Hammarbyiten

1889 – beslutet är taget

Nyhetsbrev 31 maj 2022

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Bild: Hammarby Idrottsförenings första båthus byggs vid Bondegatans förlängning 1901.

Hammarby IF:s årsmöte den 30 maj – alltså mötet i alliansföreningen för de 20 medlemsföreningarna – tog beslutet att ändra i stadgarna så att det framgår att Hammarby Roddförenings start den 10 april också anses vara grundandeår för Hammarby IF. Mer om detta i nyhetsbrevet, med länk till en längre artikel om beslutet. I övrigt denna vecka ett späckat nyhetsbrev med nytt och noterat från majoriteten av medlemsföreningarna. Godbitar: släggrekord av Grete Ahlberg, bronsplats i roddens världscup genom Ahmet Rapi, storseger i Damallsvenskan i fotboll. Dessutom basket, boule, bowling, boxning, golf, handboll, ishockey, orientering och rugby. 

NYTT OCH NOTERAT!

ALLMÄNT:
1889 från och med nu
Efter ett antal motioner på årsmöten och en rejäl utredning initierad av Hammarby IF:s alliansstyrelse har nu medlemsföreningarna i Hammarby IF (de olika idrottsföreningarna) beslutat att se 1889 som föreningens födelseår. Beslutet fattades vid Hammarby IF:s (alliansföreningens) årsmöte den 30 maj. Vid årsmötet var 17 av 20 medlemsföreningar närvarande och 14 av dem röstade för att startdatum räknas från Hammarby Roddförenings grundande 10 april 1889, och inte 7 mars 1897 då föreningen ändrade namn till Hammarby IF. I stadgarna ändras formuleringen från: 
”… ursprungligen stiftad den 7 mars 1897 och ombildad vid extra årsmöte den 1 oktober 1998 till en alliansförening från och med den 1 januari 1999).”

Till:
”… ursprungligen stiftad som Hammarby Roddförening den 10 april 1889, namnändrad den 7 mars 1897 till Hammarby idrottsförening och ombildad vid extra årsmöte den 1 oktober 1998 till en alliansförening från och med den 1 januari 1999.”
Här finns mer att läsa om beslutet

BASKET:
Succé för Lampe Challenge
Hammarbyarrangemanget Lampe Challenge som är en internationell ungdomsturnering, har haft ofrivillig coronapaus under ett par år, men var tillbaka den 20-22 maj. Med stort deltagande, 122 lag från nio olika länder deltog och sammanlagt spelades 245 matcher. Hammarbys främsta insatser kom från Hammarby P07 Vit som vann Open-klassen och Hammarby P08 Grön som blev trea i Elitklassen. 

BORDTENNIS:
Två åttondelsfinaler i USM
Ungdoms-SM har genomförts i Fyrishovshallen i Uppsala den 26-29 maj med Uppsala BTK som arrangör. Hammarby har haft några deltagare och för de främsta insatserna stod Tilda Edberg i F14 singel och P14-dubbelparet Alexander Engström/Sean Greenaway. I båda fallen gick Bajens pingislirare till åttondelsfinal innan det tog stopp.

BOULE:
Bajen Cup för 18:e gången
Traditionen fortsätter. Hammarby Boule kommer även i år att arrangera propagandatävlingen Bajen Cup i Björns trädgård på nationaldagen. Tävlingen är öppen för alla, ingen licens behövs. Läs mer om tävlingen här

BOWLING:
Bajentrio i individuella SM
Kvalet till individuella SM har nu genomförts och för Hammarbys del resulterade det i tre kvalificerade till slutspelet där de åtta främsta tävlar. I klassen Dam 41-50 år var Katrin Fahlström tvåa i kvalet och i 51-64 år vann Susanne Olsson kvaltävlingen med Ann-Ki Larsson Carlsson som tvåa. SM-slutspelet sker den 6 juni i Bowl-O-Rama i Årsta. 

BOXNING:
Liridon Nuha åkte ut i direkt i EM
Tre svenska boxare var uttagna till herrarnas EM som genomförs i Jerevan. Hammarbys bidrag, Liridon Nuha i 80 kg, matchade första dagen (23 maj) mot Taylor Bevan från Wales. Tyvärr utan framgång, domarna var eniga om att walesaren vann den här matchen. 5-0 till Bevan alltså. 

Paulina Loutchko boxades i Golden Girl
Den stora internationella damtävlingen The Golden Girl Championship med totalt 389 anmälda deltagare genomfördes i Borås 27-29 maj. Hammarby hade en deltagare, Paulina Loutchko i Senior C 63 kg. Hon mötte Ailsa Mullins från Londonklubben Islington BC i kvartsfinal och förlorade med domarsiffrorna 0-5. 

