Hammarbyiten

Unga Bajen grejade första bortasegern

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Bilden: Träning på Årsta. Foto: HAMMARBY FOTBOLL.
 

Den som gillar att Hammarby får fram unga lokala talanger till våra representationslag i fotboll fick verkligen sitt lystmäte i söndags. Inte mindre än sju spelare i åldrarna 18-20 år var på planen när herrlaget tog säsongens första trepoängare på bortaplan via 2-1 mot Sirius på Studenternas. Flera av de unga har dessutom kommit fram genom Hammarbys ungdomsverksamhet. Det finns hopp om framtiden!
Fotboll dominerar veckans utgåva av Hammarbyiten, så som det ofta blir vid den här årstiden. Men vi bjuder också på nytt och noterat från verksamheterna i bowling, friidrott, handboll, ishockey och rodd. Go Bajen Go!
Herrlaget placerat i Div 2 Östra Svealand
I förra veckans nyhetsbrev berättade vi om damlagets inledande matcher i Elitserien. För herrlaget är det Div 2 Östra Svealand som gäller den kommande säsongen. Dessa lag ingår i serien: AIK BK H F, BK Amiki, BK Raa, DN-Expressens IF, Fredrikshofs IF BK F, Hammarby IF, IK Gotlandspärlan F, NBC Gullmarsplan BC, S:t Eriks BF, SK Nova, Sundbybergs IK F, Vendelsö BK.Hammarby inleder seriespelet den 16 sept med att möta Sundbyberg hemma och har veckan efter (23/9) bortamatch mot Gullmarsplan. Hela spelschemat hittar du här:
Första bortasegern kom på Studenternas
I säsongens 15:e match kom äntligen herrlagets första trepoängare på bortaplan. 2-1 på Studenternas mot IK Sirius gör att laget distanserar sig något mer än tidigare från strecken i tabellens nederdel. Mot Sirius matchade Hammarby ett väldigt ungt lag, varav många från egna leden. Vad sägs om denna oktett? Oliver Dovin (20), Markus Karlsson (19), Montader Madjed (18), Fredrik Hammar (22), Alper Demirol (20), Jusef  Erabi (19), Marcus Rafferty (18) och Viktor Djukanovic (19).  Av dessa är fem egenfostrade och en kommer från en Hammarbyfamilj. När Demirol byttes in i 32:a minuten bestod mer än halva laget av spelare från Stockholm. Det var också två unga spelare som avgjorde matchen till Hammarbys fördel, Jusef Erabis skott till 1-0 och Fredrik Hammars nick till 2-1 grejade de tre poängen. I båda fallen var det dock en riktig nestor, Nahir Besara, som stod för passningarna.I tabellen har Hammarby nu 19 poäng på 15 matcher och återfinns på tiondeplatsen. 
IK Sirius-Hammarby 1-2 (1-1). Publik: 9 484 (Studenternas). Målen: 0-1 Jusef Erabi  (37), 1-1 Tashreeq Matthews (41), 1-2 Fredrik Hammar (74). 

0-0 i toppmötet
Över 2000 åskådare var på plats på Kanalplan när Hammarby tog emot Piteå i den sista serieomgången innan VM-uppehållet. Serietvåan mot serietrean – mycket på spel alltså. Efter 0-0 i en match där Hammarby låg klart närmast segern (14-3 i hörnor bland annat) är situationen status quo mellan dessa lag som dock båda passerades av Linköping som besegrade Rosengård i omgången. Hammarby är nu trea på bättre målskillnad än Piteå men en poäng efter nya tvåan Linköping och sju efter ledande Häcken. 
7 juli Hammarby-Piteå IF 0-0. Publik: 2 251 (Hammarby IP) 

Förlängt med Alice Carlsson
Hammarby har kommit överens med damlagets lagkapten, mittbacken Alice Carlsson, om förlängning av kontraktet. Alice kommer till Hammarby inför säsongen 2020 och har nu skrivit på ett kontrakt gällande till och med 2027. 

