Hammarbyiten

Krebs pristagare och två fotbollssegrar

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Bild: Hammarby IF:s ordförande Henrik Appelqvist delar ut Lennart Nymans Pris till Rebekah Krebs. Foto: MARCUS BOLLDÉN.

Goalbollens Rebekah Krebs tilldelades Lennart Nymans pris. Dessutom bjöd Hammarby Fotboll till fest två dagar i följd på Nya Söderstadion/Tele2 Arena. I söndags var det derby i Damallsvenskan inför en storpublik på närmare 9 000 personer och dagen efter mötte herrlaget Degerfors i Allsvenskan där det också var stort intresse – 25 000 på den matchen. Det blev grönvit seger i båda matcherna, 3-0 respektive 5-1 och förbättrad position i tabellen för båda två. 

Förutom goalball och fotboll erbjuder nyhetsbrevet denna gång läsning om Hammarbyverksamheterna basket, boule, friidrott, golf, handboll, ishockey, rodd och rugby.  

NYTT OCH NOTERAT!

BASKET:
Edwin Sunnebo klar för 2022-23
Bygget av herrlaget kommande säsong fortsätter. Senast att bli klar är Edwin Sunnebo som därmed kommer att göra sin andra seniorsäsong i laget. Edwin är född 2004 och började i klubben som knatte. Han är den femte spelaren att kontrakteras inför säsongen. 

BOULE:
Rättelse
I förra veckans nyhetsbrev blev det ett radbrytningsfel vilket gjorde att boulenotisen blev lite svårläst. Så här skulle det sett ut:

Bajen kvar i trean
Hammarby låg risigt till när sammandrag 2 i Div 3-spelet genomfördes 13-14 augusti. Men dess bättre kunde laget vinna två och spela en oavgjord av totalt fem matcher och med hjälp av dessa poäng få ett lag efter sig. Bajen blev alltså femma av sex lag med sju hopspelade poäng på tio matcher. Resultat: Bill och Boule-Hammarby 0-4, BK Borsten-Hammarby 4-0, Hammarby-Boulero SSK 3 0-4, Hammarby-Roslagsbro IF 2-2.

FOTBOLL:
Derbyseger!
Det damallsvenska mötet Hammarby-Djurgården blev precis så festligt som den stora majoriteten av besökarna hoppats. Inför nästan 9 000 åskådare på Nya Söderstadion visade framför allt Hammarby upp en strålande fotboll, som också utmynnade i klar seger. 3-0 hade kunnat vara mer med tanke på att laget också hade fyra ramträffar. 
Återstarten efter EM har blivit bra för Hammarbys del med bortaseger mot Eskilstuna följt av derbyvinsten. Med 10-1-6 i tabellrad närmar man sig täten, även om det ser tufft att komma åt de tre Champions League-platserna. Härnäst väntar Umeå IK på bortaplan. 
21 aug Hammarby-Djurgårdens IF 3-0 (1-0). Publik: 8 978 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Målen: 1-0 Vilde Hasund (7), 2-0 Madelen Janogy (46), 3-0 Madelen Janogy (59). 

5-1 mot Degerfors
Resultatet 5-1 ser ut som en överlägsen match, men riktigt så var det inte när Hammarby tog emot Degerfors i Allsvenskans omgång 19. Degerfors höll definitivt spelet uppe och skapade och Hammarbymålvakten Davor Blazevic hade inte sin lugnaste dag. Men Bajen är vassa när man får det att stämma och försvarsmässigt tillhör laget numera Allsvenskans bästa. I omgången tappade ett par av toppkonkurrenterna poäng, Hammarby kunde därmed förbättra sin position och är nu tvåa i serien, två poäng efter ledande Häcken. Härnäst väntar derby mot AIK på Friends Arena.
22 aug Hammarby-Degerfors IF 5-1 (2-1). Publik: 25 264 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Målen: 1-0 Mohanad Jeahze (2), 2-0 Nahir Besara (26), 2-1 Chriss-Albin Mörfelt (42), 3-1 Veton Berisha (65), 4-1 Veton Berisha (76), 5-1 Abdulrahman Saidi (88). 

