Hammarby är ett mittenlag denna säsong. 
21 juli IF Brommapojkarna-Hammarby 1-0 (0-0). Publik: 4 009 (Grimsta IP). Målet: 1-0 Kevin Ackerman (56). 

Kecskeméti eller Riga i ECL omgång 3
Hammarbys herrlag står inför två matcher mot FC Twente i Europa Conference Leagues kvalomgång 2 den närmaste tiden (27 juli och 3 aug). Skulle laget gå vidare väntar vinnaren i mötet mellan ungerska Kecskeméti TE och lettiska Riga FC i kvalomgång 3 som spelas 10 aug och 17 aug. 

Marc Llinares Barragán ansluter
Hammarby har skrivit treårsavtal med vänsterbacken Marc Llinares Barragán. Den 23-årige spanjoren har precis avslutat ett kontrakt med Div 2-klubben Albacete. Hans moderklubb är Espanyol men han har också skolats i Villareals akademi. I Hammarby kommer att bära tröja nr 2.  

Werner uttagen i P16-landslaget
Förbundskapten Roger Franzén har nominerat truppen till Nordisk pojkturnering som i år genomförs i Södra Karelen i Finland 2-8 augusti. En av de uttagna är Emil Werner från Hammarby. Sverige möter i gruppspelet Finland 2 augusti och Israel 6 aug. Den 8:e aug spelas final och placeringsmatcher. I den andra gruppen ingår Danmark, Färöarna och Norge.  

Två slutsegrar i Gothia Cup
Årets Gothia Cup var rekordstor med 1 876 lag från 71 nationer. Sammanlagt tävlade man i 21 klasser och Hammarby var en av tre klubbar som kom hem med två slutsegrar. Bajen vann i klasserna Flickor 12 och Flickor 14 (de andra två med dubbla segrar var Norrby IF och IFK Göteborg).  

VM-kollen! 
VM i fotboll är ovanligt intressant ur ett Hammarbyperspektiv, vi har inte mindre än fem spelare med i tre olika landslag och dessutom coachrepresentation i form av tre ex-hammarbyare i olika landslag. Dessutom ett antal spelare i det svenska laget som en gång tillhört Hammarby. VM-spelare i vårt nuvarande A-lag är Jonna Andersson och Madelen Janogy (Sverige), Kyra Cooney-Cross (Australien), Simone Boye Sörensen (Danmark) och Maika Hamano (Japan). Cocherna är Peter Gerhardsson (Sverige) Tony Gustavsson (Australien) och Pia Sundhage (Brasilien). Och därtill alltså några ex-Hammarbyspelare i det svenska landslaget: Magdalena Eriksson (numera Bayern München), Hanna Lundkvist (Atletico Madrid, dock skadad under VM-förberedelserna) och Filippa Angeldahl (Manchester City). En tidigare Hammarbyspelare även i det australiensiska laget: Courtney Nevin som spelade för Bajen förra säsongen men nu är i Everton FC. Vi följer hur det går för ”våra” spelare, främst de som spelar i årets upplaga och det här är matcherna som hittills spelats med Hammarbyintresse:
20 juli Australien-Irland 1-0 (0-0). Kyra Cooney-Cross i startelvan, spelade hela matchen. 
22 juli Zambia-Japan 0-5 (0-1). Maika Hamano ej inbytt.
22 juli Danmark-Kina 1-0 (0-0). Simone Boye Sörensen i startelvan, spelade hela matchen. 
23 juli Sverige-Sydafrika 2-1 (0-0). Jonna Andersson i startelvan, spelade hela matchen. Madelen Janogy på bänken utan inhopp. 
Säsongsbästan i Julichansen
Råby-Rekarnes tävling Julichansen#2 på Ekängens IP i Eskilstuna (20 juli) samlade några Hammarbyidrottare som vässade formen inför kommande SM-tävlingar. Säsongsbästanoteringar för Viktor Wall (200 m), Malva Lönn (200 m samt personbästa på 80 m häck), Matilda Borg (300 m, grenseger), Maja Simonsson (300 m), Arvid Wändesjö (längd), Agnes Jansson(längd) samt Maja Simonsson (slägga). Dessutom noterar vi grensegrar för Alessandro Mancinella (P14 80 m häck), Lii Jabbour (F17 100 m häck) och Ellen Forsell (F17 kula och F17 slägga). 

Grete trea i Finland
Grete Ahlberg deltog i Motonet GP i Lappeenranta i Finland den 19 juli, en tävling med bra konkurrens där sex nationer var representerade bland de tio deltagarna i kvinnlig slägga. Grete blev trea efter två finskor med 68,06 m som längsta kast.