Ludvig Svanberg och Pavle Vagic lånas ut
Resterande delen av säsongen kommer 20-årige mittbacken Ludvig Svanberg att lånas ut till Superettanklubben GIF Sundsvall. Låneavtalet är utan köpoption och Ludvig har gällande kontrakt med Hammarby till 2024. Låneavtal har även tecknats gällande 23-årige Pavle Vagic. Han kommer att spela för Helsingborgs IF i Superettan under resterande delen av säsongen. Avtalet är utan köpoption. 

Damderbyt spelas på Tele2
Hammarbys match mot Djurgården i Damallsvenskan den 10 september kommer att spelas på Nya Söderstadion/Tele2 Arena. Det blir den andra matchen denna säsong som flyttas från Kanalplan för att ge fler möjligheten att se det intressanta damlaget. Bästa publiksiffran i årets damallsvenska är 8 124 som såg östgötaderbyt Norrköping-Linköping.  

Fler F16-landskamper för Carmen Cernjul
Nordisk Flickturnering för F16-landslag pågår just nu på olika platser i Medelpad. Hammarby är representerat av Carmen Cernjul som spelat i båda matcherna som hittills avgjorts. Avslutande match (match om tredje pris) spelas mot England 12 juli kl 16.00.
6 juli Sverige F16-Danmark F16 5-0 (4-0). Publik: 843 (Thulevallen, Matfors). Carmen Cernjul i startelvan, utbytt i minut 78.
9 juli Sverige F16-Nederländerna F16 2-3 (0-3). Publik: 645 (Kubikenborgs IP). Carmen Cernjul på bänken från start, inbytt i minut 46.

14 lag i Gothia Cup
Hammarby har 14 lag anmälda till årets Gothia Cup som avgörs 16-22 juli. Ett av dessa återfinns i den speciella inbjudningsklassen Gothia Puma Trophy för 17-åringar där svenska lag möter inbjudna utländska. Bajen finns med på pojksidan där 12 svenska lag möter 12 utländska och har lottats mot dessa i det inledande gruppspelet: IFK Göteborg, CY Bohemians Prag och Cerezo Osaka. 

Fortsatt VAR-motstånd i elitfotbollen
Intresseföreningen Svensk Elitfotboll (SEF) har med anledning av SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldts uttalande om att VAR bör införas i svensk fotboll gjort ett ställningstagande på hemsidan. I detta förklarar man att så länge en majoritet av klubbarna har årsmötesbeslut på att säga nej till VAR så kommer SEF att arbeta mot ett införande. Hammarby är en av klubbarna där medlemmarna på årsmöte sagt nej till VAR. Beslut om ett eventuellt införande avgörs på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte. SvFF:s styrelse, där SEF-representanter är med och påverkar, har meddelat att frågan inte kommer tas upp för beslut i år. VAR-frågan kan därför tidigast prövas på nästa representantskap som ligger bokat under hösten 2024. Hela texten kan läsas här
Kraftmätningens finallag klara
Hammarby var den klubb som samlade ihop flest poäng i den mixade klassen och i Flickklassen under kvalet till Kraftmätningen 15-17 år. Finalen arrangeras av IFK Lidingö 2-3 september och nu är finallagen klara. Hammarby kommer att tävla mot 15 lag i mixklassen och samt de fyra pojk- och flicklag som uppnått högst poäng i sin klass.  

Vinster i Göteborg och Eskilstuna
Tävlandet har varit lite på sparlåga under de första juliveckorna. Några intressanta resultat hittar vi ändå att förmedla. I Eskilstuna genomfördes Julichansen #1 på Ekängens Friidrottsarena den 6 juli och där fick vi vinnare i form av Erik Ehrlin som visade form och trestegshoppade 15,03 m och genom Ricky Wahlberg som vann P15 diskus på 48,95 m. I Göteborgstävlingen Björlanda Track & Field Games 8-9 juli övertygade Maggie Dahllöf genom att vinna både F17 kula och spjut. 
Johan Nilsson – för 13:e året i följd
Ännu ett förlängt kontrakt är i hamn inför herrlagets säsong i Handbollsligan 2023-24. Det är trotjänaren 31-årige Johan Nilsson (H6) som fortsätter ännu en säsong och det blir därmed hans trettonde i Hammarby.  

