Hammarbyiten

Smakstart av Bajen i Damallsvenskan

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Bilden: Julie Blakstad klackar fram till Vallotto. Foto: HAMMARBY FOTBOLL.


Regerande svenska mästarna i fotboll har inlett Damallsvenskan med två knappa segrar. I helgen var det hemmapremiär som spelades inför strax över 4 000 åskådare på Tele2 Arena. Trots många tomma platser var det fin stämning med ett högklassigt tifo-arrangemang och sång genom hela matchen. Publiken fick se sitt Hammarby besegra BP med 2-1, siffror som inte riktigt speglar händelserna då Hammarby borde förvaltat sitt spelövertag på ett tydligare sätt. En seger är dock alltid en seger och Hammarby är nu ett av två lag som vunnit båda sina inledningsmatcher.

I veckans upplaga av Hammarbyiten speglar vi verkligen bredden i den här idrottsföteningen med nytt och noterat från inte mindre 13 av de aktiva idrottsföreningarna under Hammarbyparaplyet. Läs det senaste om armbrytning, bandy, basket, bordtennis, boxning, fotboll, friidrott, golf, handboll, innebandy, ishockey, rodd och rugby. Go Bajen Go!

ALLMÄNT:
1910 i historiepodden
Hammarbys historiska podd är framme vid årtalet 1910. I detta avsnitt blir det förutom en diskussion om starten av Svenska serien i fotboll, premiäråret var 1910, också mycket snack om Hammarbymusik. Denna gång är programledare Benjamin Thorén och bisittaren Magnus Hagström ensamma i studion men man har inspelade intervjuer med Mikael Ström som under namnet ”77” gett ut mängder av Hammarbylåtar samt med ”Ebba Yen” som gjort den melodifestivalinspirerade låten Bajen.  Poddavsnitten finns länkade från Hammarby IF:s hemsida www.hammarby-if.se.
Elva anmälda till Armfighters JuniorFight
Armfighters JuniorFight genomförs i Flen nu i helgen (27 april) och Hammarby har anmält en trupp med elva deltagare varav nio seniorer i klasserna K1 och K2 samt två i ungdomsklasserna.
Adam Gilljam fortsätter
En betydelsefull påskrift inför kommande säsong blev klar i veckan när Adam Gilljam signerade nytt tvåårskontrakt. Adam har spelat tio säsonger i Hammarby och nu ser det ut att bli två till – minst. 
Storseger i avslutningen
Hammarbys lag i Basketettan Dam Norra kan summera en stark säsong. I den avslutande seriematchen mot Norrort blev det utklassningssiffror, 81-30, och i sluttabellen har laget 17 vinster och 9 förluster vilket gett en femteplacering. En tydlig skjuts uppåt då man under den föregående säsongen vann 11 matcher och förlorade 15.
18 april Hammarby-Norrort 81-30 (19-6, 21-6, 16-11, 25-7). Publik: 81 (Farstahallen). Poäng HIF: I Allberg 15, E iderstål 12, D Montazer 12, M Thelin 9, J Ringblom 8, F Lundquist 7, S Avramidou 6, M Pawlikowska 5, M Schönning 5, S Jönsson 2. 
Andraplats i kvalspel
Hammarby IF BTF har denna säsong haft tre lag på Div 3-nivå i herrserierna. Ett av dem vann sin grupp och är kvalificerat för Div 2 nästa säsong. Hammarby IF BTF A1 har kvalat för att komma upp i den högre serien. I ett sammandrag i Bro 20 april besegrade man Bro IK med 8-1 och förlorade mot Norrtulls SK B1 med 4-8. Det gav en andraplats i trelagsserien. Huruvida detta räcker för uppflyttning ber vi att få återkomma om. 
Bajen i topp i Diplomserien
Omgång 4 i Stockholms Diplomserie genomfördes i Botkyrka 21 april med sedvanligt stort Hammarbydeltagande. Bajenboxare var med i tio deltagare och är nu i topp både ”Mesta klubb”-tabellen och ”Bästa klubb”-tabellen. 18 klubbar har totalt deltagit i någon av de fyra hittills genomförda omgångarna. Individuellt är det också Hammarby i topp. På pojksidan toppar Sixten Cedergren före Hammarbykollegan Vinston Pettersson. Och på åttonde plats är det också Bajen i form av Adam Hallander. I flickornas tävling leder Hammarbys Sakina Changezi.
Hammarbys matcher i Botkyrkahallen:
Sakina Changezi Hammarby IF-Melih Efe Yalap Haninge BK 25-24
Gabriel Habach Botkyrka BK-Adam Hallander Hammarby IF 21-21 
Shakhriyor Khalilov Botkyrka BK-Muhammad Arzish Changezi Hammarby IF 29-29 
Abu Talib Habilaev Haninge BK-Sixten Cedergren Hammarby IF 25-30 
Ruben Fållsten Haninge BK-Sakina Changezi Hammarby IF 30-28 
Ali Al-Tob Vårby BK-Edvind Britz Hammarby IF 21-20 
Nikolaos Vlachos Hammarby IF-Linus Karlsson BK Örnen 7-5 
Elis Linder Jeqeres Hammarby IF-Malik El Sayed Narva BK 22-21 
Jonny Jönsson Alm Hammarby IF-Joar Hamberg Djurgårdens IF 23-22 
Mihajlo Gladanac Väsby BK-Vinston Pettersson Hammarby IF 32-31