Sju anmälda till Diplom-SM
Årets Diplom-SM avgörs 4-5 juni i Askim och i nuläget är inte mindre än 221 boxare anmälda. Från Hammarby kommer sju av dem: Lionel Silva (50 kg A), Belal Jeberah (57 kg A), Ruben Gard (66 kg A), Ali Nawaz Changezi (70 kg A), Ali Zaheer Changezi (52 kg B), Mohammed Arsizh Changezi (40 kg C) och Vira Vasylenko (44 kg C)

Hammarby i topp i Diplomserien
Stockholms Diplomserie fortsatte med omgång 4 i Skarpnäck den 22 maj och i elva av matcherna var det Hammarbyboxare i ringen. Efter denna omgång återfinns Ruben Gard, liksom tidigare, i toppen av den individuella listan på pojksidan. Ruben har totalt 135 poäng, Haninge BK:s Micke Musaev är tvåa på 122. Bajen toppar även listan gällande ”bästa klubb” med 389 poäng, AIK och Haninge delar andraplatsen med 377. Itabellen för ”mesta klubb” är Hammarby tvåa efter Haninge. Totalt har 17 klubbar poäng i säsongens diplomserie. Matcherna med Hammarbyboxare den 22 maj:

Ilon Holmström Hammarby IF-Lucien Sall AIK Boxning 24-25
Douglas Villegas Hammarby IF-Adam Rhaffouli Haninge BK 23-25
Ali Bidzhe Haninge BK-Muhammad Arzish Hammarby IF 24-26
Ali Zaheer Chamgazi Hammarby IF-Micke Musaev Haninge BK 31-29
Abdi Subayr AIK Boxning-Ruben Gard Hammarby IF 33-35
Lucas Ramirez BK Örnen-Lionel Silva Hammarby IF 28-23
Sixten Cedergren Hammarby IF-Erjon Shubani AIK Boxning 26-26
Ruben Gard Hammarby IF-Amir Madaliyev IF Linnéa 34-29
Poyraz Efe Gül Botkyrka BK-Stefan Petrovic Hammarby IF 28-29
Liam Randelin Haninge BK-Emil Skifferberg Hammarby IF 26-28
Wilberforce Bezudde Djurgårdens IF-Alexis Salvador Hammarby IF 27-19

FOTBOLL:
Förlorad cupfinal efter straffar
Den länge emotsedda och utsålda cupfinalen Hammarby-Malmö FF blev minst lika spännande som den som spelades föregående år mellan Hammarby och Häcken. Nu fick dessutom publik vara på plats vilket innebar Hammarbysupportrar som var på tårna och peppade från första stund, men också en stor andel MFF-fans som även de stöttade sitt lag ordentligt. Så som en cupfinal ska vara. 

I likhet med 2021 års final slutade matchen 0-0 efter förlängning och avgjordes i straffsparksläggning. Denna gång med sämre utgång för Bajens del, efter de fem straffarna hade Malmö 4-3 i mål och kunde fira sitt första cupguld sedan 1989. Segerfirandet stördes dock av maskerade fans från Hammarbyläktaren som kastade bengaler och tog sig in på planen, men som ganska snabbt motades bort.
26 maj Final i Svenska Cupen 2022 (herrar): Hammarby-Malmö FF 0-0 efter förlängning. Publik: 29 214 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Målen i straffavgörandet: 0-1 Veljko Birmancevic, 1-1 Mads Fenger, 1-2 Jo Inge Berget, 2-2 Bubacarr Trawally, 2-3 Martin Olsson, 3-3 Abbe Khalili, 3-4 Ola Toivonen. Missade straffar av Nahir Besara och Astrit Selmani (Hammarby) och Sergio Peña Flores (MFF). 

…och förlorad allsvensk match i Värnamo
Den allsvenska våravslutningen blev inte vad Hammarby hade hoppats på. Nykomlingen IFK Värnamo manövrerade ut Bajen på sin hemmaplan och kunde vinna med 1-0. I och med att övriga resultat i omgången inte gick Hammarbys väg tappade laget serieledningen och är nu trea i tabellen efter tio spelade matcher (några lag har hunnit med elva matcher). Det ser onekligen ut som att Bajen har problem med de matcher som spelas på naturgräs, laget båda förluster har kommit på detta underlag. 
29 maj IFK Värnamo-Hammarby 1-0 (0-0). Publik: 5 010 (Finnvedsvallen). Målet: 1-0 Marcus Antonsson (48). 

