Hammarbyiten

EM-brons i boxning!

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Bild: Elwin Belezika. Foto: Hammarby Boxnings facebook.

Elwin Belezika från Hammarby var en av Sveriges representanter vid Junior-EM i boxning – och den svenska boxare som gjorde allra bäst ifrån sig. Elwin, som tävlade i 92 kg, slog ut två motståndare innan han föll i semifinal. I boxningen ger detta bronsmedalj. Läs mer om Elwins matcher i nyhetsbrevet som också innehåller nytt och noterat från verksamheterna i bandy, boule, bowling, fotboll, innebandy, rodd och rugby. 

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:
Årtalsbeslut 30 maj
På senare har frågan väckts huruvida Hammarby IF ska räkna 1897 som startår, eller om ursprunget Hammarby Roddförening med start 1889 ska gälla framöver. Bland annat HIF FF:s årsmöte tagit beslut att fotbollföreningen ska driva frågan att göra 1889 till startår i huvudföreningen Hammarby IF – vars medlemmar är just de olika idrottsföreningarna inom Hammarby IF. En utredning har gjorts där man tagit fram de olika argument för och emot de båda årtalen som finns och nu ska man gå till beslut. 

Vid Hammarby IF:s årsmöte den 30 maj kommer frågan att behandlas av de närvarande idrottsföreningarnas representanter (19 idrottsföreningar, varav speedwayen i praktiken är vilande, samt Sällskapet Hammarby-Veteranerna). För att en ändring från nuvarande uppfattning att 1897 är startåret till att använda 1889 ska drivas igenom krävs kvalificerad majoritet, minst 13 av 19 röstande.

BANDY:
Ny huvudtränare: Jonas Claesson
Hammarby har nu presenterat huvudtränare för herrarnas A-lag den kommande säsongen, ett riktigt tungt namn i Bandysverige. Det blir förre Hammarby- och Vetlandaspelaren Jonas Claesson som tar över och kontraktet gäller de kommande två säsongerna. Efter den framgångsrika spelarkarriären har Jonas, som nu hunnit fylla 51, varit huvudtränare i Vetlanda, ryska Kuzbass och haft två säsonger som förbundskapten i svenska herrlandslaget.

Hammarby arrangerar Zinkenloppet
Den 14 maj kommer Hammarby Bandy att arrangera löpartävlingen Zinkenloppet, ett kostnadsfritt motionslopp på Zinkensdamms IP:s löparbanor. Loppet pågår under 30 minuter och varje varv som löps genererar en intäkt till Hammarby via samarbetspartners. Läs mer om hur du deltar som löpare och/eller bidrar som sponsor till evenemanget på hemsidan: https://hammarbybandy.se/14-maj-2022-zinkenloppet/

BASKET:
Brons i Scania Cup för P07
Scania Cup i Södertälje räknas som ett inofficiellt nordiskt mästerskap för klubblag och är en inbjudningsturnering där endast de bästa lagen i varje åldersgrupp från respektive nordiskt land får chansen att vara med. Hammarby deltog i årets tävling (15-18 april) med P07-laget och gjorde en väldigt stark insats och som slutade på prispallen med bronsmedaljer att ta hem till prisskåpet. I gruppspelet besegrade man isländska Breidablik (54-45), danska Amager (87-76) och Spånga Basket (63-51). I kvartsfinal blev det sedan vinst mot Onsala Pirates (52-50) men förlust mot blivande slutsegraren Falcon Basketball från Danmark (55-59). I match mot tredje besegrades sedan Alvik Basket Grön med siffrorna 80-78. 

BOULE:
Landslagsplats för Saga Wahlberg
”Ny landslagsspelare uttagen” lyder rubriken på Svenska Bouleförbundets hemsida. Och i artikeln berättas att Saga Wahlberg från Hammarby tagits ut i landslaget av förbundskaptenen Emil Nilsson. Vi räknar med att återkomma när det blir frågan om spel i landslagströjan. 

