Hammarbyiten

Herrlaget avslutade våren med två derbysegrar

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Foto: HAMMARBY FOTBOLL


Hammarbys herrlag i fotboll går till allsvenskt uppehåll med gott självförtroende. Detta efter att ha besegrat serietvåan Djurgården på ett kompromisslöst sätt och byggt upp en liten svit av tre raka segrar.
Derbyvinsten mot AIK för ett par veckor sedan kompletterades alltså med klar seger över Sirius och senast alltså även 3-0 mot Djurgården. Nu blir det EM-uppehåll och återstart 7 juli med bortamatch mot GAIS – ett möte som kommer att ses av väldigt många Hammarbysupportrar då vi tilldelats frikostiga 5000 biljetter. 
I veckans nyhetsbrev även bandy, bordtennis, boule, boxning, landslagsfotboll, friidrott, golf, handboll, ishockey, rodd och rugby.
Forza!
Fler seniorlag i spel kommande säsong
A-lagen på både dam- och herrsidan kommer att kompletteras med ytterligare lag säsongen 2024-25. Det är nu klart att det förutom elitserielagen blir ett allsvenskt damlag och ett herrlag i Div 2. Det allsvenska damlaget kommer att heta Hammarby Ungdom och innehålla många spelare från F17-laget. Herrlaget i div 2 kommer att spela under namnet Bajen Bandy. 

Rekordmånga varv i Zinkenloppet
Hammarby Bandys arrangemang Zinkenloppet är ett motionslopp där det gäller att springa så varv som möjligt på Zinkensdamms IP under en halvtimme. Sponsorer stöttar genom att betala för varje sprunget varv. I år gomfördes loppet den 25 maj och det var tredje året. Utfallet blev fler deltagare nytt rekordantal varv (1864 stycken, förbättring med över 300 varv jämfört med året innan). Ekonomiskt gav loppet 95 664 kronor till Hammarby Bandy, vilket även det är bästa noteringen hittills. 

Annandagsbandyn blir kulturarv
Hylla kulturarvet genom att stötta Hammarby på Annandagen! Annandagsbandy är ett av de 13 nya tillskotten på Sveriges förteckning över immateriella kulturarv. Sverige är ett av drygt 170 länder som har skrivit under Unescos konvention om tryggandet av världens immateriella kulturarv. Av detta följer bland annat att Sverige ska upprätta en nationell förteckning över sådana kulturarv. Den 30 maj utökas Sveriges förteckning med 13 nya kulturarv – här ingår allt från mattraditioner, hantverk, umgängesformer till musik och dans och även alltså bandy på Annandag Jul.
Två lag i tvåan kommande säsong
Svenska Bordtennisförbundet har nu fördelat lagen i serierna och det har inneburit positiva nyheter för Bajens del. 2023-24 hade klubben tre lag på Div 3-nivå i herrarnas seriesystem. Ett av dem gick upp en nivå och ett åkte ur men extraplatser gör att Bajen i stället går upp till Div 2 med två av sina lag. Och laget som skulle åkt ur trean förblir kvar. Vi återkommer med info om vilka serier Hammarbylagen kommer att spela i.
Bajen Cup 6 juni
Vi påminner om Bajen Cup i Björns trädgård – tävlingen där du inte behöver vara licensierad och kan anmäla dig på plats. Läs mer här:  

Tre lag i DM
Hammarby har anmält tre lag till Stockholms DM som spelas i Rimbo 8-9 juni. Bajen kommer att ha lag i dessa klasser: Mixed Dubbel (Öppen), Mixed Dubbel (V55) och Mixed Trippel (Öppen).
Viggo Pettersson boxades i Skottland
Hammarbys juniorboxare Viggo Pettersson var en del av den svenska trupp som bjudits in till ”High Performance Centre i Glasgow för sparring och matcher. Lägret avslutades med en landskamp som Skottland vann med 6-2. Viggo besegrade sin motståndare i klassen Junior 54 kg, Adam Shaqfat, med 5-0 och tog alltså en av två svenska vinster i matchen. 
Tung derbyseger
Plötsligt händer det! Efter en minst sagt svajig säsongsinledning har herrlaget nu börjat få saker att klaffa. De två senaste veckorna har gett tre meriterande segrar. Derbyvinsten mot AIK och 3-0-vinsten mot Sirius följdes i söndags upp med en väl genomförd match mot Djurgården som även den slutade 3-0 till Bajen. Hammarby detroniserade ett starkt DIF som innan dess vunnit sex raka matcher. Rutinerade Nahir Besara blev derbykungen med både straff- och frisparksmål. Segerns sötma kändes sedan extra mycket när tifogänget skickade upp en triumfatorisk storbild på ikonen Kenta Gustafsson just före sista avblåsningen. Det här var en match många kommer att minnas länge. 
2 juni Djurgårdens IF-Hammarby 0-3 (0-2). Publik: 27 344 (tele2 Arena). Målen: 0-1 Nahir Besara (15, str), 0-2 Nahir Besara (28), 0-3 Bazoumana Touré (68).