Hattric av Janogy i Kalmar
Trots underläge i halvtid var Hammarbys insats i det damallsvenska bortamötet med IFK Kalmar gedigen och slutade med bekväm 5-1-seger. Framför allt Madelen Janogy hade en stor dag med tre mål, de övriga bar Courtney Nevins och Ellen Gibsons signatur. Bajen har nu 5-1-5 i tabellraden och har klättrat till sjundeplatsen – vilket mer är i linje med de förväntningar som fanns innan säsongen. Och nu väntar hemmaderby mot AIK, som hittills haft en väldigt jobbig säsong och parkerar i botten med tre poäng av 33 möjliga. 5 juni kl 17.00 på Kanalplan. 
29 maj IFK Kalmar-Hammarby 1-5 (1-0). Publik: 311 (Guldfågeln Arena). Målen: 1-0 Alyssa Mae Walker (26), 1-1 Madelen Janogy (49), 1-2 Courtney Nevin (53), 1-3 Ellen Gibson (69), 1-4 Madelen Janogy (80), 1-5 Madelen Janogy (82).

Kurtulus landslagsuttagen
Försvarsspelaren Edvin Kurtulus har fått en snabb utveckling sedan han kom till Hammarby inför säsongen. Han har gjort matcher för det kosovanska U21-landslaget men nu gjort valet att som senior spela för det svenska landslaget – och blivit uttagen i förbundskaptenen Jan Anderssons trupp gällande fyra matcher i Nations League 2-12 juni. Detta efter ett återbud från Victor Nilsson Lindelöf

Fyra viktiga poäng för HTFF
Hammarby Talangfotbollförening har spelat två matcher i veckan och fick sånär maximal utdelning. Mot IFK Haninge den 25 maj ledde Bajen med 2-1 när matchen var inne på övertid efter mål av Fredrik Hammar (1-0) och Jusef Erabi (2-1) men Haninges kvittering i 90+6 ändrade poängfördelningen. 120 åskådare såg matchen på Hammarby IP. Bättre gick det då på Stockholms stadion den 29 maj där HTFF mötte Stockholm Internazionale och grejade en 1-0-seger efter mål av Albin Aljic inför 288 åskådare. HTFF är med de fyra poängen nu strax ovanför både nedflyttnings- och kvalstreck i Norrettan.  

FRIIDROTT:
SM-guld x 3 i stafett!
Stafett-SM genomfördes på Slottsskogsvallen i Göteborg 28-29 maj med stort Hammarbydeltagande i åldersklasserna 15-19 år (vi hade inget seniordeltagande denna gång). Det var starka insatser överlag med ett slutligt medaljfacit på tre guld, två silver och tre brons. Samt dessutom ett par poängplaceringar (de sex första erhåller SM-poäng). Guldmedaljerna togs av P19 i distansen 4×100 m (Arvid WändesjöAlexander Pilgrim,Jonatan Borg och Viktor Wall), av P15 i 3×800 m (Jonas AtlassiBill Norlin och Vilmer Karlsson) och av F15 i 3×800 m (Ella JohanssonJulia Wändin och Matilda Borg som också står som nya innehavare av klubbrekordet med sin vinnartid 7.07,17). 
Silverplatser till lagen P19 stafett 1000 m och F15 4×80 m. Brons i klasserna P17 stafett 1000 m, P15 4×80 m och F17 4×100 m. 

Ny rekordförbättring för Grete
Hammarbys släggkastare Grete Ahlberg närmar sig 70-metersgränsen. I helgen deltog hon i Islands 75-årsjubileumstävling och fick till ett lysande sistakast som mätte 69,63 meter. En rejäl förbättring från förra veckan då hon också ”persade”, då till 69,15 m. 

Klubbrekord i kasttävlingar
Hammarby ordnades själva tävlingen Bara Kast Diskus på Enskede IP den 24 maj och hade även tävlande i Vallentuna Hammer Challenge den 23 maj. Vid båda tävlingarna fick vi nya klubbrekord i åldersklassen P19. På Enskede IP kastade Martin Sundberg sin 1,75 kg-diskus 46,38 m och i Vallentuna blev det 45,93 m för Alexander Lindefalk med sexkilos-släggan. 

GOLF:
Seriespelet inlett med derbyseger mot Gnaget
Hammarby har tre lag i seriespelet liksom förra året, och i den 23-24 maj inleddes matchandet. Våra lag finns i åldersklasserna H40, H50 och H60. 
H40 spelar i Div 2 Röd och vann en av tre matcher i det första sammandraget. Förluster mot Ågesta och Björkhagen med 1-3 i båda matcherna och därefter vinst med 4-0 mot Tyresö.
H50 i Div 2 Röd Besegrade AIK och Fågelbro med 3-1 i respektive match och förlorade mot Haningestrand 2 med samma siffror.
H60 spelar i Div 4 Blå och gick direkt upp i topp via tre segrar: 3-1 mot Tyresö, 4-0 mot Huvudstaden 5 och 4-0 mot Haningestrand 3. 
Kommande omgång för våra serielag spelas 20 och 21 juni.

