Hammarbyiten

Bajens ungdom stormar fram

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Bilden: F17-laget som vann World cup. Foto: HAMMARBY BANDY.

Ungdomsidrotten i en förening är så klart framtiden och på senaste tiden har vi fått flera exempel på mycket lovande talangutveckling i Hammarby. I veckans Hammarbyiten berättar vi om F17-laget i bandy som vunnit försäsongsturneringen World Cup, om landslagsuttagningar i olika åldersklasser i fotboll, om ungdomsboxare som vunnit titlar i King of the Ring, en JVM-uttagning i samma sport och om basketkillar som vunnit Queens Cup.  Dessutom givetvis en massa senioridrott. Go Bajen Go!

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:
Föremål sökes!
Hammarby IF har ambitionen ha ett välfungerande arkiv av saker som förknippas med klubben – prylar, souvenirer, böcker, fotografier, souvenirer, protokoll och så vidare. Kansliet i klubbhuset vid Hammarby IP tar emot det som du kan avvara. På lite längre sikt är ambitionen att kunna visa upp klubbens skatter för en större allmänhet. Läs gärna artikeln på hammarby-if.se https://hammarby-if.se/hammarby-if-efterlyser-bajengrejer-fran-da-och-nu/ och/eller hör av dig direkt till Benjamin Thorén på kansliet: Du kan mejla Hammarby IF på info@hammarby-if.se eller ringa 08/641 35 92 (svar troligast vardagar 10-15) och berätta vad du har. Vi vill ju helst ha saker vi inte redan har, men ska det slängas så tar vi emot nästan allt.

BANDY:
Två matcher, två poäng
Bajen har startat elitseriesäsongen med förlust hemma och vinst borta. Laget premiärspelade i Gubbängen beroende på att det ännu inte är islagt på Zinkensdamm och förlorade där mot Vänersborg. Därefter blev det seger i bortamatchen mot Gripen/Trollhättan. En lite trevande start som inte direkt ger någon indikation på var i tabellen laget kommer att höra hemma denna säsong. Kommande hemmamatch, den 11 nov mot Sirius, spelas även den i Gubbängen. 
1 nov Hammarby-IFK Vänersborg 3-5 (0-2). Publik: 1 041 (Gubbängens skridsko- och bandyhall). Mål HIF: David Jansson, Felix Nyman, Robin Sundin.
4 nov Gripen/Trollhättan BK-Hammarby 4-5 (2-2). Publik: 1 042 (Slättbergshallen). Mål HIF: David Jansson 3, Ivan Lebedev, David Brodén.

F17 vann World Cup
Helgen 4-6 nov spelades World Cup Girls 17 i Vetlanda. Sex lag deltog och för Hammarby var det första gången man var med utan samarbete med annan klubb – ett rent Hammarbylag alltså. Ett riktigt bra sådant – som till slut fick lyfta pokalen efter storseger i finalen mot Villa Lidköping. 
Matcher i grundserien: Hammarby-Uppsala BoIS 3-1, Hammarby Skirö AIK/Tranås BoIS 6-2, Hammarby-Villa Lidköping BK 5-4, Hammarby-KS Bandy 5-1, Hammarby-IFK Vänersborg 1-2.
Semifinal: Hammarby-IFK Vänersborg 4-3
Final: Hammarby-Villa Lidköping BK 7-1

AIK drar sig ur – spelare till Hammarby
AIK har efter de ekonomiska bekymmer som varit uppenbara en tid beslutat att klubben drar sig ur Elitserien på herrsidan, detta under pågående seriespel. Elitserien kommer därmed att spelas med 13 lag i stället för 14. Klubbens spelare är fria att gå till andra klubbar och två av dessa är klara för Hammarby; 19-årige anfallaren Isac Karlsson och 23-årige målvakten Viktor Birgersson. Båda är spelklara till kommande match mot Sirius 11 nov. Förstärkningarna kommer lägligt eftersom Bajen fått målvakten Filip Mörkdal långtidsskadad (borta hela säsongen) och att Pontus Nordenfors fotskada kräver ytterligare en månads rehabilitering. 

Ny match i Gubbängen
Tanken var att kommande hemmamatch den 11 november mot IK Sirius i herrarnas elitserie skulle ha spelats på Zinkensdamm, men värmen gör att det ännu inte ligger is på spelytan. Man har därför beslutat att flytta matchen till Gubbängens skridsko- och bandyhall. Matchstart är som tidigare kl 19.00. 