Åtta anmälda till USM-JSM
Svenska mästerskapet i junior- och ungdomsklasserna genomförs i Söderköping 26-28 april. Från Hammarby är åtta boxare anmälda, tre juniorer och fem i ungdomsklasserna. Samtliga i herrklasser. De grönvita representanterna är:
Viggo Pettersson Junior A 54 kg             
Ruben Gard Junior A 67 kg    
Stefan Petkovic Junior A 71 kg                
Ali Zaheer Changezi Ungdom A 54 kg     
Salman Millberg Ungdom A 57 kg
Zenit Klinga Nordblom Ungdom A 63 kg
Daniel Pusov Ungdom A 66 kg
Tyrehll Nyambok Ungdom A 70 kg
Ny uddamålsseger i Damallsvenskan
Svenska mästarna Hammarby har börjat säsongen med två vinster och därmed motsvarat förväntningarna sett till poängskörd. Spelmässigt har det inte varit hundraprocentigt men de båda trepoängarna visar ändå att det finns topplagskvalité även denna säsong. I helgen var det hemmapremiär mot BP, en match som enligt den publikstrategi klubben tagit fram spelades på Nya Söderstadion/Tele2 Arena. Bajen var det klart bättre laget i matchen som lockade 4 160 åskådare men det blev ändå en viss spänning i matchen när BP reducerade till 1-2. Innan dess hade publiken bland annat bjudits på en riktig delikatess i form av Julie Blakstads klackfrispelning till Smilla Vallotto som säkert kunde sätta 1-0 fri med målvakten. Bajen är nu tillsammans med Rosengård enda lag som tagit full pott efter två omgångar. I kommande omgång väntar en tuff bortamatch mot alltid jobbiga Kristianstad. 
21 april Hammarby-IF Brommapojkarna 2-1 (2-0). Publik: 4 160 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Målen: 1-0 Smilla Vallotto (17), 2-0 Emilie Joramo (31), 2-1 Ellen Toivio (67).

Förlust på Bravida
Hammarbys herrlag (och även damlaget) har det generellt svårt i matcherna mot Häcken på Bravida Arena. Helgens allsvenska möte bekräftade tesen, även om statistiken vad gäller skott på mål vittnar om att mötet hade kunnat få en annan utgång än ännu en Häckenseger (som dessutom var resultat av mål i ett sent skede). Well, well – förlust blev det med siffrorna 1-2 och efter fyra omgångar har Bajen därmed 2-0-2 i tabellraden.
21 april BK Häcken-Hammarby 2-1 (0-1). Publik: 6 073 (Bravida Arena). Målen: 0-1 Edvin Kurtulus (30), 1-1 Simon Gustafsson (62), 2-1 Even Hovland (87).

HTFF spelade oavgjort
En seger, två oavgjorda och en förlust är facit så här långt för Hammarby Talangfotbollförening i Norrettan. Detta efter att ha spelat 2-2 borta mot Karlbergs BK i den fjärde omgången. I matchen på Stadshagen hade hemmalaget 1-0 i halvtid men Elias Mohammad såg till att vända på matchen med två mål i andra. Karlberg fick dock sista ordet genom kvittering i minut 89. I kommande omgång väntar hemmamatch mot seriejumbon Friska Viljor. 27 april kl 16.00 på Hammarby IP.
Personbästanoteringar i Premiärhalvan
Hammarby hade två deltagare i halvmaraloppet ”Premiärhalvan” på Norra Djurgården den 20 april, båda noterade personbästa. 2 622 fullföljde i herrklassen, Bajens Simon Rowland kom på 34:e plats med tiden 1.15,22. Elton Hedberg (född 06) kom på 119:e plats med tiden 1.22,15.