HANDBOLL:
Skövde och Alingsås i de första omgångarna
De två första omgångarna i Handbollsligan är fastställda, dock ej med datum mer än att första omgången spelas i spannet 14-18 september och omgång 2 den 20-22 september. Hammarby inleder borta mot vårens kvartsfinalmotståndare IFK Skövde och har därefter hemmapremiär mot Alingsås HK. En rätt tuff inledning. 

Rutinerad målvaktsvärvning till damlaget
Damlaget har fått ett starkt tillskott inför kommande säsong i form av den landslagsmeriterade målvakten Louise Neidenström, som gör comeback efter en tids uppehåll. Louise har landslagsmeriter och har spelat för Kristianstads HK men är fostrad i IFK Tumba och har även spelat i Guif.

…och förlängt med Kevin Johansson-Eggan
28-årige mittsexan Kevin Johansson-Eggan har skrivit på för ytterligare en säsong. Kevin kom från Ricoh 2018 och har haft en fin utveckling i Hammarby, bland annat fick han prova på spel i ligalandslaget under våren. Ett tapp i spelartruppen finns också att redovisa. Helge Freiman, som kom till Hammarby inför den senaste säsongen, har beslutat sig för att lägga ner karriären. Den 30-årige spelaren är sliten av en lång och framgångsrik karriär med SM-guld, landskamper och spel i Tyskland. 

ISHOCKEY:
Hammarby startar damjuniorlag
Hammarbyhockeyn fortsätter att växa på ungdomssidan och till kommande säsong startar man ett damjuniorlag. Grunden till utgörs av tjejer som antagits till Hammarby Hockeygymnasium. Detta innebär att man till kommande säsong har dam- och flicklag på många nivåer: F10, F12, F14, DJ och Damseniorlag. 

ORIENTERING:
42 Bajenorienterare i Jukola
Den stora Jukolastafetten genomförs 18-19 juni strax utanför Åbo och Hammarby kommer att mönstra ett stort antal löpare. Aktuell uppgift från Hammarby Orientering är att det handlar om 42 Bajenlöpare fördelade på två damlag och tre herrlag. 

RODD:
Ahmet Rapi världscuptrea
Hammarby var representerat av Ahmet Rapi vid första deltävlingen av Världscupen för säsongen. Tävlingarna hölls i Belgrad 25-30 maj och det blev en ny framgång för Hammarbyroddaren som tävlar i 1x Lättvikt. Ahmet blev trea i den hårda konkurrensen och detta var hans första världscupmedalj på seniornivå. Före sig hade Ahmet belgaren Tibor Vyvey och Rajko Hrvat från Slovenien. 

RUGBY:
Två segermatcher i Rugby Sevens
Rugby Sevens Kval 1 Norr på damsidan spelades på Gubbängens Rugbyarena den 28 maj. Hammarby var med i gruppen som innehöll fem lag och för deras del blev det två segrar och två förluster, vilket gav en tredjeplats i tabellen. Vi återkommer med info om det fortsatta kvalspelet. Bajens matcher på Gubbängen: NRK Trojan-Hammarby 15-0 (5-0), Södertälje RK-Hammarby 0-32 (0-15), Enköping RK-Hammarby 62-0 (31-0), Stockholm Exiles-Hammarby 0-17 (0-17). Uppgifter om Hammarbys poänggörare finns enbart från den sistnämnda matchen där Carina Thunberg stod för samtliga 17 poäng (5+5+5+2). 

BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:
Herrallsvenskan i Discovery+
Discovery+ Fortsätter att vara huvudaktör när det gäller Allsvenskan i fotboll på herrsidan. Aktuellt med Hammarby:
Söndag 26 juni kl 15.00: Hammarby-BK Häcken (Discovery+)
Söndag 3 juli kl 15.00: Djurgårdens IF-Hammarby (Discovery+)
Måndag 11 juli kl 19.00: Hammarby-IFK Göteborg (Discovery+)

Damallsvenskan i Viaplay med mera
Viaplay har rättigheterna till Damallsvenskan i år, vissa matcher kommer dessutom att sändas i annan kanal. 
Söndag 5 juni kl 17.00 Hammarby-AIK (Viaplay)
Onsdag 8 juni kl 19.00 KIF Örebro-Hammarby (Viaplay)
Söndag 12 juni kl 15.00 Hammarby-IFK Kalmar (Viaplay)
Fredag 17 juni kl 18.00 Hammarby-BK Häcken (Viaplay)

Viktiga datum