Hammarbyiten

Grete Ahlberg vann Bajens 289:e SM-guld

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Foto: HAMMARBY FRIIDROTT.

Grete Ahlberg visade sedvanlig klass när SM i friidrott avgjordes i helgen och tog titeln i slägga, efter att ha pressat sitt säsongsbästa. Hon har ofta en ”en bäst när det gäller-kvalité” och så var det ju denna gång också. I sina två sista försök förbättrade hon läget med 69-meterskast och säkrade därmed titeln.

Numera kan vi vara ganska säkra på att Hammarbys pokalskåp varje år tillförs ett antal SM-guld. Gretes guld var hela föreningens tredje på seniornivå, de två tidigare kom i inomhusrodd och genom Grete själv i vinterns inomhus-SM där hon tävlade i viktkastning.   Totalt har Hammarby IF 289 SM-guld på seniornivå.

Förutom friidrott bjuder denna veckas nyhetsbrev på fotboll, golf, handboll, innebandy och ishockey. 

Sen seger mot Peking
Draman som slutar lyckligt är alltid givande. I det allsvenska mötet med IFK Norrköping var känslan att Hammarby höll på att tappa segern sedan motståndarna kvitterat i 82:a minuten. Då klev inbytte Viktor Djukanovic in och avgjorde i 90+1 med ett mål som blivit lite av hans patent; han viker in från vänsterkanten, tar sig förbi en motståndare och curlar in ett skott som målvakten inte kan nå. I den här matchen såg även 1-0-målet ut ungefär på detta sätt, men då var det Adi Nalic som stod för grannlåten. Tre värdefulla poäng för Bajen gör att laget nu har 7-4-7 i tabellrad och återfinns på sjätte plats i tabellen, dock med en match mer spelad än några av konkurrentlagen. 
30 juli Hammarby-IFK Norrköping 2-1 (0-0). Publik: 21 348 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Målen: 1-0 Adi Nalic (56), 1-1 Arnor Traustason (82), 2-1 Viktor Djukanovic (90+1).

Kaotiskt i Enschede
Det europeiska äventyret i Conference League lockade många Hammarbyfans att ta sig till Nederländerna för att se hur Hammarby skulle mäta sig med FC Twente i kvalomgång 2. Och jodå, laget stod upp bra och lyckades komma hem med 0-1, förlustsiffror som ger ett utgångsläge i returen som inte känns omöjligt. Ändå är det andra händelser kring matchen som kommit att prägla upplevelsen för den nedresta Hammarbyrepresentationen (1 500 på bortaläktaren samt 200 på VIP-platser). Fans som hoppats att kunna umgås på Enschedes uteserveringar fick beskedet att grönvita fotbollssupportrar inte var välkomna efter ett påbud från stadens borgmästare. Detta var tråkigt och otrevligt men ingenting mot vad som väntade efter matchen då ett hundratal maskerade hemmafans attackerade de 200 hammarbyare (klubbrepresentanter, anhöriga till spelarna och sponsorer) som befann sig på långsidans VIP-läktare.
27 juli Twente FC-Hammarby 1-0 (0-0). Publik: 29 500 (De Grolsch Veste). Målet: 1-0 Sem Steijn (56).

Inga bortasupportrar i Twentereturen
FC Twente beslöt i ett sent skede att återkalla de 1 500 biljetter som tilldelats deras supportrar vid mötet Hammarby-Twente i Conference League kvalomgång 2. Detta efter befarade säkerhetsproblem som en följd av oroligheterna vid första mötet mellan klubbarna i Enschede.    

VM-kollen! 
VM i fotboll är ovanligt intressant ur ett Hammarbyperspektiv, vi har inte mindre än fem spelare med i tre olika landslag och dessutom coachrepresentation i form av tre ex-hammarbyare i olika landslag. Dessutom ett antal spelare i det svenska laget som en gång tillhört Hammarby. VM-spelare i vårt nuvarande A-lag är Jonna Andersson och Madelen Janogy (Sverige), Kyra Cooney-Cross (Australien), Simone Boye Sörensen (Danmark) och Maika Hamano (Japan). Cocherna är Peter Gerhardsson (Sverige) Tony Gustavsson (Australien) och Pia Sundhage (Brasilien). Och därtill alltså några ex-Hammarbyspelare i det svenska landslaget: Magdalena Eriksson(numera Bayern München), Hanna Lundkvist (Atletico Madrid, dock skadad under VM-förberedelserna) och Filippa Angeldahl (Manchester City). Vi följer hur det går för ”våra” spelare, främst de som spelar i årets upplaga och det här är matcherna som hittills spelats med Hammarbyintresse:
26 juli Japan-Costa Rica 2-0 (2-0). Maika Hamano ej inbytt.
27 juli Australien-Nigeria 2-3 (1-1). Kyra Cooney-Cross i startelvan, spelade hela matchen och assisterade till 2-3. 
28 juli England-Danmark 1-0 (1-0). Simone Boye Sörensen i startelvan, spelade hela matchen. 
29 juli Sverige-Italien 5-0 (3-0). Jonna Andersson i startelvan, spelade hela matchen och assisterade till 1-0 och 4-0. Madelen Janogy inbytt i minut 62.
31 juli Japan-Spanien 4-0 (3-0). Maika Hamano ej inbytt.
31 juli Kanada-Australien 0-4 (0-2). Kyra Cooney-Cross i startelvan, spelade hela matchen.
1 aug Haiti-Danmark 0-2 (0-1). Simone Boye Sörensen i startelvan, spelade hela matchen. 
2 aug Argentina-Sverige 0-2 (0-0). Madelen Janogy i startelvan, utbytt i 90+3. Jonna Andersson ej spel. 