2×3 poäng mot Irland
Sverige hade två matcher mot Irland i det pågående EM-kvalet under veckan. Som vanligt var Jonna Andersson uttagen hammarbyare, denna gång fick hon också sällskap av Ellen Wangerheim som dock inte sattes i spel. Det blev full pott i matcherna, 3-0 borta följdes av 1-0 hemma, vilket så klart gav värdefulla poäng och fortsatt möjlighet till avancemang. Återstående matcher är Frankrike borta 12 juli och England hemma 16 juli. 
EM-kval 31 maj Irland A-Sverige A 0-3 (0-1). Publik: 22 868 (Aviva Stadium, Dublin). Jonna Andersson spelade hela matchen, varnad. Ellen Wangerheim ej spel.
EM-kval 4 juni Sverige A-Irland A 1-0 (0-0). Publik: 21 216 (Friends Arena). Jonna Andersson spelade hela matchen, slog hörnan som Magdalena Eriksson gjorde mål på. Ellen Wangerheim ej spel. 

U23 och Smilla vinnare i fyrlagsturneringen
Fyrlagsturneringen för U23-lag på svensk mark fortsatte i veckan med matcher mot Polen och Tyskland. Det svenska laget, med Hammarbys Smilla Holmberg i truppen, vann båda dessa matcher (mot Tyskland dock efter straffläggning) och tog därmed hem turneringen. Detta efter att tidigare även besegrat Australien. Smilla Holmberg fick speltid i samtliga matcher.
29 maj Sverige U23-Australien 3-0 (3-0). Publik: 1 405 (Visma Arena Växjö). Smilla Holmberg i startelvan, utbytt i minut 68. 
1 juni Sverige U23-Polen U23 4-0 (1-0). Publik: 1 025 (Visma Arena Växjö). Smilla Holmberg inbytt i minut 66.
4 juni Sverige U23-Tyskland U23 2-2 (2-0). 4-3 efter straffläggning. Publik: 2 190 (Visma Arena Växjö). Smilla Holmberg inbytt i minut 80. Missade sin straff i straffsparksavgörandet. 

Bella, Lykke och Nellie spelade F18-landskamper mot Danmark
Sveriges F18-landslag mötte Danmarks  dito i två landskamper i Kristianstad vid månadsskiftet maj-juni. Hammarby hade tre spelare i truppen, och samtliga fick speltid i matcherna som gav en seger och en förlust.
31 maj Sverige F18-Danmark F18 3-1 (3-1). Publik: 398 (Kristianstads Fotbollsarena). Målvakten Nellie Andersson Markovic spelade hela matchen liksom Bella Andersson (kapten i laget). Lykke Ihrfeldt var i startelvan och byttes ut i minut 46.
3 juni Sverige F18-Danmark F18 0-1 (0-1). Publik: 392 (Kristianstads Fotbollsarena). Bella Andersson och Lykke Ihrfeldt byttes in i minut 45, Nellie Andersson Markovic ej spel i denna match. 

3-0 i träningsmatch mot AIK
Det spelades en träningsmatch på damsidan den 29 maj, Hammarby och AIK passade på att mötas då ju Damallsvenskan hade landslagsuppehåll. Hammar by matchade A-lagsspelare som fått lite speltid tillsammans med akademitalanger. Detta kombinationslag gjorde bra ifrån sig och vann med 3-0, målgörare Vilde Hasund (2) och Emma Westin

Douglas Jakobsen kommer – Abel Lorincz går
I och med att Abel Lorincz, ingående herrlagets tränarstab, har fått chansen till ett attraktivt utlandsjobb så har Hammarby knutit till sig GIF Sundsvalls huvudtränare Douglas Jakobsen. Abels nya jobb är en roll inom Sports Republic som är majoritetsägare i tre klubbar; Southampton, Valenciennes och Göztepe. Douglas uppdrag i Hammarby blir som assisterande tränare och han har skrivit på ett avtal som gäller till och med 2026. Den 28-årige tränaren har tidigare jobbat i Karlbergs BK och Sollentuna FK innan han fick jobbet inför förra säsongen i Giffarna. 