BASKET:
Förlust i Huskvarna
Topplaget Wetterbygden Sparks var som väntat det starkare laget när Hammarby var på besök i Småland för match i Basketettan Dam. 85-52 vittnar om viss överlägsenhet. Bajen har nu 3/4 på sina sju matcher i BED Södra.
5 nov Wetterbygden Sparks-Hammarby 85-52 (23-17, 18-12, 26-13, 18-10). Publik: 82 (Sporthallen Huskvarna). 

Seger i Queens Cup
Hammaby deltog med två P08-lag i Kungsholmen Baskets turnering Queens Cup 28-30 okt. 42 lag deltog, och den klass som Bajenlag deltog i tog sig dessa lag till final. Där möttes sålunda Hammarby Basket Sköndal som besegrade Hammarby Basket Farsta.

BOXNING:
Fem guld och tre silver i King of The Ring
Internationella stortävlingen King of the Ring genomfördes i Borås 4-6 november och Hammarby hade en stor trupp på plats – 14 boxare försvarade Hammarbys färger. Och man gjorde riktigt bra ifrån sig, totalt blev det fem guld och tre silver till de våra. Finalsegrarna var Ibrahim Bakhtiari i Senior A 63,5 kg, Majd Alsafadi i Senior A 75 kg, Ruben Gard i Ungdom B 66 kg, Ali Zaheer Changezi i Diplom B 52 kg och Mohammad Arzish Changezi i Diplom C 48 kg. I klubbtävlingen, där inte mindre än 100 klubbar tog någon poäng, var Hammarby fyra. De främsta klubbarna: Hoddesdon boxing academy 27 p, Dagenham ABC 22, Djurgårdens IF 21, Hammarby IF 20. 

Elwin uttagen till Junior-VM
Sverige kommer att ha en deltagare i åretS JVM som avgörs i spanska La Nucia 13-27 november. Denne är Hammarbys Elwin Mayue-Belezika som kommer att vara på plats tillsammans med tränaren Joel Grandell

FOTBOLL:
Värdig allsvensk avslutning
För Hammarbys del (och för majoriteten av lagen i årets allsvenska) handlade den allsvenska slutomgången mer om att avsluta snyggt än att fajtas om medaljer eller att undvika nedflyttning. Hammarby mötte Helsingborg borta och var i praktiken klara att bli trea medan motståndarna redan var ute ur serien. Detta hindrade inte 2 274 Hammarbyfans att sluta upp på bortaläktaren och stötta sitt lag in i det sista. Laget levde upp till förhoppningarna och slutade snyggt med en ganska säker 2-0-viktoria – och visade att man gjort sig förtjänt av en slutlig tredjeplats i serien. Vilket ju betyder Europaspel kommande säsong. 

Från säsongen konstaterar vi också att Hammarby än en gång slagit publikrekord. Hemmasnittet 26 372 är en förbättring med ungefär 800 åskådare jämfört med tidigare rekord som också innehades av Hammarby. Det allsvenska snittet slutade med 9 958 åskådare, vilket också är en mycket bra siffra.
6 nov Helsingborgs IF-Hammarby 0-2 (0-0). Publik: 8 706 (Olympia). Målen: 0-1 Joel Nilsson (50), 0-2 Nahir Besara (79).

Laget som slutade femma i Allsvenskan. Foto: BENJAMIN THORÉN

Femteplats till slut
För Hammarby var Damallsvenskans avslutning en match om femteplatsen. Laget mötte Vittsjö på bortaplan, just det lag som man tampades med om placeringarna 5-6. För Hammarby var seger ett måste, vilket man också grejade efter att ha vänt 0-1-underläge. En fin avslutning inför omgångens bästa publiksiffra – varav en hel del bestod av Hammarbyfans som slutit upp.
5 nov Vittsjö GIK-Hammarby 1-2 (0-0). Publik: 1 014 (Vittsjö IP). Målen: 1-0 Clara Markstedt (53), 1-1 Emilia Larsson (64), 1-2 Eva Nyström (85).