Pablo får tillsvidarekontrakt
Hammarby och damlagets tränare Pablo Piñones-Arce har kommit överens om en ovanlig lösning för det fortsatta samarbetet. Det vanliga i dessa sammanhang är avtal gällande en viss period – i detta fall har man gett Pablo ett tillsvidarekontrakt, alltså en traditionell anställning som gäller på obestämd tid. Förtroendet mellan de båda parterna är alltså stort, och man tänker uppenbarligen långsiktigt. 

Norrköping i cupen
Lottning är nu gjord gällande omgång 3 i Svenska Cupen Damer och för Hammarbys del innebär det att man ställs mot IFK Norrköping FK på bortaplan. Matchen kommer att spelas 20 eller 21 september. Norrköping besegrade Jönköpingslaget Mariebo IK i omgång 2 med hela 9-1, medan Bajen kliver in i cupen först nu. Vinnande lag är kvalificerat för gruppspelsfasen i februari-mars 2023. 

Medlemsmöte 30 augusti
Hammarby IF FF kommer att hålla medlemsmöte på Södra Teatern och Stora Scen, den 30 augusti med start 18.30. Dörrarna öppnas kl 18.00, men redan 16.00 öppnar Mosebacketerrassen för köp av mat och dryck. Föranmälan kommer att krävas (länk skickas till medlemmarna). 

Samarbete med Älvsjö AIK
Ett par av Hammarbys unga talanger, Bella Andersson och Smilla Holmberg, kommer att spela för Elitettanlaget Älvsjö AIK under hösten, men med möjlighet att plockas in till Hammarby vid behov. Även Amanda Sundström blir Älvsjöspelare resterande delen av säsongen, där handlar det om en utlåning.  

Spel för hammarbyarna i första pojklandskampen
Tre Hammarbyspelare var uttagna i truppen till P15-landslagets matcher mot Finland. Adrian Lahdo fick lämna återbud men Emil Werner och Dennis Steven Asprilla Ponce var med och båda fick speltid i matcherna som slutade 2-0 och 2-2. Emil var dessutom lagkapten i den första matchen.
18 aug Sverige P15-Finland P15 2-0 (0-0). Publik: 677 (Åby IP). Emil Werner lagkapten, spel hela matchen. Dennis Steven Asprilla Ponce i startelvan, utbytt efter första halvlek.
21 aug Sverige P15-Finland 2-2 (0-1). Publik: 532 (Åby IP). Emil Werner spel från start, utbytt i minut 81. Dennis Steven Asprilla Ponce ej spel.

Oavgjort för HTFF
Hammarby Talangfotbollförening hade match i Norrettan på Kanalplan samtidigt som Hammarbys A-lag mötte Degerfors på Nya Söderstadion. 109 åskådare valde ändå att se HTFF-Stockholm Internazionale. Mötet slutade 1-1, HTFF-mål av Ibrahima Breze Fofana. Laget har 8-5-6 i tabellraden och återfinns på sjunde plats. 

FRIIDROTT:
Grete EM-nia
Utan att få till den där riktiga fullträffen visade Grete Ahlberg åter att hon kommit till en nivå där hon tävlar med världseliten. I EM i München gick hon liksom vid VM tidigare i år till final. Den avgjordes under onsdagen (17 aug) och Grete låg länge på åttonde plats vilket hade gett henne chans till ytterligare tre kast. Men hennes 67,29 räckte till slut bara till niondeplatsen och då var det över. 

Avancemang för damerna
I friidrottens divisionssystem för klubblag tävlade Hammarbys damer i Div 1 under lördagen (tredje nivån). Laget mötte Motala och Umeå i en andra match som avgjordes uppe i Umeå. Inför tävlingen ledde Hammarby med 10,5 poäng före Motala. Till Umeå hade Hammarby skickat ett ungt lag där många gjorde bra insatser och man lyckades med föresatsen att hålla Motala efter sig i totalsammandraget.

Resultat 20 aug på Campus Friidrottsarena Umeå: Motala AIF 54,5, Hammarby 54, IFK Umeå 47,5. 
Totalen blev därmed Hammarby 109,5, Motala AIF 99,5, IFK Umeå 75,5. Segern innebär att Hammarby nästa år kommer att tävla på näst högsta nivån och ha chansen att kvala till lag-SM.  