BOWLING:
Sistaplats, men kval väntar
Damlaget spelade sista elitserieomgången i helgen och avslutade med förlust mot B-K Eva Stockholm, vilket innebar att man slutade på sjätte och sista plats i serien. Totalt blev det 2 segrar på 15 matcher för laget. Dock finns chansen att bli kvar i högsta serien via kval – Bajen kommer att möta vinnande lag av BK Calluna från Borås och Sundbybergs IK. Hammarby går in i kvalspelet helgen 14-15 maj.
23 april Hammarby-B-K Eva Stockholm 6-14 (3-2, 1-4, 1-4, 1-4). Brännkyrkahallen. Flest kägelpoäng HIF: Susanne Olsson 782, Katrin Fahlström 780. 

Kval även för herrlaget
Herrlaget har efter avslutad seriesäsong i Div 1 hamnat i kval med möjligheten att bibehålla platsen på denna serienivå. Laget kommer att spela mot Täby BwK i Åkeshovs bowlinghall den 14 maj kl 9.00.

BOXNING:
Brons i Junior-EM för Elwin Belezika
Hammarbys boxare Elwin Belezika stod den för den klart bästa insatsen i det svenska landslag som tävlade i Junior-EM i Sofia, Bulgarien. Elwin tävlade i 92 kg och slig ut två boxare innan det blev förlust i semifinalen. Dock brons (båda semifinalförlorarna erhåller brons) vilket är riktigt starkt. Hammarby har i Elwin en mycket lovande tungviktsboxare. Matcherna:
16 april Elwin Belezika-Mammad Guluyev, Azerbajdzjan 5-0
18 april kvartsfinal Elwin Belezika-Avetik Hovakimyan, Armenien 5-0
20 april semifinal Elwin Belezika, Damar Thomas, England 1-4

Liridon Nuha EM-uttagen
Fyra boxare har tagits ut till herr-EM i Jerevan, Armenien, 21-31 maj. En av dessa är Hammarbys Liridon Nuha som tävlar i 80 kg. De uttagna deltar i ett förberedande läger på Bosön 25-30 april. 

Trio fajtades hos Djurgården
DIF Boxning arrangerade sin månadsgala under lördagen (23 april) och tre Bajenboxare gick matcher, totalt genomfördes 23 matcher. För bajarnas del blev utfallet två segrar och en förlust. Resultaten:
SC66 Emilia Ahlmark, AIK – Paulina Loutchko, HIF: 2-1
SB80 Michel Angelo Kouadio, DIF – Eddie Djärv, HIF: 1-2
SC80 Kasper Stanghelle, IF Ørnulf BK – Andreas Wedin, HIF: 1-2

FOTBOLL:
Fyra poängs ledning i Allsvenskan efter bortasegrar
Poängen fortsätter att ramla in för Hammarbys herrlag i Allsvenskan. I veckan spelades två bortamatcher, mot Degerfors och Sirius, och utfallet blev bästa tänkbara: sex poäng. Vilket innebär att Bajen nu har vunnit samtliga fem inledande matcher i Allsvenskan och har skaffat ett försprång på fyra poäng gentemot tvåan Malmö FF. God publiksuppslutning i de båda bortamatcherna har det varit också, mot Degerfors en vardagskväll befann sig över 1000 hammarbyare på bortaläktaren och i Uppsala var ungefär hälften grönvita.
21 april Degerfors IF-Hammarby 0-1 (0-1). Publik: 4 833 (Stora Valla). 0-1 Edvin Kurtulus (25). 
25 april IK Sirius-Hammarby 0-3 (0-1). Publik: 10 038 (Studenternas). Målen: 0-1 Williot Swedberg (41), 0-2 Nahir Besara (47), 0-3 Williot Swedberg (78).