Fortsättning även för Nellie Tillå
Egna produkten Nellie Tillå är klar för tredje raka säsongen som seniorspelare i Hammarby. Den 18-åriga niometersspelaren har förlängt kontraktet och satsar alltså vidare nu när klubben tagit steget upp till Div 2 och har spel i Svenska cupens gruppspel att se fram emot. 

Gruppspel i Svenska cupen i augusti-september
Speldatum har nu fastställts för Hammarbys spel i Svenska cupens gruppspel. På herrsidan möter Bajen Boden, VästeråsIrsta och Skånela enligt följande:
26 aug kl 17.00 Hammarby-Bodens BK
30 aug kl 19.00 VästeråsIrsta HF-Hammarby
1 sept kl 19.00 Skånela IF-Hammarby

Damerna är placerade i grupp tillsammans med Hallby (Svensk Handbollselit SHE), Torslanda (div 1 Södra) och Skara (SHE) och spelar enligt följande:
23 aug kl 19.00 Hallby IF-Hammarby
26 aug kl 14.30 Hammarby-Torslanda HK
2 sept kl 15.00 Hammarby-Skara HF
Observera datumet 26 augusti – då blir det dubbelmatch i Eriksdalshallen med cupspel för både dam- och herrlaget.  

Ytterligare en match i Norge
I förra veckans nyhetsbrev skrev vi om damlagets träningsmatchande i Norge, men då fanns bara info om två av matcherna som spelas. Det handlar om en turnering vid namn ”Skjaergårdslekene”. Hammarby spelar dessa tre matcher: 
Tors 10 aug Hammarby-Utleira
Fre 11 aug Sandefjord Håndball-Hammarby
Lör 12 aug Flint Tönsberg-Hammarby
Träningsmatcher mot Haninge
Herrlaget har nu två inbokade träningsmatcher, båda mot Haninge Anchors HC. Den 5 sept spelas den första, i Torvalla Ishall, med preliminär starttid 19.30. Andra mötet äger rum den 16 sept kl 16.30, då med Hammarby som hemmalag – matchen spelas dock på Stora Mossens IP.  

Hockeytvåan inleds 3 oktober
Matchandet i herrserien Hockeytvåan Östra, där Hammarby är ett av lagen, inleds den 3 oktober. Dessa lag ingår i serien: Flemingsbergs IK, IK Göta Traneberg, Hammarby, Haninge Anchors HC, SK Iron, Järfälla HC, Lidingö Vikings HC, Nacka HK, Sollentuna HC, Spånga IS, Sudrets HC, Tierps HK, IFK Tumba IK, Viggbyholms IK, Värmdö HC, Åker/Strängnäs HC. De 16 lagen möts i dubbelserie (30 matcher) innan playoff och kvalspel tar vid. Jumbon åker dock direkt ned i Hockeytrean. De inledande matcherna för Hammarby spelas enligt detta schema (preliminärt): 3 okt Flemingsberg-Hammarby, 6 okt Hammarby-Sollentuna HC, 10 okt Värmdö HC-Hammarby, 13 okt Hammarby-Järfälla HC. Bajen spelar hemmamatcherna på Kärrtorps IP.  

Förlängt med ”Pabi”
Backen Pa-Mansu Janneh kom till Hammarby inför förra säsongen och har nu kommit överens med klubben om spel även 2023-24. ”Pabi” är född 1998 och inledde sitt hockeyspelande i IK Sätra. Han har därefter spelat i Botkyrka HK, SK Lejon, Tyringe SoSS, Surahammars IF, Tibro IK, Kiruna AIF, Hanhals IG, Comet Halden (Norge) och S-Keikko (Finland).  