Mängder av medaljer i distriktsfinaler
Den 20-21 augusti var det distriktsfinaler för åldrarna 12-14 på Trollbäckens  IP. För Hammarbys del utmynnade det i hela 50 medaljer. Vi redovisar här medaljerna i de grenar som hade DM-status, men den som vill kolla in hela resultatlistorna klickar här: https://www.easyrecord.se/result?LNeTss
Hammarbys DM-medaljer kom i följande grenar:
F14 300 m häck: GULD till Tyra Sparv
F13 200 m häck: GULD till Amanda Broberg Rydqvist
P13 längd: GULD till Alessandro Mancinella
F14 800 m: SILVER till Inez Resare
F14 längd: SILVER till Tyra Sparv
F13 längd: SILVER till Malva Lönn
P14 300 m häck: SILVER till Theodor Håkansson
P14 längd: SILVER till Leon Hermansen
P12 längd: SILVER till Ivar Janson, BRONS till Hugo Winterman

Klubbrekord i veteranslägga
Hammarby Friidrott har en omfattande statistikavdelning på hemsidan, där i princip alla tävlingar följs upp. Det som publiceras i nyhetsbrevet är oftast ett axplock, utvalt med tanke på tävlingarnas dignitet eller om något anmärkningsvärt finns att redovisa. Klubbrekord är exempel på sådant – ett klubbrekord innebär ju att Hammarby aldrig tidigare haft ett så bra resultat i den åldersklassen och disciplinen. Från den gångna veckan noterar vi därför att Håkan Johansson slog till med nytt klubbrekord i slägga i åldersklassen M60. Vid en tävling på Rödstu Hage IP 20 aug kastade han 37,00 m vilket alltså är bästa insats hittills i den veteranklassen. 

GOALBALL:
Nymans pris till Rebekah Krebs
Lennart Nymans pris delas ut en gång om året av Hammarby IF:s styrelse (alliansstyrelsen) till någon ideell ledare i en av medlemsföreningarna. Vid fotbollsmatchen Hammarby-Degerfors på Tele2 Arena delades 2022 års pris ut till goalballspelaren Rebekah Krebs – som också är ordförande i HIF Goalballförening. Priset är 15 000 kr. 

GOLF:
Förluster i herrfyran
Hammarby hade serieomgång i klassen H60, där man spelar i Div 4 Blå, den 16 augusti. Idel förluster vid detta tillfälle och i tabellen är man trea av fyra lag. Resultaten: Tyresö-Hammarby 3-1, Hammarby-HaningeStrand 3 1-3, Hammarby-Huvudstaden 4 0-4. Avslutande seriesammandrag spelas 30 augusti.

Vinst mot Tyresö
H40-laget hade i likhet med H60 tre matcher den 16 aug. Laget spelar i Div 2 Röd och fick inkassera två förluster och en vinst. Efter omgången är man på tredje plats i tabellen. Resultaten: Ågesta-Hammarby 3-1, Hammarby-Björkhagen 0-4, Hammarby-Tyresö 4-0. 

HANDBOLL:
Vidare i cupen
I Svenska cupens gruppspel på herrsidan var det dags för omgång 2 under lördagen, där Hammarby mötte Handbollsligakollegan Hallby IF på hemmaplan. Matchen inleddes med tre ”shootout-straffar” vardera där Bajen satte alla tre medan Hallby fick nöja sig med två. 3-2 redan innan första avkast alltså. För Hammarbys del fortsatte matchen på ett positivt sätt och man kunde i stort sett hela tiden öka på ledningen. 35-23 till slut – ett styrkebesked som också gjorde Bajen klart för avancemang trots att en gruppspelsmatch återstår (mot AIK på bortaplan tisdag 30 aug). 
20 aug Hammarby-Hallby IF 35-23 (18-11). Publik: 579 (Eriksdalshallen). Målskyttar Hammarby: Gustav Davidsson 10 (5 str), Johan Nilsson 6, Viktor Ahlstrand 4, Ludvig Lindeberg 3, Anders Wik Rydberg 2, David Källemyr 2, Robin Sanderhem 2, Simon Lindberg 1 (1 str), Richard Lindström 1, Edwin Aspenbäck 1, Kevin Johansson-Eggan 1, Mattias Windahl 1, Hayder Al-khafadji 1.