Lyft i tabellen efter hemmaseger
Det har inte sett riktigt bra ut för Hammarby i Damallsvenskan men hemma på Kanalplan är man dock obesegrade. Efter den klara bortaförlusten mot Linköping spelade Hammarby en jämn match hemma mot Umeå där laget var något vassare än sin motståndare. Seger med 2-0 och ett litet lyft i tabellen, Hammarby har nu 2-0-3 i tabellrad och återfinns på åttondeplatsen.
20 april Linköpings FC-Hammarby 3-1 (2-0). Publik: 907 (Linköping Arena). 1-0 Amalie Jørgensen Vangsgaard (8), 2-0 Amalie Jørgensen Vangsgaard (10), 3-0 Amalie Jørgensen Vangsgaard (64), 3-1 Courtney Nevin (66). 
24 april Hammarby-Umeå IK 2-0 (1-0). Publik: 923 (Hammarby IP). 1-0 Vilde Hasund (30), 2-0 Ellen Wangerheim (79). 

Biljetter till cupfinalen
Glädjande nyheter för alla med säsongsbiljett är att dessa är garanterade en biljett till cupfinalen mot Malmö FF den 26 maj. Dock gäller att reservera sin plats senast onsdag 27 april kl 23.59. Läs på Hammarby Fotbolls hemsida om hur biljetthanteringen funkar, i texten finns även info om hur alla som inte har säsongsbiljett gör för att få en plats på finalen.
https://www.hammarbyfotboll.se/aktuellt/nyheter/biljettinformation-infor-cupfinalen/

Datum och klockslag i Damallsvenskan
Sedan tidigare var datum och klockslag fastställda gällande omgångarna 1-10 i Damalllsvenskan. Nu har man även bokat omgångarna 11-15 och för Hammarbys del gäller detta (fram med kalendrarna och fyll på!): 
Omgång 11 Söndag 29 maj klockan 15.00: IFK Kalmar – Hammarby, Guldfågeln Arena
Omgång 12 Söndag 5 juni klockan 15.00: Hammarby – AIK, Tele2 Arena
Omgång 13 Onsdag 8 juni klockan 19.00: KIF Örebro – Hammarby, Behrn Arena
Omgång 14 Söndag 12 juni klockan 15.00: Hammarby – IFK Kalmar, Hammarby IP
Omgång 15 Fredag 17 juni klockan 18.00: Hammarby – BK Häcken, Hammarby IP

…och i Svenska cupen på damsidan
Första omgången i Svenska cupen damer 2022-23 har lottats. I detta skede är det lag från Div 1 och lägre som gör upp. Matcherna har 6 juni som sista speldag. I omgång 2, med sista speldag 17 augusti, kliver lagen från Elitettan in i tävlingen. Därefter är det dags för Hammarby och de övriga allsvenska lagen i omgång 3 som har fast speldag, den 14 september. 

Bortapoäng för HTFF
Hammarby Talangfotbollförening med hemvist i Norrettan knep en värdefull poäng på bortaplan i helgen (23 april). Laget mötte Örebro Syrianska IF på Mellringe IP inför 350 åskådare och fick 0-0. Talanglaget har nu tabellraden 1-1-2 och hittas på elfte plats i tabellen (16 lag). 

Kvartsfinal i eAllsvenskan

Åtta lag kvarstår i kampen om titeln som eAllsvenskans mästare denna säsong. Det handlar alltså om tävlingen i EA SPORTS FIFA 22.Lördag den 14 maj ska allting avgöras när slutspelet anordnas på Restaurang 1910 på Eleda Stadion i Malmö. Hammarby är ett av de åtta lag som återstår och som gör upp om en total prispott på 200 000 kronor, där segraren går hem med hälften – 100 000 kronor. Utöver prispengarna finns även en plats i EA SPORTS FIFA 22 Global Series Playoffs för en spelare från vinnande lag.

Slutspelsschemat:
13.00 Kvartsfinal 1: Helsingborgs IF – AFC Eskilstuna
14.00 Kvartsfinal 2: IK Sirius – Örgryte IS
15.00 Kvartsfinal 3: IFK Norrköping – Djurgårdens IF
16.00 Kvartsfinal 4: IFK Göteborg – Hammarby IF
17.00 Semifinal 1: Vinnare KF3 – Vinnare KF2
18.00 Semifinal 2: Vinnare KF4 – Vinnare KF1
19.00 Final

I kvarts- och semifinal är det bäst av två matcher (sammanlagd målskillnad) som gäller, i finalen är det bäst av tre matcher. Slutspelet kan följas live via eAllsvenskans Twitch och YouTube. Följ @eAllsvenskan på Facebook, Twitter, TikTok och Instagram samt på #eAllsvenskan och eallsvenskan.gg.