P17 till final
Hammarbys lag i P17 Allsvenskan är i SM-final, detta sedan man spelat 1-1 mot Elfsborg i semifinal nr 2 och därefter vunnit straffavgörandet. Den första semin i Borås slutade även den 1-1. Efter 2×1-1 vidtog förlängning där lagen gjorde varsitt mål – och därefter blev det alltså straffar i mötet på Hammarby IP. Nu väntar final mot Malmö FF som slog ut Djurgården i sin semifinal.
5 nov Hammarby P17-IF Elfsborg P17 2-2 efter förlängning, 1-1 (0-1) vid full tid. Mål HIF under ordinarie tid + förlängning: Oskar Moczarny, Shokrukh Abdukhalilov.

Matilda Vinberg ersätter Asllani
Matilda Vinberg kommer att ingå i A-landslagstruppen som spelar mot Australien den 12 november. Detta står klart sedan landslagsledningen valt just Hammarbyspelaren som ersättare för skadade Kosovare Asllani. Sedan tidigare är Bajenspelarna Jonna Anderssonoch Madelen Janogy uttagna. 

Kellond-Knight tackar för sig
Australiensiska Elise Kellond-Knight – med 113 landskamper på meritlistan – har varit i Hammarby under två vändor men efter nuvarande säsong är hennes Hammarbytid över. Elise och klubben har kommit överens om att inte förlänga kontraktet denna gång.

Kurtulus landslaghsuttagen igen
Förbundskapten Janne Andersson har presenterat truppen till landskamperna mot Mexiko i Girona den 16 november och mot Algeriet i Malmö den 19 november. Även denna gång ger han förtroende åt Hammarbybacken Edvin Kurtulus.

Dovin och Demirol i U21-landslaget
Det har blivit dags för uppstart för ett nytt U21-landslag med sikte på U21-EM sommaren 2025. Spelarna som är uttagningsbara för den nya U21-generationen är födda 2002 och senare. Assisterande U21-förbundskaptenen Andreas Pettersson har tillsammans med P20-förbundskaptenen Tomas Turesson tagit ut en trupp på 26 spelare till kommande novembersamling där två träningslandskamper står på schemat. Först väntar Danmark 17 november och sedan Azerbajdzjan 20 november. Båda matcherna spelas i Belek, Turkiet. I 26-mannatruppen återfinns Hammarbyspelarna Oliver Dovin och Alper Demirol.

Tio 07-or till landslagssamlingar
P15/07-landslagets förbundskapten Roger Franzén har kallat 66 spelare till läger på Bosön 21-24 november – varav en hel del från Hammarby: Gustav AndrénDennis Steven Asprilla PonceAdrian LahdoTim LindbergIvar Steggo ForsseKonrad Szajda och Emil Werner.
Och på flicksidan har F15/07-landslagets förbundskapten Lovisa Delby har kallat 46 spelare till läger på Bosön 17-21 november. Här har vi fått med dessa Hammarbyspelare: Isabelle AxelssonCarmen Cernjul och Amanda Grahn

SM-final på Hammarby IP
Hammarbys P17-lag är sedan tidigare klara för SM-final mot Malmö FF. Nu är det bestämt var och när matchen spelas. Det blir hemmafördel för Bajen denna gång, finalen spelas på Hammarby IP den 12 november kl 16.00. 

HTFF avslutade fint
Hammarby Talangfotbollförening har gjort en fin säsong i Norrettan, denna säsong har man varit ett stabilt mittenlag. Vi den avslutande matchen borta mot IF Karlstad (6 nov) blev det klar 4-1-seger vilket gör att laget slutar sexa i serien, tabellrad 12-8-10. Målskyttar i avslutningen var Bayere Junior LoueWilliam HofvanderFredrik Hammar samt ett självmål från Karlstads sida. 

