Hammarbyiten

Hammarbyiten är tillbaka!

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77

Hammarby IF har i olika skepnader haft medlemstidningen Hammarbyiten som officiellt organ. Sedan 2008 har föreningen i stället låtit publicera det veckobrev som du just nu läser, där det bjudits betydligt snabbare uppdateringar av allt som händer i vår mångsidiga idrottsförening jämfört med en tryckt tidning fyra gånger om året. I år har vi gjort en nysatsning på nyhetsbrevet och tycker det är dags att återuppta namnet Hammarbyitenigen. Vi vill nå ut än mer till alla som är intresserade av ALLT som händer i Hammarby IF:s 20 medlemsföreningar! Alla våra idrottsföreningar har sina egna kanaler men bara Hammarbyiten visar helheten i det fina spektrat av mångsidig Bajen-idrott. Tipsa gärna de systrar och bröder i Hammarbygemenskapen som ännu inte tecknat sig för veckobrevet – nu alltså under namnet Hammarbyiten – och som varje vecka sammanfattar nytt och noterat utan kostnad. En veckotidning om Hammarby!

Denna vecka är ett bra exempel på hur stor och levande verksamheten är. Vi kan berätta om armbrytarnas tävlingsinsatser i Flen, landslagsuttagningar i bandy, truppförstärkningar i basket, boxarinsatser i Balkan, fotbollsmatcher av olika slag, tunga friidrottsskalper på senior- och ungdomsnivå, golftävlingar och cuphandboll, innebandypremiärer och VM-spel, hockey och rugby. Välkomna till Hammarby IF:s nyhetsbrev – nu med det vackra namnet Hammarbyiten!

NYTT OCH NOTERAT!

ARMBRYTNING:
Felix Siren vinnare i tre klasser i Flen
Hammarby hade flera deltagare i Flen Armfighters Competition XV som genomfördes den 3 september. Två av de grönvita triumferade i sina klasser: Felix Siren vann Junior Pojkar Right (5 deltagare) och dessutom K2 Herrar -80 Right (5 deltagare). Robin Landin tog hem K2 Herr Left -80 (5). Felix blev dessutom tvåa i Junior Left Right och K2 Herr Left. Medaljplacering även för Marcel Hofstetter i K2 Herr Right -105, han blev trea av 12 deltagare i den klassen. Övriga deltagare var Niclas Sandell (bästa placering fyra av åtta deltagare i Pro Herr Right -85) och Hannes Friemann som blev nia i K1 Herr Right -105 (15 deltagare). 

BANDY:
Träningsseger mot Katrineholm
Herrlagets första träningsmatch denna säsong spelades på Kronfågel Arena i Katrineholm den 31 aug. Motståndare var just Katrineholm, allsvenskt motstånd alltså. Efter en relativt lugn första halvlek drog Bajen upp tempot och vann till slut med 9-1 (2-0). Stor spridning på målskyttet – inte mindre än åtta olika målgörare i Hammarby. 
31 aug Katrineholm-Hammarby 1-9 (0-2). Publik: 185 (Kronfågel Arena). Mål HIF: David Jansson 2, Robert Rimgård, Kasper Milerud, Melker Broberg, Adam Gilljam, Lucas Dalin, Ivan Lebedev, Pontus Nordenfors

Trio till landslagsläger
25 spelare har tagits ut till F17-landslagets läger i Rättvik 9-11 september. Tre av dem som fått förbundskaptenerna Lisa Ahlanders och Linnéa Thored Bergkvists förtroende är Hammarbyspelarna Malin Ekström (mittfältare), Stella Wallin (anfallare) och Alva Barvaeus (målvakt). Spelarna kommer att vara med på ett gemensamt läger tillsammans med dam- och U21-truppen.

Två uttagna till herrlandslagets läger
Nytillträdde förbundskapten Mattias Sjöholm har tagit ut herrlandslagstruppen som samlas i Uppsala den 8-9 september. 27 spelare har kallats – två av dem från Hammarby. De som fått förbundskaptenens förtroende vid detta tillfälle är Adam Gilljam och David Jansson.

…och två till U21-landslaget
Hammarbyspelarna Lucas Dalin och Melker Broberg är uttagna till U21-landslagets samling i Uppsala helgen 10-11 september. 

BASKET:
Nya påskrifter
Både dam- och herrlag har gjort klart med ytterligare spelare i respektive trupp under den gångna veckan. I damlaget är det klart att Felicia Delläng fortsätter sin satsning som Hammarbyspelare. Hon kom till laget förra säsongen och fortsätter alltså 2022-23. Herrlaget har förlängt med Adam Winther som därmed kommer att göra sin tredje säsong för Bajens seniorer. 