Vinst för HTFF mot Sollentuna
I elfte omgången av Ettan Norra ställdes Hammarby Talangfotbollförening mot Sollentuna FK (4/6). Hemma på Kanalplan kunde Hammarbylaget gå från oavgjort halvtidsresultat (1-1) till seger 3-1 i andra halvlek. 160 åskådare såg Adam AkimeyGent Elezaj och Elias Mohammad näta för HTFF. I tabellen är HTFF fortsatt trea.
Grete EM-uttagen
Europamästerskapet 2024 genomförs i Rom 7-12 juni och den svenska truppen har tagits ut. Hammarby får bidra med släggkastaren Grete Ahlberg som blir en av tre svenskor i denna gren. Det kvinnliga släggkastare inleds den 9 juni och dagen efter är det final.

Esther fick springa Bauhausgalan
Internationella Bauhausgalan på Stockholm Stadion är en av årets mer prestigefyllda tävlingar. Bara att få vara med är en fjäder i hatten och för unga sprintern Esther Sahlqvist blev det en sådan i år (2 juni). Esther sprang 100 m i den nationella tävlingsavdelningen och blev femma med tiden 11,86 – 18 hundradelar från hennes personbästa.

Hellstadius närmar sig senior-SM
Alannah Hellstadius
 och ytterligare ett par hammarbyare deltog i Täby Stavhoppsgala 31 maj-1 juni. När det gäller Alannah, född 2004, blev det nya personbästa 368 cm, vilket endast är två centimeter från att kvalificera sig till Stora SM i Uddevalla 28-30 juni. Hon är sedan tidigare klar för JSM i Sollentuna 2-4 augusti.  

Nio fullföljde Stockholm Marathon
Stockholm Marathon genomfördes i rejäl värme den 1 juni. Förutom att detta är ett årets stora motionslopp så har det också SM-status på maratondistansen. Tävlande och fullföljande för Hammarby var nio stycken, bästa slutplacering fick Kalle Brunnstedt som blev 68:a. Ett klubbrekord fick vi på distansen 5 km gatulopp (mellantid). Melvin Solviks 23.29 på distansen är nytt klubbrekord i åldersklassen M22. 

Flera segrar i Huddinge Ös
Många ungdomar från Hammarby var på plats när tävlingen Huddinge Ös genomfördes den 1 juni på Källbrinks IP. Fem grensegrar och ett nytt klubbrekord noterar vi. Vinnarna var Tyra Sparv (F16 kula), Anna Bergin (F17 slägga), Maggie Dahllöf (F18 spjut) och Christoffer Bélec som vann både P17 diskus och P17 spjut. I diskustävlingen grejade han dessutom nytt klubbrekord i P17-klassen som nu lyder 53,10 m.

Fullträffar för Tyra Sternlind i Sundsvall
Tyra Sternlind
 tävlade i många grenar i Sundsvallsspelen 1-2 juni och hade många bra placeringar och resultat. Fullträffar i form av grensegrar blev det i F15 spjut och F15 kula.
Bra seriestart för H40
Hammarbys lag i H40 klassen spelar i Div 2 Vit och inledde seriespelet 21 maj (sen resultatredovisning på Stockholms Golfförbunds sida). Det blev en bra start med en seger och en oavgjord Resultaten: Troxhammar-Hammarby 1,5-2,5 och Stockholm 2-Hammarby 2-2. 
Den 4 juni spelades sedan nästa omgång. I denna vann Bajen med 4-0 mot Troxhammar men förlorade 1-3 mot Stockholm 2. I trelagstabellen är Hammarby tvåa på fem inspelade poäng, samma som ledande Stockholm 2. Nästa omgång spelas 13 augusti. 

H50 inledde med vinst och förlust
Hammarbys H50-lag spelar i Div 3 Blå och inledde seriespelet 3 juni. Man besegrade Nacka med 3-1 och förlorade mot Saltsjöbaden med 0,5-3,5 och är tvåa i serien innehållande tre lag. 
Skoog EM-uttagen
Hammarbys nyvärvade målvakt, Arvid Skoog från Önnered, är uttagen till det svenska U20-landslag som först ska spela Scandinavian Open och därefter U20-EM. Scandinavian Open spelas i norska Skien 2-4 juli och Sverige möter Norge och Danmark. U20-EM genomförs 10-21 juli i Celje, Slovenien. Arvid Skoog står som Önneredspelare på uttagningssidan men spelar alltså för Bajen kommande säsong. 

Matcherna i de båda turneringarna: 
Scandinavian Open
2 juli, 18.00: Norge–Sverige
3 juli, 18.00: Danmark–Sverige
4 juli, 11.00: Norge–Danmark
U20-EM, 10-21 juli, grupp F:
10 juli: Sverige–Polen, Island–Ukraina
11 juli: Ukraina–Sverige, Polen–Island
13 juli: Sverige–Island, Polen–Ukraina
(därefter slutspel)

Max Gugolz fortsätter
Försvarsspecialisten Max Gugolz förblir Bajen trogen. Något som skulle gå att skriva även om det hade inte hade blivit något nytt kontrakt – Max är bajare i själ och hjärta och ses ofta som supporter till andra Hammarbylag. Nu är det hursomhelst klart att det också blir fortsatt spel i herrarnas A-lag – Max och klubben har kommit överens om ett förlängt avtal som gäller över säsongen 2024-25.