481 cm för Teo Borgius i Alabama
Stavhopparen Teodor Borgius tävlade i Tiger Track Classic i Auburn, USA, den 20 april och klarade 481 cm vilket är en bit från hans årsbästa 491 cm. Hoppet räckte till femte plats i tävlingen.
Motståndarna i seriespelet
Serieindelningen är nu gjord för Stockholmsserierna där Hammarby finns med i fyra av klasserna: H40, H50, H60 och D50. Nytt för året är alltså att Bajen har ett damlag i seriespelet. De fyra lagen spelar i dessa serier:
H40 i Div 2 Vit tillsammans med Troxhammar GK och Stockholms GK.
H50 i Div 3 Blå med Nacka GK 2 och Saltsjöbadens GK.
H60 i Div 4 Röd med Wermdö 2, Nacka och Tyresö.
D50 i Div 3 Gul tillsammans med Haninge GK lag 2 och Ågesta GK lag 2. 
Lagen i Norrettan 2024-25
Hammarby gick ju upp i Division 1 på damsidan och nu har en serieindelning gjorts. Hammarby är placerat i Div 1 Norra tillsammans med dessa lag: Bodens BK HF, Borlänge HK, Eskilstuna Guif IF, HK Silwing-Troja, Huddinge HK, Kungsängens SK, Nacka HK, Spånga HK, Strands IF Hudiksvall, Tumba HBK och VästeråsIrsta HK.
12 lag i serien alltså. Vinnaren går upp i Allsvenskan, tvåan och trean får kvala. Lag 9 kvalar mot tre underifrån kommande lag från HF Mitt, HF Norr och HF Öst. De tre bottenlagen åker ur. Många tabellstreck att ta hänsyn till alltså. 
12:e plats JSM
Hammarbys HJ18 var ett av 16 lag som kvalificerat sig till JSM-slutspelet i Uppsala 19-21 april. Bajen inledde gruppspelet med att förlora mot Pixbo IBF/IBK med 1-3, vann därefter mot IBF Offensiv Lidingö med 3-2 och avslutade med att spela oavgjort 4-4 mot Umeålaget med det något otympliga namnet Team Thorengruppen Ung SK/Thorengruppen IBK. Efter gruppspel förlorade laget i matcherna gällande 9-12:e plats och slutade därmed just 12:a. I dessa matcher mötte msan först IBF Falun Utveckling där det blev 3-9 och edan Gävle GIK med slutresultatet 3-6. 
Bamsingbok lanseras 15 maj
Den 15 maj börjar boken ”12 Bamsingar – Hammarby Hockey i med- och motgång” säljas. I boken ges utrymme till några av våra största profiler.  Här porträtteras tolv bamsingar som täcker stora delar av vår historia: Pelle LindberghDick DrottÅke ”Plutten” AnderssonHasse MalmRolf ”Råttan” EdbergBörje SkogsJanne LindbergKenta OhlssonBruno OhlzonJohnny OduyaTony Skopac och Mariusz Czerkawski. Författare till boken är Jonas CederquistBenjamin Thorén och Magnus Hagström.
Lanseringen sker på Restaurang Hallen, Götgatan 85 A den 15 maj.

Hammarby spelar Nordic Trophy F18 Cup
F18-laget har förlängt säsongen och kommer att spela Nordic Trophy F18 Cup i Karlstad 10-12 maj. Sex lag deltar, förutom Bajen är det Värnamo Hockey, Helsingborgs HC, Team Västerort, Vallentuna Hockey och Färjestads BK.  
Bajen Rowing Race i helgen
Ett av få tillfällen att se roddtävlande i Årstaviken bjuds nu till helgen då årliga Bajen Rowing Race avgörs. Tävlingen genomförs på söndag med första start en bit utanför Hammarbys roddhus kl 11.30. 
Spelschema damer 7’s
Hammarby har vanligtvis lag med i 7´s-SM (sju spelare i lagen) och nu finns speldatum på damsidan. Detta gäller: kvalomgång 29 juni, slutspel 3-4 augusti. 
Veteranbesök på allsvensk fotboll
Det blir troligen ovanligt många SHV-medlemmar på de kommande allsvenska matcherna på Nya Söderstadion/Tele2 Arena. Sällskapet Hammarby-Veteranerna har fått 80 biljetter till både damderbyt Hammarby-Djurgården 4 maj och till Hammarby-Värnamo 5 maj. 

ÖVRIGT BAJEN:
Pia Johnsson omvald ordförande i Hammarbyklanen
41 var närvarande vid supporterföreningen Hammarbyklanens årsmöte den 23 mars. Mötet gav åter förtroendet till Pia Johnsson att leda föreningen i ordföranderollen – eller som man uttrycker det på föreningens hemsida: Pia Mac Johnsson, chieftain. 

BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenskan i TV4 Play+ Sport och Discovery+
Huvudkanaler för den allsvenska herrfotbollen är TV4 Pla+ Sport och Discovery+. Det kan bli utbrutna sändningar även i andra kanaler. Aktuellt med Hammarby just nu: 
Måndag 29 april kl 19.10: Hammarby-Västerås SK (TV4 Play+ Sport, Discovery+)
Måndag 5 maj kl 16.30: Hammarby-IFK Värnamo (TV4 Play+ Sport, Discovery)
Söndag 12 maj kl 14.00: IFK Norrköping-Hammarby (TV4 Play+ Sport, Discovery)

Damallsvenskan i Viaplay
Viaplay är kanalen som har huvudrättigheterna till Damallsvenskan i fotboll. Även andra kanaler förekommer. Aktuellt med Hammarby:
Söndag 4 maj kl 15.00: Hammarby-Djurgårdens IF (Viaplay, TV10)
Onsdag 8 maj kl 19.00: Hammarby-IFK Norrköping (Viaplay)
Måndag 13 maj kl 19.00: Piteå IF-Hammarby (Viaplay)

Viktiga datum