Hammarbyiten

Femte raka för föreningen som vimlar av landslagstjejer

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Bilden: Simone Boye Sørensen har tryckt in segermålet mot Djurgården. Foto: BENJAMIN THORÉN 

Vid den här årstiden är det mycket fokus på fotbollen och för Hammarbys del händer mycket. I seriespelet givetvis, där damlaget ångar på i toppen av Damallsvenskan, men också i form av landslagsuttagningar. Hammarby kommer att bidra med tre spelare i den trupp som ska spela F17-EM i Estland; Bella Andersson, Smilla Holmberg och Lykke Ihrfelt.  Vi har också nyligen uttagna spelare på F16- och P16-nivå.
I veckans utgåva av Hammarbyiten också boule, boxning, futsal, golf, handboll och ishockey. Go Bajen Go!
Div 3-spel 10-11 juni
Sex lag ingår i Div 3-serien där Hammarby är ett av lagen. Vinnande lag flyttas upp till Div 2, jumbon trillar ner i Div 4. Speldatum är 10-11 juni och dessa lag ingår förutom Hammarby: Boulero SSK 3, Boulesjevikerna, BK Sitting Boule 2, BK Borsten 2 och Fagersjö PS 2.
Brons för Elwin i JEM
Hammarbys Elwin Belezika var en av två svenska boxare uttagna till Junior-EM i Jerevan. Elwin matchade i 92-kilosklassen och mötte i kvartsfinal Kian Govan från Skottland som han besegrade med domarsiffrorna 4-1, I semifinal var han sedan lottad mot en rysk boxare men då Svenska Boxningsförbundet tagit beslutet att man inte tävlar mot representanter för Ryssland så blev det wo i matchen. Elwin blev därmed bronsmedaljör (i boxningen får båda semifinalförlorarna brons).  
29 april kvartsfinal Elwin Belezika-Kian Govan, Skottland 4-1 

Sju på rankingen
Svenska Boxningsförbundet har publicerat en rankinglista för seniorboxare. Det är ganska få namn i respektive klass, mellan 1 och 5 boxare. Bajen är dock flitigt representerat, med sju boxare på listorna (samtliga manliga). Våra rankade boxare är:
57 kg: 2. Alan Zangana
63,5 kg: 2. Ibrahim Bakhtiari
71 kg: 3. Ali Yousufi
75 kg: 2. Ewaz Khalili
92+ kg: 1. Agit Bilge

Nio gick matcher i Diplomserien
Stockholms Diplomserie omgång 4 genomfördes hos BK Örnen den 30 april. Hammarbyboxare stod på ena sidan i nio av de 21 matcherna och i klubbtabellerna ser det bra ut med ledning i ”Bästa klubb” och andraplats i ”Mesta klubb” som toppas av Haninge BK. Totalt har 15 klubbar deltagit i diplomserien hittills när fyra omgångar återstår.Individuellt har Bajen tre namn bland topp-tio: Ali Zaheer Changezi på förstaplats, Muhammad Arzish Changezi på fjärde plats och Sixten Cedergren på femte plats.
Derbyseger på Stadion
Klassiska Stadion öppnades för spel för första gången denna säsong när Djurgården tog emot Hammarby i säsongens första derby i Damallsvenskan. Bajen, som inlett med fyra raka segrar, var favorit men även Djurgården har haft en fin säsongsöppning och en förhållandevis stor publik (nästan 4 000) kunde se fram emot ett intressant möte. Och visst bjöds det på dramatik trots att en Bajens tidiga ledningsmål blev matchens enda. Djurgården fick efterhand ordning på sitt spel och låg på hårt för kvittering, särskilt jobbigt fick Bajen det sedan Madelen Janogy visats ut efter en tydlig eftersläng i den 65:e minuten. Storspel av Anna Tamminen i målet räddade trepoängaren denna gång.
1 maj Djurgårdens IF-Hammarby 0-1 (0-1). Publik: 3 871 (Stockholms stadion). Målet: 0-1 Simone Boye Sørensen (20). 

