Hammarbyiten

Fortsatt serieledning

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Foto: Hammarby Tifo Facebook

Haussen kring Bajens herrlag i fotboll fortsätter. Under måndagskvällen mötte laget Malmö FF inför ett utsålt Nya Söderstadion. En bra och spännande match slutade 0-0, vilket innebär att Hammarby fortsätter att vara serieledare – nu med tre poäng före Mjällby när sex omgångar är spelade.  I nyhetsbrevet denna gång också bordtennis, boule, mer fotboll, handboll och rugby. 

NYTT OCH NOTERAT!

BORDTENNIS:
Hammarby arrangerar Bajen Cup
Den 4-5 juni arrangerar HIF Bordtennisförening Bajen Cup Vår, en breddtävling som kommer att hållas i Liljeholmshallen. 

BOULE:
DM-tävlingar i maj
Under maj månad avgörs flera DM-tävlingar. Startlistor är ännu inte ute men vi hoppas på Hammarbydeltagande i någon eller flera av tävlingarna. Aktuella datum: 14 maj Klubb-DM, 15 maj Skytte-DM och SM-kval, 26-29 maj DM singel, dubbel och trippel.

FOTBOLL:
0-0 i seriefinalen
Hammarby ledde Allsvenskan när fem omgångar spelats av Allsvenskan och Malmö FF var tvåa när lagen möttes i omgång 6 på Nya Söderstadion. Seriefinal med andra ord och en värdig sådan inför utsåld arena. Mötet slutade 0-0 och var ganska fattigt på de allra hetaste målchanserna trots bra spel från båda lagen. Men trots de uteblivna målen var detta en bra och intressant match mellan vad som troligen är Sveriges två främsta lag just nu. För Hammarby var detta första poängförlusten i det allsvenska spelet men man håller ändå fortsatt ledning, nu tre poäng före Mjällby AIF.
2 maj Hammarby-Malmö FF 0-0. Publik: 29 696 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena)

Förlust mot Rosengård
Hammarby stod upp bra i den svåra bortamatchen mot Rosengård under fredagskvällen, och resultatet 4-1 till hemmalaget speglar inte riktigt skeendet. Hammarbysupportrarna på plats gjorde sitt bästa för att peppa de grönvita och det var länge jämnt i matchen. Hursomhelst är Bajen nu i ett sämre läge än förväntat efter sex omgångar med två vinster och fyra förluster som facit. Dock har man mött seriens lag 1-5 i den aktuella tabellen. Nu väntar viktigt möte med seriesexan Vittsjö.
29 april FC Rosengård-Hammarby 4-1 (2-1). Publik 1 225 (Malmö IP). Målen: 1-0 Stefanie Sanders (14), 1-1 Emilia Larsson (17), 2-1 Olivia Schough (45+1), 3-1 Bea Spung (82), 4-1 Olivia Schough (90+3).

Wilson spelade i P16 Future Team
Hammarby hade en spelare med i det landslag som kallas P16 Future Team och som spelade turnering i Nederländerna 26-30 april; Wilson Lindberg Uhrström. Sverige inledde med förlust 1-3 mot arrangörsnationen och vann sedan mot Belgien med 1-0 och 3-2 mot Danmark. Wilson gjorde inhopp i matcherna mot Nederländerna och Danmark samt spelade från start mot Belgien.

Omgång 11-21 i Allsvenskan
Ett schema har nu tagits fram gällande omgångarna 11-21 i Allsvenskan. För Hammarbys del finns dock fortfarande några oklarheter, beroende på om vi vinner finalen i svenska cupen eller ej. Skulle det bli Europaspel gäller en speldag, blir det inte internationella matcher så är det en annan speldag. Även datum för Svenska cupen omgång 2 är inlagt. Så här ser det ut: 
Omgång 11 Söndag 26 juni 15.00 Hammarby – BK Häcken
Omgång 12 Söndag 3 juli 15.00 Djurgården – Hammarby
Omgång 13 Måndag 11 juli 19:00 Hammarby – IFK Göteborg
Omgång 14 Söndag 17 juli 15:00 Hammarby – IF Elfsborg
Omgång 15 Måndag 25 juli 19:00 Varbergs BoIS – Hammarby (vid Europaspel 24 juli 15.00)
Omgång 16 Söndag 31 juli 15:00 Hammarby – IFK Värnamo
Omgång 17 Söndag 7 aug 15:00 Hammarby – GIF Sundsvall
Omgång 18 Fastställs efter cupfinalen – antingen 14 augusti 15.00 eller 15 augusti 19.10 IFK Göteborg – Hammarby
Omgång 19 Måndag 22 aug 19:10 (21 augusti 17.30 vid Europaspel) Hammarby – Degerfors
Omgång 20 Söndag 28 aug 15:00 AIK – Hammarby Svenska Cupen omgång 2: 31 augusti – 1 september 
Omgång 21 Måndag 5 sept 19:10 IFK Norrköping – Hammarby (4 september vid europaspel)

Smilla & Bella tar på landslagsdressen
F16/06-landslaget ska mellan 16 och 23 maj spela en UEFA-turnering på hemmaplan i Blekinge mot Frankrike, Norge och USA. Förbundskaptenen Lotta Hellenberg har tagit ut 20 spelare till truppen – två av dessa är Hammarbyspelare: Smilla Holmberg och Bella Andersson. Matcherna spelas enligt följande: 18 maj Sverige-Frankrike, 20 maj Sverige-Norge, 23 maj Sverige-USA. 