Seger i Pre-Season
Damlaget deltar i Region Östs Pre Season-spel. På måndagskvällen mötte man Bålsta IF på bortaplan och vann med siffrorna 27-18 (16-8). Främsta målskytt i Bajen var Nellie Tillå med sex gjorda mål. 

ISHOCKEY:
Begränsat antal säsongskort
Säsongskorten till dam- och herrlagens säsong 2022-23 finns nu ute. PÅ grund av begränsade möjligheter att ta emot publik på respektive spelplats (Zinken för damerna och Kärrtorp för herrarna) säljs bara 30 kort till damernas seriespel och 100 till herrarnas. Korten kostar 1 500 kr till respektive liga. Läs mer här om hockeyns säsongskort: https://www.hammarbyhockey.se/sasongskort-2022-2023/

RODD:
13 Hammarbybåtar i SM
Årets SM avgörs i samband med Farstarodden 26-28 augusti. Hammarby har 13 båtar anmälda. Klubben kommer att synas i dessa klasser:
1x HS lättvikt: Ahmet Rapi
1x HS: Ahmet Rapi, Johan Söderström, Yves Wuilmart
1x DJ A: Clementina Orsi
1x DJ B: Clementina Orsi
1 x HJ B: Linus Gerhardson
Samt båtar i 4x HS, 2x HS, 2x Masters 

RUGBY:
Damlaget spelade upp sig mot serieledarna
Damlagets femte seriematch i XV denna säsong spelades mot serieledande Skåne Ladies och till en början såg det ut kunna bli skånsk utklassning. Laget fick ganska lättvindigt springa igenom och ledde efter 23 minuter med 28-0. Bajen kom dock tillbaka och jämnade ut matchen, utan natt vara nära att komma i kapp. 52-21 till bortalaget till slut. Hammarby har därmed 2-0-3 i tabellraden och möter Exiles Ladies i nästa omgång, en match med goda möjligheter för de grönvita.
20 aug Hammarby-Skåne Ladies 21-52 (7-28). Publik: 37 (Gubbängen). Poäng HIF: Amanda Hamfelt 9 (5+2+2), Viktoria Svangren 5, Mirjam Sundin Odelby 5, Cathryn Clackson 2. 

Herrförlust mot Erikslund
Herrlaget mötte under lördagen Erikslunds Rugby på bortaplan i Allsvenskan Norr (näst högsta serien). Det serieledande laget från Täby hade vissa problem med Bajen, i början av andra halvlek skilde bara tre poäng mellan lagen. Till slut 22-7 dock till Erikslund. Hammarby har tabellraden 1-1-4 och har spelat klart matcherna i grundserien. Dock har flera lag hängmatcher och sluttabellen dröjer. 
20 aug Erikslunds Rugby-Hammarby 22-7 (10-0). Publik: ingen uppgift (Täby Rugbycenter). Poäng HIF: Leonardo Giustiniani 5, Joshua Donegan 2. 

ÖVRIG BAJEN:
Real Mehmet vann supportercupen
Bajen Fans Cup i sjumannafotboll genomfördes under lördagen på Gubbängsfältet. 24 lag bestående av olika supportergrupperingar kom till start. I finalen besegrade Real Mehmet sin motståndare Eskils Söner.  

BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:
Herrallsvenskan i Discovery+och C More
Discovery+ Fortsätter att vara huvudaktör när det gäller Allsvenskan i fotboll på herrsidan. Matcherna sänds också av C More. Aktuellt med Hammarby:
Söndag 28 aug kl 15.00: AIK-Hammarby (Discovery+, C More)
Måndag 5 sept kl 19.10: IFK Norrköping-Hammarby (Discovery+, C More)
Söndag 11 sept kl 15.00: Hammarby-Djurgårdens IF (Discovery+, C More)

Damallsvenskt i Viaplay
Viaplay har sändningsrättigheterna till Damallsvenskan. Aktuellt med Hammarby:
Söndag 28 aug kl 13.00: Umeå IK-Hammarby (Viaplay)
Lördag 10 sept kl 15.00: Hammarby-FC Rosengård (Viaplay)
Torsdag 16 sept kl 18.00: Kristianstads DFF-Hammarby (Viaplay)

Viktiga datum