Midnattsloppet elitsatsar
2023 återinförs prispengar till de tre främsta i Midnattsloppet Stockholm (10 km-klassen). Summorna blir desamma i herr- och damklass: ettan får 10 000 kr, tvåan 5 000 kr och trean 2 500 kr.I elitklassen gäller också att de tävlande kan använda sina ordinarie klubbtröjor, inget krav på att springa i den speciella midnattsloppströjan alltså.
Flera lag spelade i Åhus Beach
Hammarby hade fem deltagande lag i Åhus Beachhandboll Festival 17-22 juli. Ett seniorlag på damsidan som gick till B-slutspel och där nådde finalen (som förlorades med 10-17 mot Åhus Handboll 2). Pojkar 14 (1) gick till A-slutspelets semifinal, Pojkar 14 (2) spelade också A-slutspel men åkte ut i sextondelsfinal. F13 och F14 gick båda till B-slutspel men förlorade respektive åttondelsfinal. 
Träningsmatcher mot Viggbyholm
Herrlaget har nu ytterligare två schemalagda träningsmatcher, båda mot Viggbyholms IK. Den 2 sept kl 16.30 möter man VIK på Stora Mossen och den 5 sept spelar lagen mot varandra i Jägholmshallen kl 19.10. Sedan tidigare är en träningsmatch planerad mot Haninge Anchors den 16 sept kl 16.30. Ytterligare ben match mot Haninge fanns tidigare schemalagd, den är dock bortplockad i nuläget.
BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenskt i C More och Discovery+
Allsvenskan i fotboll på herrsidan kommer att sändas i Discovery+ och C More. Vissa matcher även i andra kanaler. Aktuellt just nu:
Söndag 30 juli kl 15.00: Hammarby-IFK Norrköping (Kanal 5, Discovery+, C More)
Söndag 13 augusti kl 17.30: Hammarby-IF Elfsborg (discovery+, C More)

Sportbladet Play sänder Twente
Hammarbys matcher i UEFA Conference League mot nederländska FC Twente kommer att sändas av Aftonbladet.
Torsdag 27 juli kl 20.00: FC Twente-Hammarby (Sportbladet Play)
Torsdag 3 augusti kl 20.00: Hammarby-FC Twente (Sportbladet Play) 

Damallsvenskt på Viaplay 
Viaplay är huvudintressent när det gäller sändningar av damallsvensk fotboll. Vissa matcher sänds även i andra kanaler.
Fredag 1 september kl 19.00: Växjö DFF-Hammarby (Viaplay)

VM med Bajenintresse
Matcherna i damernas fotbolls-VM sänds av Viaplay men flera även i andra kanaler. Hammarbyintresse givetvis när det gäller det svenska laget där ju Madelen Janogy och Jonna Andersson ingår. Men även i det australiensiska med Kyra Cooney-Cross och danska med Simone Boye Sörensen samt det japanska med Maika Hamano. Aktuella matcher (tablån gäller vad som är klart i nuläget).
Onsdag 26 juli kl 7.00: Japan-Costa Rica (Viaplay, TV6)
Torsdag 27 juli kl 12.00:
 Australien-Nigeria (Viaplay, TV6)
Fredag 28 juli kl 10.30: 
England-Danmark (Viaplay, TV6)
Lördag 29 juli kl 9.30: 
Sverige-Italien (Viaplay, TV6)
Måndag 31 juli kl 9.00:
 Japan-Spanien (Viaplay, TV6)
Måndag 31 juli kl 12.00: 
Kanada-Australien (Viaplay, TV6)
Tisdag 1 augusti kl 13.00:
 Haiti-Danmark (Viaplay, TV10)
Onsdag 2 augusti kl 9.00: 
Argentina-Sverige (Viaplay, TV6)

SVT sänder SM i friidrott
Stora SM i friidrott, med flera medaljchanser för Hammarby, genomförs i Söderhamn 28-30 juli och sänds i SVT. 
Fredag 28 juli kl 15.10: Friidrotts-SM (SVT1)
Fredag 28 juli kl 18.00: Friidrotts-SM (SVT2)
Lördag 29 juli kl 14.15: Friidrotts-SM (SVT2)
Söndag 30 juli kl 12.00: Friidrotts-SM (SVT2)

Utvalda matcher i Ettan
Ettan är Sveriges tredje högsta fotbollsliga på herrsidan och ett av de 32 lagen i serien är Hammarby Talangfotbollförening. C More sänder i Sportkanalen och på C Mores strömningstjänster en utvald match varje vecka. Samtliga matcher – oberoende av C More – kan också ses på ettanplay.se. Dessutom kommer drygt 380 matcher även denna säsong att sändas i samarbete med lokaltidningar runt om i Sverige. Det kommer alltså att finnas en hel del möjligheter att se HTFF:s matcher i Div 1 Norra.

Bandypuls sänder Svenska cupen
Prenumerationssajten Bandypuls sänder från försäsongstävlingen Svenska cupen där Hammarby deltar på herrsidan. Två matcher med Hammarby finns just nu schemalagda:
25 augusti 19.00: Frillesås–Hammarby (Bandypuls)
2 september 19.00: Hammarby–Vetlanda (Bandypuls)

Viktiga datum