…liksom Liam & Oscar
Hammarbyspelarna Liam Mahachai Källman och Oscar Steinke Brånby tillhör de uttagna i den trupp för P16/06-landslaget som förbundskaptenen Christofer Augustsson tagit ut till fyrnationsturnering i Blekinge med matchdatum 11, 13 och 16 maj. Turneringen är en så kallad UEFA Development tournament och deltagare förutom Sverige är Irland, Island och Schweiz. Sverige möter Island 11 maj, Irland 13 maj och Schweiz 16 maj.

Tidig ledning räckte inte för HTFF
Hammarby Talangfotbollförening spelade på Valborgsmässoafton i Norrettans femte omgång mot BK Forward och förlorade trots tidig ledning. Redan i den fjärde minuten nätade Emmanuel Agyeman Duah för HTFF men Örebrolaget vände och vann med 2-1 inför 228 åskådare på Hammarby IP. Laget är nu på 14:e plats i serien, precis under nedflyttningsstrecket. 

HANDBOLL:
RIK-spelare ansluter
Hammarby har gjort ett nyförvärv inför kommande säsong i Handbollsligan. Den som ansluter är 25-årige kantspelaren Oliver Wigmark från Redbergslid. Det är ett meriterat nyförvärv som varit lagkapten i RIK och även gjort U-landslagsmatcher. Oliver har skrivit på för en säsong. 

Handbollsligan 2022-23
Seriespel och kval är färdigt för säsongen och det är därmed klart vilka lag som kommer att ingå i Handbollsligan kommande spelår. Uppflyttade från Allsvenskan blev OV Helsingborg, de blir enda nykomlingen eftersom inget av Allsvenskans tre kvallag lyckades slå ut sin motståndare från Handbollsligan. Ut åkte IFK Ystad, och de ersätts alltså med ett annat lag från Skåne.

Dessa lag kommer därmed att ingå i Handbollsligan 2022-23: Alingsås HK, Eskilstuna Guif IF, Hammarby IF HF, HK Aranäs, HK Malmö, IF Hallby HK, IFK Kristianstad, IFK Skövde HK, IK Sävehof, Lugi HF, OV Helsingborg HK, Redbergslids IK, Ystads IF HF och Önnereds HK.  

RUGBY:
Kanogo Njuru invald i förbundsstyrelsen
Hammarby Rugby har numera en representant i Svenska Rugbyförbundets styrelse. Detta sedan Hammarby IF Rugbyförenings ordförande Kanogo Njuru blivit invald i förbundsstyrelsen som sekreterare vid det senaste årsmötet. Även Anja Näslund från Hammarbys organisation tilldelades en roll på förbundsnivå då hon röstades fram som en av tre valberedare till nästkommande årsmöte. 

ÖVRIG BAJEN:
Hammarbyklanen valde ny ordförande
Det har varit årsmöte i Hammarbyklanen, som är en av många suppporterorganisationer kring Hammarby. Klanen är inspirerade av skotsk supporterkultur och många av medlemmarna bär den kilt med speciellt Hammarbymönster (tartan) som tagits fram. Vid mötet valde man ny ordförande efter Thomas Gard som lämnade posten efter många år. Ny ordförande är Karin Wernestam. Vill du läsa mer om Hammarbyklanen finns de på hemsidan http://www.hammarbyklanen.se/.

…men Bamsingarna behöll sin
Bamsingarna, med det fullständiga namnet Bamsingarna Hammarby Hockey Support K.F.I.B., är också en av de fristående supporterföreningarna i Bajenland. De höll årsmöte den 26 april och valde då om den sittande ordföranden Henric Wauge. Föreningen har en aktiv hemsida som hittas här: http://www.bamsingarna.se

BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:
Herrallsvenskan i Discovery+
Discovery+ Fortsätter att vara huvudaktör när det gäller Allsvenskan i fotboll på herrsidan. Aktuellt med Hammarby:
Söndag 8 maj kl 17.30: Kalmar FF-Hammarby (Discovery+)
Söndag 15 maj kl 15.00: Hammarby-AIK (Discovery+)
Söndag 22 maj kl 15.00: Hammarby-IFK Norrköping (Discovery+)

Damallsvenskan i Viaplay med mera
Viaplay har rättigheterna till Damallsvenskan i år, vissa matcher kommer dessutom att sändas i annan kanal. 
Söndag 8 maj kl 13.00 Hammarby-Vittsjö GIK (Viaplay)
Torsdag 12 maj kl 19.00 BP Dam-Hammarby (Viaplay)
Måndag 16 maj kl 19.00 Hammarby-Kristianstads DFF (Viaplay)

Viktiga datum