Forsbacka-Karlsson återvänder till moderklubben
Jakob Forsbacka-Karlsson
 började spela hockey i Hammarby en gång i tiden och har sedan haft en lång karriär med spel i SHL, AHL och NHL. Nu återvänder Jakob till moderklubben för att starta en tränarkarriär. Den meriterade spelaren kommer att ingå i teamet kring damernas A-lag och juniorlag.
Malin Sundström ror SM i kustrodd
Helsingborgs Roddklubb arrangerar SM i kustrodd den 15-16 juli och Hammarby har en anmäld deltagare, Malin Sundström som tävlar i singel mot fem andra båtar. 
BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenskt i C More och Discovery+
Allsvenskan i fotboll på herrsidan kommer att sändas i Discovery+ och C More. Vissa matcher även i andra kanaler. Aktuellt just nu:
Söndag 16 juli kl 15.00: Hammarby-Kalmar FF (Discovery+, C More)
Fredag 21 juli kl 19.00: IF Brommapojkarna-Hammarby (Discovery+, C More)
Söndag 30 juli kl 15.00: Hammarby-IFK Norrköping (Discovery+, C More)

Damallsvenskt på Viaplay 
Viaplay är huvudintressent när det gäller sändningar av damallsvensk fotboll. Vissa matcher sänds även i andra kanaler.
Fredag 1 september kl 19.00: Växjö DFF-Hammarby (Viaplay)

VM med Bajenintresse
Matcherna i damernas fotbolls-VM sänds av Viaplay men flera även i andra kanaler. Hammarbyintresse givetvis när det gäller det svenska laget där ju Madelen Janogy och Jonna Andersson ingår. Men även i det australiensiska med Kyra Cooney-Cross och danska med Simone Boye Sörensen samt det japanska med Maika Hamano. Aktuella matcher (tablån gäller vad som är klart i nuläget, det kan bli sändningar på fler håll): 
Torsdag 20 juli kl 12.00: Australien-Irland (Viaplay, TV6)
Lördag 22 juli kl 9.00: Zambia-Japan (viaplay, TV6)
Lördag 22 juli kl 14.00: Danmark-Kina (Viaplay, TV6)
Söndag 23 juli kl 7.00: Sverige Sydafrika (Viaplay, TV6)
Onsdag 26 juli kl 7.00: Japan-Costa Rica (Viaplay, TV6)
Torsdag 27 juli kl 12.00: Australien-Nigeria (Viaplay, TV6)
Fredag 28 juli kl 10.30: England-Danmark (Viaplay, TV6)
Lördag 29 juli kl 9.30: Sverige-Italien (Viaplay)
Måndag 31 juli kl 9.00: Japan-Spanien (Viaplay)
Måndag 31 juli kl 12.00: Kanada-Australien (Viaplay)
Tisdag 1 augusti kl 13.00: Haiti-Danmark (Viaplay)
Onsdag 2 augusti kl 9.00: Argentina-Sverige (Viaplay)

U23 med Vinberg på C More
C more sänder de båda U23-landskamperna mot Kina 14 och 18 juli. I laget hittar vi Hammarbyspelaren Matilda Vinberg.
Fredag 14 juli kl 18.00: Sverige U23-Kina U23 (C More)
Tisdag 18 juli kl 18.00: Sverige U23-Kina U23 (C More)

Utvalda matcher i Ettan
Ettan är Sveriges tredje högsta fotbollsliga på herrsidan och ett av de 32 lagen i serien är Hammarby Talangfotbollförening. C More sänder i Sportkanalen och på C Mores strömningstjänster en utvald match varje vecka. Samtliga matcher – oberoende av C More – kan också ses på ettanplay.se. Dessutom kommer drygt 380 matcher även denna säsong att sändas i samarbete med lokaltidningar runt om i Sverige. Det kommer alltså att finnas en hel del möjligheter att se HTFF:s matcher i Div 1 Norra.

Bandypuls sänder Svenska cupen
Prenumerationssajten Bandypuls sänder från försäsongstävlingen Svenska cupen där Hammarby deltar på herrsidan. Två matcher med Hammarby finns just nu schemalagda:
25 augusti 19.00: Frillesås–Hammarby (Bandypuls)
2 september 19.00: Hammarby–Vetlanda (Bandypuls)

Viktiga datum