BOXNING:
Fem matchade i Nordmakedonien
I slutet av augusti var en grupp om nio Hammarbyboxare på träningsläger i Nordmakedonien. Fem av dem gick sedan match i en avslutande gala där det blev fyra vinster och en poängförlust. Resultaten:
J63 kg, Ben Anderberg Vs. Enis Aliu, Nordmakedonien 1-2
Y92 kg, Elwin ”Bazooka” Belezika Vs. Reis Sala, Albanien vinst AB R2
E57 kg, Alan Zangana vs. Damjan Talimce, Nordmakedonien 3-0
E67 kg, Vukasin Velockevic vs. Ramon Kazimov, Nordmakedonien vinst AB R3
E80 kg, Majd Alsafadi vs. Arsim Etemi, Nordmakedonien 3-0 
Elwin Belezika utsågs till bästa boxare och Majd Alsafadi till bästa tekniker.

FOTBOLL:
Stjärnsmäll i Norrköping
Det såg definitivt lovande ut efter första halvleken i Norrköping där Hammarbys allsvenska herrlag gått till omklädningsrummet med 1-0 i bagaget, målet efter en hörna som styrdes i mål av en Norrköpingsspelare. Men matchen i den 21:a omgången skulle få ett nytt utseende i andra halvlek, ett tidigt straffmål för hemmalaget verkade stressa de grönvita. När ”Peking” sedan tog ledningen efter 70 minuter kom Bajen – både lag och publik – av sig. De tillresta fansen glömde till och med traditionella ramsan ”sista kvarten” i 75:e minuten. Och i stället för replik på Norrköpings ledningsmål kunde hemmalaget gå ifrån till hela 4-1. En lite chockartad förlust som gör att Hammarby tappar mark gentemot ettan Häcken och tvåan Djurgården. Man är dock kvar på tredjeplatsen fortfarande.
5 sept IFK Norrköping-Hammarby 4-1 (0-1). Publik: 13 078 (Platinumcars Arena). Målen: 0-1 självmål (42), 1-1 Arnor Sigurdsson (50, str), 2-1 Arnor Traustason (71), 3-1 Christoffer Nyman (89), 4-1 Arnor Sigurdsson (90+6, str)

Knapp cupseger i Nyköping
Nyköpings BIS stod för motståndet när herrlaget klev in i Svenska cupen förra torsdagen. Mötet i omgång 2 mot laget från Div 2 Södra Svealand blev jämnare än vad det borde bli när tre divisioner skiljer mellan lagen. Dock förväntad Bajenseger till slut, 2-1 inför ganska stor cuppublik varav många nedresta Hammarbysupportrar. Laget är därmed kvalificerat till gruppspelet i februari-mars för de 32 återstående lagen.
1 sept Nyköpings BIS-Hammarby 1-2 (0-1). Publik: 2 856 (Rosvalla IP). Målen: 0-1 Mads Fenger (8, straff), 0-2 självmål (53), 1-2 Emil Ahmetovic (77).

Matilda Vinberg i blågult mot Spanien
Sveriges U23-lag har spelat två landskamper på Stadsparksvallen i Jönköping. I den andra, mot Spanien 5 september, spelade Matilda Vinberg från start i matchen som slutade 0-0 inför 1 230 åskådare. Hammarbyspelaren blev sedan utbytt i den 60:e minuten.

Mercy Sabuni vinnare mot Norge
F18-landslaget inledde en trenationsturnering i Medelpad under fredagen (2 sept) med att besegra Norge med 3-2. I truppen fanns Hammarbys Mercy Sabuni Söderling som tog plats i startelvan och spelade hela matchen som sågs av 656 åskådare på Stöde IP. 

Bosöläger för Lindberg Uhrström
P16/06-landslagets förbundskapten Christofer Augustsson har kallat 34 spelare till Future Team-läger på Bosön 19-21 september. En av dem som får delta i detta läger är Hammarbyspelaren Wilson Lindberg Uhrström.

Hammarbytränare leder Ettans All Star-match
”Morgondagens stjärnor” är namnet på en All Star-match som spelas efter säsongen mellan de båda Div 1-serierna på herrsidan. Norrettan möter alltså Söderettan i denna match som spelas 26 november på Bravida Arena i Göteborg. Hammarby TFF:s tränare Nenad Djordjevic har fått uppdraget att sätta ihop laget från Norrettan tillsammans med Sollentuna FK:s tränare Douglas Jakobsen. Lagen ska bestå av spelare som är födda 2002 eller senare.

FRIIDROTT:
Finnkampsseger för Grete
Grete Ahlberg blev vinnare i dubbel bemärkelse när Finnkampen avgjordes på Olympiastadion i Helsingfors 3-4 september. Grete gjorde en strålande släggtävling och förbättrade sitt resultat i varje kast och gick upp i ledningen i det allra sista då hon förbättrade resultatet ytterligare en halvmeter till 69,30 m och var sex cm för bästa finska i protokollet. Hon tog därmed viktiga poäng i damkampen som Sverige vann med siffrorna 225,5-205,5. 

Hammarby hade även en deltagare i herrlaget, Erik Ehrlin, som gjorde en för honom ganska förväntad insats och blev femma av sex deltagare i trestegstävlingen. Seger för Sverige även i herrkampen, poängsiffrorna blev 227,5-204,5. 

Även i ungdomskampen hade Hammarby representation genom Esther Sahlqvist som bidrog till flicklandslagets seger genom att springa en av stafettsträckorna i 4×100 m, där svenskorna besegrade det finska laget. I flick-kampen totalt blev det 108-101 till Sverige. 