Kvintett till landslagsläger
F15/08-landslagets förbundskapten Lotta Hellenberg har kallat 46 spelare till läger på Bosön 7-10 augusti. Lägret är det allra första för kullen födda 2008. Hammarby bidrar med fem spelare till lägret: Roos HuitzingNicole Molin KockDoris PetzInés Lorenius och Mollie Deak Forsman

Ny förlust för HTFF
Den dåliga trenden fortsatte för Hammarby Talangfotbollförening i Div I Norra. Första matchen efter sommaruppehållet spelades den 31 juli borta mot Sollentuna FK. 200 åskådare på Sollentunavallen såg hemmalaget vinna med 1-0. I tabellen återfinns HTFF på tionde plats när halva serien spelats. I nästa omgång möter man Vasalund borta, matchen spelas 5 augusti. 
SM-guld till Grete Ahlberg
Bajens släggkastare Grete Ahlberg klarade favorittrycket vid SM i Söderhamn 28-30 juli och fick kliva upp överst på pallen, detta efter att ha åstadkommit nytt säsongsbästa. Vinnarkastet mätte 69,67 m, elva cm bättre än tidigare säsongsbästa. Detta blev dock Hammarbys enda medalj vid senior-SM denna gång. Flera nådde finalplats och två av våra idrottare kom på poängplats (de sex främsta erhåller poäng i friidrottens lagtävlingar). Samtliga insatser:
M 400 m: Alexander Pilgrim 15:e plats.
M 110 m häck: Arvid Wändesjö 5:a på nytt personbästa, 14,43 i finalen.
M tresteg: Erik Ehrlin 4:a. Bästa hoppet mätte 15,20 m och var nytt säsongsbästa. 
K 100 m: Esther Sahlqvist 9:a.
K slägga: Grete Ahlberg guldmedaljör.
M 400 m häck: Markus Moberg 10:a. 
K 400 m: Matilda Borg 8:a
M längd: Niklas Wall 8:a med bästa hopp 726 cm vilket är nytt personbästa med sex cm.
M stav: Teo Borgius 8:a.
M 200 m: Viktor Wall 8:a, nytt säsongsbästa i försöket.  

Grete VM-klar
Nyblivna SM-guldmedaljören Grete Ahlberg tillhörde den kategori på 30 svenska friidrottare som fick klartecken för VM-deltagande av förbundskaptenen Kajsa Bergkvist redan före SM. Uttagningen gäller om inget drastiskt händer i världsrankinglistorna som slutligen avgör. Årets VM genomförs i Budapest 19-27 augusti.  

Trio i Veteran-SM
Hammarby har tre anmälda till Veteran-SM som genomförs på Slottsskogsvallen i Göteborg 4-6 augusti. De som representerar Hammarby är Eskil Persson (M45 10 000 m), Håkan Johansson (M60 vikt, slägga och diskus) samt Stefan Lindström (M60 diskus). 

Mittenplaceringar i standartävlingen
Vid stora SM utomhus finns en lagtävling som kallas Mästerskaps-standaret. I de nuvarande reglerna ges poäng till de åtta främsta i varje gren. Hammarby samlade denna gång ihop 12,5 p på den manliga sidan vilket räckte till 17:e plats av de 35 föreningar som tog poäng. I den kvinnliga klassen blev det 10 poäng och en 19:e plats av 43 poängplockande föreningar.
Modin-Leveau vinnare i Hammarby Challenge deltävling 4
Hammarby Challenge Tours fjärde deltävling spelades på Haningestrand 27 juli. 23 spelare deltog, de flesta från Hammarby men även åtta andra klubbar var representerade. Vinnare denna gång blev Jan Modin-Leveau från HIF Golfförening. I sammandraget leder Stefan Andersson från Haninge GK inför finalen som spelas på Smådalarö 23 september. 
Träningsmatch mot Tyresö på söndag
Herrlaget har bara en träningsmatch innan cup- och seriespelet. Nu på söndag 6 augusti möter man allsvenska Tyresö Handboll. Matchen spelas i Kämpetorpshallen kl 15 men tyvärr finns inte möjlighet att se matchen på plats. 