Skövde i premiären
Handbollsligan Herr har nu spikat premiäromgången. Matcherna kommer att spelas 12-16 september (exakta datum ännu ej fastställda) och för Hammarbys del inleds seriespelet med hemmamatch mot IFK Skövde. Premiäromgången i sin helhet:
Hammarby–Skövde
Hallby–Alingsås
Helsingborg-Ystad
Skånela-Sävehof
Malmö-Önnered
Karlskrona-Amo
Kristianstad-Eskilstuna Guif

Duo i damlandslaget i beach
Damlandslaget i beachhandboll spelade i början av juni dubbla turneringar i Danmark (1 och 2 juni). Förbundskaptenenen Mikaela Johansson, hemmahörande i Hammarby, tog ut den svenska truppen och i den fanns en Hammarbyspelare; Sara Noreen. Det blev både vinster och förluster under två intensiva dagar med totalt åtta matcher för spelarna som nu kan se fram emot SM 15-16 juni och uttagning till kommande EM-kval som offentliggörs 17 juni. 

Lag på hög nivå i ungdomshandbollen
Hammarby kommer att ha lag i seriespel i ungdomshandbollens alla sex åldersklasser i det seriespel som administreras av Handbollförbundet Öst. Och i de flesta fall tillhör man högsta nivån. Här är förteckningen av våra ungdomslag i seriespelet 2024-25:
F19 – nivå 1
F16 – nivå 2A och nivå 3A
F15 – nivå 1 (två lag)
F14 – nivå 1 och nivå 2B
F13 – nivå 2
F12 – nivå 1 och nivå 2 City
P19 – nivå 1
P16 – nivå 1 (två lag) och nivå 2B
P15 – nivå 1
P14 – nivå 1 och nivå 2A
P13 – nivå 1, nivå 2 Södra och nivå 3
P12 – nivå 1 och nivå 2 Norra
Linnéa Örnqvist tillbaka
Nu är det klart att Linnéa Örnqvist återvänder till Hammarby efter en säsong i Södertälje SK. Linnea kom till Hammarby säsongen 17/18 och tillhör dem med flest dammatcher i föreningen.

Saga Berglund flyttar upp till A-laget
Lovande junioren Saga Berglund flyttar upp ett snäpp och kommer att spela för damernas A-lag den kommande säsongen. Saga beskrivs som en skridskostark och intensiv forward.
Clementina Orsi gjorde fina resultat i Ryrsjöregattan
Ryrsjöregattan 1-2 juni samlade hyggliga startfält och Hammarby bidrog med en roddare; Clementina Orsi. Bajenroddaren tävlade individuellt i 1xDJA där hon kom tvåa i försöket och sedan blev femma i finalen. Clementina tävlade dessutom i 2xDJA där hon teamade fint med en roddare från Leksandsklubben Brudpiga RK. Duon vann både i försöket och finalen. 
Revansch mot Erikslund
Hammarbys lag Allsvenskan Norr/Öst (herr) förlorade tidigare en jämn hemmamatch mot Erikslund hemma i Gubbängen. På bortaplan 1 juni blev det revansch. Ännu en jämn match slutade denna gång 21-26. Bajen toppar fyralagsserien på samma poäng som Stockholm Exiles.
BAJEN I TV:

Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenskan i TV4 Play+ Sport och Max
Huvudkanaler för den allsvenska herrfotbollen är TV4 Play+ Sport och Max (före detta Discovery+). Det kan bli utbrutna sändningar även i andra kanaler. Aktuellt med Hammarby just nu: 
Söndag 7 juli kl 16.30: GAIS-Hammarby (TV4 Play+ Sport, Max)
Måndag 15 juli kl 19.00: Hammarby-IFK Göteborg (TV4 Play+ Sport, Max)
Lördag 20 juli kl 17.30: IF Brommapojkarna-Hammarby (TV4 Play+ Sport, Max)

Damallsvenskan i Viaplay
Viaplay är kanalen som har huvudrättigheterna till Damallsvenskan i fotboll. Även andra kanaler förekommer. Aktuellt med Hammarby:
Lördag 8 juni kl 15.00: Hammarby-Växjö DFF (Viaplay)
Torsdag 13 juni kl 19.00: Vittsjö GIK-Hammarby (Viaplay)
Söndag 16 juni kl 15.00: Hammarby-Trelleborgs FF (Viaplay)

Viktiga datum