Inte nära i Malmö
Hammarby var inte riktigt med i matchen när man mötte Malmö FF på Eleda Stadion på Valborgsmässoafton. Starkt stöd av 2 000 Bajensupportrar på plats hjälpte inte – när MFF satte fart såg de grönvita spelarna ganska tafatta ut. Hammarby var inte utan spel framåt men hemmalagets 3-0 i halvtid var ändå rimligt sett till de båda lagens insatser. Fyra byten i halvtid innebar klar förbättring och i andra halvlek närmade sig Bajen med reduceringar till 1-3 och 2-4 men något verkligt hot mot hemmalagets trepoängare var man aldrig. I den allsvenska tabellen har MFF gått rent efter fem omgångar, Hammarby har 2-0-3. 
30 april Malmö FF-Hammarby 4-2 (3-0). Publik: 21 102 (Eleda Stadion). Målen: 1-0 Stefan Holmquist Vecchia (15), 2-0 Isac Kiese Thelin (36), 3-0 Isac Kiese Thelin (43), 3-1 Viktor Djukanovic (58), 4-1 Isac Kiese Thelin (59), 4-2 Adi Nalic (73).  

Respass i Victoria Cup
Ett ungdomsbetonat Hammarby spelade kvartsfinal i Victoria Cup under tisdagskvällen. På Lidingövallen förlorade man mot Div 2-laget IFK Lidingö FK med siffrorna 1-3.  

Bajentrio i EM-truppen
Sveriges lag till F17-EM 14-26 maj har tagits ut och i truppen hittar vi tre Hammarbyspelare: Bella AnderssonSmilla Holmberg och Lykke Ihrfelt. EM spelas i Estland och Sverige möter i gruppspelet Frankrike, England och Polen. Sveriges matcher spelas på Tamme Stadion och man möter Frankrike 14 maj, England 17 maj och Polen 20 maj. Matcherna sänds av SVT. 

Duo i F16-landslaget
Sveriges F07-landslag kommer att spela en fyrnationsturnering i Portugal 11-16 maj. Förbundskaptenen Lovisa Delby har nu presenterat en trupp omfattande 23 spelare. Två spelare från Hammarby är uttagna; Ida Frodestedt och Carmen Cernjul. Motståndare i turneringen är arrangerande Portugal samt Österrike och Norge. Blågult matchar enligt följande: 11 maj Portugal, 13 maj Österrike, 16 maj Norge. 

Två från Hammarby i Future Team-turnering
P16-landslaget Future Team åker till Danmark för spel i en fyrnationsturnering 17-21 maj. Fk Roger Franzén har tagit ut spelare från Hammarbys organisation i truppen som möter Danmark, Belgien och Polen. Från HIF FF kommer Gustav Andrén och från HTFF har vi fått med Alvin Stålö. Det svenska laget inleder mot Belgien 17 maj, möter sedan Polen 19 maj och avslutar mot Danmark 21 maj.

HTFF-vinst i Norrettan
Det fortsätter att gå bra för Hammarby Talangfotbollförening i Norrettan. Efter fem omgångar har man 4-0-1 i tabellraden, detta sedan Piteå IF besegrats med 3-1 på Kanalplan den 1 maj. Målgörare för Bajen var denna gång Ibrahima Breze Fofana och Deniz Gül (2). 

HTFF vidare i JDM
Hammarby Talangfotbollförenings juniorlag deltar i JDM och den 28 april spelade man åttondelsfinal mot Älvsjö AIK hemma på Hammarbyhöjdens BP. HTFF vann mötet med 3-1 och är alltså vidare till kvartsfinal. Speldatum senast 28 maj, motståndare ännu ej utsedd.