Viktor Ahlstrand förlängde kontraktet
26-åriga niometersspelaren Viktor Ahlstrand är ytterligare en av dem som förlängt kontraktet inför kommande säsong. Den Hammarbyfostrade spelarens nya avtal gäller de två kommande säsongerna.
Hammarby tackade nej till allsvensk plats
I våras kvalade Hammarbys damlag till Allsvenskan men föll på målsnöret. Nu fick man erbjudande om en allsvensk plats i den Västra serien, detta sedan Fröjdereds IF dragit sig ur. Föreningen har dock beslutat att tacka nej till denna plats, beroende på att man för ögonblicket inte anser sig ha resurser i form av träningstider med mera för allsvenskt spel (den naturliga grupptillhörigheten för Hammarby är dessutom att ingå i den östra serien). Ledningen betonar dock i sin information att ambitionen kvarstår om att ta sig upp till Allsvenskan med damlaget och till Div 1 med herrlaget. 
Förlängt med August Nyblom
22-årige backen August Nyblom anslöt till Hammarby sent förra säsongen och har nu förlängt avtalet, det gäller nu den kommande säsongen. Som seniorspelare har August hunnit med Div 2-spel i Nacka HK och Nynäshamns IF förutom Bajen.   
BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenskt i C More och Discovery+
Allsvenskan i fotboll på herrsidan kommer att sändas i Discovery+ och C More. Vissa matcher även i andra kanaler. Aktuellt just nu:
Söndag 13 augusti kl 17.30: Hammarby-IF Elfsborg (Discovery+, C More)
Söndag 20 augusti kl 17.30: Kalmar FF-Hammarby (Discovery+, C More)
Söndag 27 augusti kl 15.00: Mjällby AIF-Hammarby (Discovery+, C More)

Sportbladet Play sänder Twente
Hammarbys hemmamatch i UEFA Conference League mot nederländska FC Twente kommer att sändas av Aftonbladet.
Torsdag 3 augusti kl 20.00: Hammarby-FC Twente (Sportbladet Play) 

Damallsvenskt på Viaplay 
Viaplay är huvudintressent när det gäller sändningar av damallsvensk fotboll. Vissa matcher sänds även i andra kanaler.
Fredag 1 september kl 19.00: Växjö DFF-Hammarby (Viaplay)

VM med Bajenintresse
Matcherna i damernas fotbolls-VM sänds av Viaplay men också i TV6 och TV10. Hammarbyintresse givetvis när det gäller det svenska laget där ju Madelen Janogy och Jonna Andersson ingår. Men även i det australiensiska med Kyra Cooney-Cross och danska med Simone Boye Sörensen samt det japanska med Maika Hamano. Aktuella matcher (tablån gäller vad som är klart i nuläget).
Lördag 5 aug kl 10.00, åttondelsfinal: Japan-Norge (Viaplay, TV6)
Söndag 6 aug kl 11.00, åttondelsfinal: Sverige-USA (Viaplay, TV6)
Måndag 7 aug kl 12.30, åttondelsfinal: Australien-Danmark (Viaplay, TV6)

Utvalda matcher i Ettan
Ettan är Sveriges tredje högsta fotbollsliga på herrsidan och ett av de 32 lagen i serien är Hammarby Talangfotbollförening. C More sänder i Sportkanalen och på C Mores strömningstjänster en utvald match varje vecka. Samtliga matcher – oberoende av C More – kan också ses på ettanplay.se. Dessutom kommer drygt 380 matcher även denna säsong att sändas i samarbete med lokaltidningar runt om i Sverige. Det kommer alltså att finnas en hel del möjligheter att se HTFF:s matcher i Div 1 Norra.

Bandypuls sänder Svenska cupen
Prenumerationssajten Bandypuls sänder från försäsongstävlingen Svenska cupen där Hammarby deltar på herrsidan. Två matcher med Hammarby finns just nu schemalagda:
25 augusti 19.00: Frillesås–Hammarby (Bandypuls)
2 september 19.00: Hammarby–Vetlanda (Bandypuls)

Viktiga datum