INNEBANDY:
Knapp förlust i DM-semifinal
I åldersklassen P16 i tävlingen ”Bäst i stan” var Hammarby framme i semifinal, som spelades 24 april i Löthallen. Bajen mötte Järfälla IBK och förlorade knappt med siffrorna 1-2 (0-0, 1-1 0-1) inför 105 åskådare.

RODD:
Åtta båtar från fyra klubbar i Bajen Rowing Race
Bajen Rowing Race I Årstaviken var tillbaka under söndagen (24 april) efter två års pandemiuppehåll. Fyra klubbar deltog med totalt åtta båtar. Deltagande klubbar var förutom Hammarby också Uppsala Akademiska RS, Stockholms RF och Akademiska RF. Samtliga klubbar hade två båtar i tävlingen. Största klassen var motion 5 km där fem båtar tävlade med Stockholms RF som slutsegrare. I herrklassen 11 km tävlade två båtar, båda från Uppsala ARS och i damklassen 11 km kom endast en båt från Hammarby till start. 

RUGBY:
Den 7 maj börjar säsongen
Spelscheman har nu kommit för både dam- och herrlagets seriespel. Damerna ingår i en serie med nio lag: Allsvenskan Dam där samtliga anmälda lag ingår. De spelar enligt följande:

7/5 14.00 Göteborg RF-Hammarby
14/5 14.00 Enköpings RK-Hammarby
21/5 14.00 Hammarby-Uppsala RFC
9/7 12.00 Karlstad/Södertälje-Hammarby
20/8 14.00 Hammarby-Skåne Ladies
27/8 12.00 Exiles Ladies-Hammarby
3/9 16.00 Hammarby-Vänersborg RK
24/9 12.00 Stockholm Berserkers-Hammarby

Bortamatchen mot Göteborg spelas på Välen, Enköpingsmatchen på Korsängen och mötet med Karlstad/Södertälje på Orrholmens IP. Övriga matcher på Gubbängens Rugbycenter. 

Herrarna återfinns på näst högsta nivån i en femlagsserie titulerad Div 1 Herr Allsvenskan Norr. Deras schema ser ut som följer (reservation för lite osäkerhet kring match nr 1 på grund av gräsbekymmer).

7/5 14.00 Stockholm Exiles B-Hammarby
21/5 16.00 Hammarby-Erikslunds Rugby
4/6 14.00 Hammarby-Uppsala RFC
9/7 14.00 Stockholm Berserkers-Hammarby
6/8 12.00 Hammarby-Stockholm Exiles B
13/8 14.00 Uppsala RFC-Hammarby
20/8 14.00 Erikslunds Rugby -Hammarby
3/9 14.00 Hammarby-Stockholm Berserkers
(Erikslund spelar hemma på Täby Rugbycenter och Uppsala på Fyrisfjädern, övriga på Gubbängens Rugbycenter)

BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:
Herrallsvenskan i Discovery+
Discovery+ Fortsätter att vara huvudaktör när det gäller Allsvenskan i fotboll på herrsidan. Aktuellt med Hammarby:
Måndag 2 maj kl 19.00: Hammarby-Malmö FF (Discovery+)
Söndag 8 maj kl 17.30: Kalmar FF-Hammarby (Discovery+)
Söndag 15 maj kl 15.00: Hammarby-AIK (Discovery+)

Damallsvenskan i Viaplay med mera
Viaplay har rättigheterna till Damallsvenskan i år, vissa matcher kommer dessutom att sändas i annan kanal. 
Fredag 29 april kl 18.00 FC Rosengård-Hammarby (Viaplay)
Söndag 8 maj kl 13.00 Hammarby-Vittsjö GIK (Viaplay)
Torsdag 12 maj kl 19.00 BP Dam-Hammarby (Viaplay)

Viktiga datum