Hammarby – ett av 13 lag i eAllsvenskan
För femte säsongen i följd genomförs SM i e-fotboll, denna gång på EA Sports FIFA 23. Regerande mästarna IFK Göteborg ska försöka försvara sin titel och kommer att utmanas av AIK, AFC Eskilstuna, Degerfors IF, Hammarby IF, Helsingborgs IF, IK Sirius, Malmö FF, Trelleborgs FF, comebackande IF Elfsborg och Varbergs BoIS samt de för eAllsvenskan nya bekantskaperna Mjällby AIF och IFK Värnamo. Tävlingen inleds 19 november. Läs mer om eAllsvenskan på Svensk Elitfotbolls hemsida här:

FRIIDROTT:
Elva i tävlingen SM-Pokalen
Den totala SM-poängtabellen är nu klar sedan samtliga säsongens SM-tävlingar genomförts. Här räknas alla SM-tävlingar och i alla åldersklasser enligt ett viktat system där seniorinsatser värderas högre. I varje tävling ges poäng till de sex främsta. I sluträkningen för säsongen 2022 står Hässelby SK i viss särklass före Turebergs FK och Örgryte IS. Hammarby placerar sig som elfte bästa SM-klubb, i likhet med året innan. Poängsumman, 170,38, är dock klart bättre än 2021 då man fick ihop 136,5. Filtrerar man på olika åldersklasser kan vi konstatera att Hammarby just nu är landets bästa klubb i kategorin P19. Och i ungdomsklasserna (15-17 år) är Hammarby trea i landet. 

Kval till Lag-SM
Hammarby är på näst högsta nivån i friidrottens lagtävling på både dam- och herrsidan. Detta innebär att man deltar i kval till Lag-SM i maj, preliminärt på något av datumen 18, 20 eller 21 maj. Kvinnorna är placerade i grupp A tillsammans med IFK Lidingö, Tjalve Friidrott, Turebergs FK, Täby IS och KFUM Örebro. 
Männen är även de i grupp A och möter Huddinge AIS, IFK Lidingö, Turebergs FK, Täby IS och KFUM Örebro. Det lag som vinner respektive kvalgrupp tar en plats i årets Lag-SM-final och det lag som kommer sist i respektive kvalgrupp flyttas ned till division 1 i Svenska Friidrottscupen 2024.

FUTSAL:
Storseger i hemmapremiären
Efter den inledande förlusten mot Djurgården i damernas högsta serie Regionala Futsalligan Svealand tog Bajen i helgen emot Mälarhöjdens IK i Eriksdalshallen. Efter klara 7-0 är känslan definitivt att Hammarby klarar av den nya nivån. 
6 nov Hammarby-Mälarhöjdens IK 7-0 (1-0). Publik: 119 (Eriksdalshallen). Målgörare: Sarah Fredriksson 3, Sibel Göker 2, Natalia Fuentes, Sandra De Brun Kenk. 

Bortastöd mot Västerås?
Det finns chans till bra pepp vid herrlagets bortamatch mot Västerås FC den 20 november. Då planerar supportergruppen Hammarbyklanen att vara närvarande med en busslast. Hammarbyklanen är en av många supporterföreningar kring Bajen. Läs om dem och deras verksamhet på hemsidan.

GOLF:
Geir Larum slutsegrare i Hammarby Challenge Tour
På Hammarby Golfs hemsida har man nu publicerat ett slutresultat i Hammarby Challenge Tour, en tävling som omfattade flera deltävlingar under säsongen. Slutvinnare blev Geir Larum som totalt samlade ihop 144 poäng. En artikel om HCT 2022 med lista över de 20 främsta hittar du på golfens hemsida

HANDBOLL:
Uddamålsförlust mot svenska mästarna
Bajen var ytterst nära att ta en riktig skalp i Handbollsligan under lördagen, då man tog emot svenska mästarna Ystads IF i Eriksdal. Ledning i halvtid och så när att man grejade oavgjort med två sekunder kvar att spela – men Martin Dolks skott i stolpen säkrade bortasegern med ett mål. Mersmak ändå inför fortsättningen och Hammarby är fortfarande på slutspelsplats när nio omgångar spelats.
5 nov Hammarby-Ystads IF 29-30 (15-14). Publik: 1 324 (Eriksdalshallen). Målskyttar Hammarby: Edwin Aspenbäck 7, Martin Dolk 6 (3 str), Kevin Johansson-Eggan 3, Alexander Morsten 3, Ludvig Lindeberg 3, Gustav Davidsson 3, Oliver Wigmark 2, Johan Nilsson 2.