FUTSAL:
Förlust även i returen
Det blev ingen final för Hammarby i Svenska Futsalligans slutspel. Efter lar förlust borta mot Örebro SK förlorade man under torsdagen (27 april) även hemmamötet. Borta blev det 1-5 i baken, i Eriksdalshallen var ÖSK ett snäpp värre och vann med 6-1. 331 åskådare fick se en tidig kvittering av Adnan Cirak och ett Hammarby som höll motståndarna stången hela första halvlek som slutade 1-1. I andra rasade det i denna stökiga match där det delades ut 14 varningar, jämnt fördelade mellan lagen (men i Hammarbys fall utmynnade Fredrik Notices två gula även i utvisning). 
14 tävlande i HCT
Första deltävlingen i Hammarby Challenge Tour genomfördes den 29 april på Wasa GK. 14 tävlade och vann gjorde Hammarbys Johny Söör före Stefan Andersson från Haninge GK och Åsa Widebäck från Björkhagens GK. 
Cupmatcher 11 och 13 maj
Datum, spelplatser och klockslag är nu fastställt för den sista kvalomgången till höstens gruppspel av Svenska Cupen på damsidan. Hammarby möter division 1-laget Spånga HK. Kvalet avgörs genom dubbelmöte där Hammarby inleder på bortaplan. Båda matcherna kommer att sändas på SolidSport.
Torsdag 11/5 Spånga-Hammarby 19.00 Smedshagshallen
Lördag 13/5 Hammarby-Spånga 16.30 Eriksdalshallen 
Hammarby Hockey lanserar jobbprojekt
Hammarby IF Ishockey har inlett ett samarbete med DirektArbete AB i ett integrationsprojekt där man nu söker pensionärer som ska fungera som jobbcoacher. De första jobben kommer att utföras i Enskede och coachen är central i den konkreta metoden för integration.  I början på maj startar marknadsföringen av Hammarby Direktjobb i södra Stockholm, ett samarbete mellan Hammarby Ishockey och DirektArbete AB. Avsikten är att hjälpa villaägare med korta enkla Rot- och Rut jobb. Till dem kommer Direktjobb timanställa byggnadsarbetare och hantverkare som man kallar Direktjobbare. Det gemensamma för dem är att de inte kommer in på den traditionella arbetsmarknaden av olika orsaker. Till att börja med rekryteras arbetssökande ukrainare via Stadsmissionens projekt för att få in ukrainare på arbetsmarknaden. De som tar uppdraget som coacher får bra betalt, samtidigt som Hammarby Hockey får del av intäkten. Jobbinsatsen handlar om några timmar i veckan. 
Läs mer om projektet här:Direktkontakt med Erik Tivelius som är initiativtagare och VD för Hammarby Direktjobb: erik.t@direktjobb.se, +46705448409, www.direktjobb.se
BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:
Allsvenskt i C More och Discovery+
Allsvenskan i fotboll på herrsidan kommer att sändas i Discovery+ och C More. Aktuellt just nu:
Torsdag 4 maj kl 19.00: IFK Norrköping-Hammarby (Discovery+, C More, Kanal 9)
Tisdag 9 maj kl 19.00: Hammarby-Mjällby AIF (Discovery+, C More)
Söndag 15 maj kl 15.00: Hammarby-Djurgårdens IF (Discovery+, C More)

Damallsvenskt på Viaplay 
Viaplay är huvudintressent när det gäller sändningar av damallsvensk fotboll. Vissa matcher sänds även i andra kanaler.
Torsdag 4 maj kl 19.00: Hammarby-IFK Kalmar (Viaplay)
Måndag 8 maj kl 19.00: BK Häcken-Hammarby (Viaplay, TV 6)

C More sänder Handbollsligans slutspel
C More är huvudintressent när det gäller matcherna i Handbollsligan denna säsong och nu är man framme i slutspelet. Aktuellt med Hammarby är semifinalerna mot IFK Kristianstad. 
Onsdag 3 maj kl 19.00 IFK Kristianstad-Hammarby (C More, Sportkanalen)
Söndag 7 maj kl 14.00 Hammarby-IFK Kristianstad (C More, Sportkanalen)
Tisdag 9 maj kl 19.00 IFK Kristianstad-Hammarby (C More, Sportkanalen)

Utvalda matcher i Ettan
Ettan är Sveriges tredje högsta fotbollsliga på herrsidan och ett av de 32 lagen i serien är Hammarby Talangfotbollförening. C More sänder i Sportkanalen och på C Mores strömningstjänster en utvald match varje vecka. Samtliga matcher – oberoende av C More – kan också ses på ettanplay.se. Dessutom kommer drygt 380 matcher även denna säsong att sändas i samarbete med lokaltidningar runt om i Sverige. Det kommer alltså att finnas en hel del möjligheter att se HTFF:s matcher i Div 1 Norra.

Viktiga datum