INNEBANDY:
Stark insats mot Tyresö
Div 1-laget Hammarby mötte allsvenska Tyresö Trollbäcken i”Bäst i stan” (DM). Mötet var åttondelsfinal i tävlingen på damsidan och slutade 2-2 i ordinarie tid. Bortalaget TT vann sedan efter förlängning.
2 nov åttondelsfinal DM Hammarby-Tyresö Trollbäcken IBK 3-4 e.f (0-0, 1-1, 1-1, 1-2). Publik: ingen uppgift (Sjöstadshallen). Mål HIF: Amanda Torbjörner, Dina Eklöf, Lisa Dahl.

ISHOCKEY:
Revansch mot AIK
Laget i Damettan Östra inledde seriespelet med att förlora med 0-1 mot AIK 2. När lagen nu möttes igen blev det grönvit revansch i form av 2-0-seger. Laget har därmed 4-1-2 i tabellrad och hittas just nu på andra plats i tabellen efter Södertälje som vunnit samtliga matcher så här långt. 
6 nov AIK 2-Hammarby 0-2 (0-0, 0-2, 0-0). Publik: 63 (Ulriksdals IP). Målgörare: Silvia Bjorgvinsdottir, Petra Eriksson.

Bortaseger mot Nynäs
Hammarby är inne i en svag period i Hockeytvåan Östra men kanske vi ändå fick uppleva ett trendbrott i slutet av förra veckan då laget vann en målrik match borta mot Nynäshamn. 13 matcher har spelats, Hammarby är åtta av tio lag med tabellraden 4-1-8. 
1 nov Hammarby-Nacka HK 2-5 (1-1, 1-2, 0-2). Publik: 150 (Kärrtorps Ishall. Mål HIF: William Ehn, Måns Månsson.
4 nov Nynäshamns HC-Hammarby 6-7 (2-2, 2-1, 2-3, 0-1). Publik: ingen uppgift (Folkets Hall). Mål HIF: Måns Hallén Seppänen 3, Måns Månsson 2, Bruno Ndossi, Jonathan Queckfeldt.

Bajenkvartett vinnare i TV-pucken
Hammarby hade fyra spelare med i det Stockholmslag som tog hem TV-pucken Flickor, vars slutspel genomfördes 3-6 november. Bajenkvartetten bestod av målvakten Ella Byhlin samt Elina SydenhagWilma Georgny och Clara Matchett. I gruppspelet 16-18 september blev det idel segrar, liksom i kvartsfinal, semi och final. Totalt spelade laget åtta matcher och hade den sammanlagda målskillnaden 32-1. I finalen mot Småland, som Stockholm vann med 2-0, gjorde Bajen Elina Sydenhag 2-0-målet och blev utsedd till matchens lirare. 
Gruppspelsmatcher 16-18 sept: Stockholm-Örebro/Östergötland/Gotland 3-0, Uppland-Stockholm 0-2, Västmanland-Stockholm 0-9, Värmland-Stockholm 0-5, Stockholm-Södermanland 6-1
Slutspel 3-6 nov: kvartsfinal Stockholm-Värmland 5-0, semifinal Göteborg-Stockholm 0-2, final Småland-Stockholm 0-2 (inför 1 581 åskådare i Winpos Arena, Umeå).

RODD:
Mittenplaceringar i ”Mellan Broarna”
16 båtar tävlade i Stockholms Roddförenings tävling Mellan Broarna den 29 oktober, en tävling över 3 kilometer i Djurgårdsbrunnskanalen. Hammarby deltog med två båtar; en i klassen 8+ Mix1 som kom på åttondeplats och en i 4x HSA som blev nia. 

BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

C More sänder Handbollsligan
C More är huvudintressent när det gäller matcherna i Handbollsligan denna säsong. Vissa matcher går även i någon kompletterande kanal. Aktuellt med Hammarby:
Onsdag 9 nov kl 19.00: IFK Kristianstad-Hammarby (C More)
Onsdag 16 nov kl 19.00: Hammarby-Redbergslids IK (C More)
Fredag 25 nov kl 19.00: Eskilstuna Guif-Hammarby (C More)

Webbsänd hockey
Svenskhockey.tv är en streamingtjänst som sänder många matcher på lägre nivå. Här kommer du att kunna se mycket Hammarbyhockey – senior, junior- och ungdomsmatcher. Håll koll via denna länk

Bandyn sänds i Elitserien Live
Föreningen Svensk Elitbandy har presenterat Elitserien Live som plattform för vinterns TV-sändningar av högsta ligan på både dam- och herrsidan. Mer info finns .

Viktiga datum