Bajen bästa klubb i USM
Nu har en klubbsammaräkning presenterats efter USM och JSM förra helgen. När det gäller USM 15-16 i Uppsala blev Hammarby bästa klubb, strax före Turebergs FK. Bajen fick ihop 36 poäng enligt det system som används i tävlingen SM-Pokalen. Poäng ges för placeringarna 1-6. JSM-USM17 (även klassen USM19) i Sollentuna var klubb nr 13 med 28,5 insamlade poäng. I den totala sammanställningen i tävlingen SM-Pokalen (med två återstående tävlingar) är Hammarby nr 10. 

Mixlaget vann Kraftmätningen
Finalen i lagtävlingen Kraftmätningen för ungdomar 15 år avgjordes i Göteborg i helgen (3-4 sept) och för Hammarby slutade det triumfartat med seger i mixklassen och tredjeplatser i pojk- och flickklassen. Mixlaget fick ihop 32 214 poäng vilket var närmare 400 poäng bättre än arrangörsklubben IFK Göteborg. Trea i mixklassen var Gefle IF. 
I pojkklassen, där 19 lag deltog, hade Bajen FIK Färjestaden/Högby IF och IFK Göteborg framför sig och i flickklassen med 21 lag var Ystads IF och Gefle IF lite starkare än Hammarby. 

GOLF:
Fjärdeplats för H60
Hammarbys serielag i åldersklassen H60 spelade de sista matcherna i Div 4 Blå under tisdagen (30 aug). Tyvärr blev det förlust i alla tre och en slutlig fjärdeplats i serien (som innehåller fyra lag). Resultaten: Tyresö-Hammarby 2,5-1,5, Hammarby-HaningeStrand 3 0-4, Hammarby-Huvudstaden 5 0-4. Hammarby fick därmed tabellraden 3-2-7 och var med de 8 poängen två efter trean. 

Herman Sundgren vann KM
2022 års klubbmästerskap avgjordes på Salems golfbana i lördags (3 sept). Vinnare i huvudklassen med 12 deltagare blev Herman Sundgren som gick banan på 81 slag. I lilla KM med 15 deltagare vann Fredrik Damm

HANDBOLL:
Derbyseger i cupen
Gruppspelet i Svenska cupen (herrar) avslutades för Hammarbys med match mot allsvenska AIK i Solnahallen. Bajen var redan klart för avancemang, men ville givetvis vinna denna match. Gnaget bjöd dock bra motstånd, man satte sina tre ”shoot-out-straffar” och fortsatte framgångsrikt vilket gav dem halvtidsledning med 22-19 (målrikt!). I andra täppte Hammarby till och kunde gå ifrån till 35-29, endast sju insläppta under sista 30 minuterna alltså. I åttondelsfinalen lottades man att möta skrällgänget Lindesberg och första mötet spelades under söndagen på bortaplan. Lindesberg gjorde bra motstånd och hängde länge med (man satte fem av sina sex shootout-straffar och skaffade sig därför ett bra utgångsläge redan innan matchstart) men orkade inte hela vägen. 36-32 till Hammarby till slut, retur i Eriksdalshallen på torsdag 8 sept.
30 aug gruppspel Svenska cupen AIK-Hammarby 29-35 (22-19). Publik: 617 (Solnahallen). Målskyttar Hammarby: Ludvig Lindeberg 7, Johan Nilsson 6, Edwin Aspenbäck 5, Viktor Ahlstrand 4 (2 str), Kevin Johansson-Eggan 3, Richard Lindström 3, Simon Lindberg 2 (1 str), Anders Wik-Rydberg 2, Robin Sanderhem 2, Max Gugolz 1.
4 sept åttondelsfinal Svenska cupen LIF Lindesberg-Hammarby 32-36 (20-21).Publik: 604 (Lindesberg Arena) Målskyttar Hammarby: Viktor Ahlstrand 10 (8 str), Martin Dolk 5, Gustav Davidsson 5, Edwin Aspenbäck 4, Johan Nilsson 4, Ludvig Lindeberg 3, Robin Sanderhem 3, Richard Lindström 2.

Morsten tillbaka i Bajen
Mittsexan Alexander Morsten är tillbaka i Hammarby efter fem år i Danmark och Frankrike. 28-åringen, som började i BK Söder och kom till Hammarby via Djurgården återvänder nu till Sverige efter spel i danska klubbarna Randers och Kolding samt franska Limoges. Och väljer då alltså att fortsätta sin satsning med Eriksdalshallen och Bajen som bas. Ett tungt nyförvärv för Hammarby.  

Damlaget börjar mot Rimbo
Ett spelschema gällande Dam 3 Öst Norra finns nu publicerat. Hammarby inleder den 1 oktober med bortamatch mot Rimbo HK Roslagen och har sedan Hallsta HF i hemmapremiär den 8 okt kl 13.30 i Eriksdalshallen. I serien finns även Djurgården och första derbyt mellan lagen spelas 27 nov med Bajen som hemmalag. Hela spelschemat hittar du här:

Ny förlust i Pre Season-spelet
Handboll Östs Pre-Seasonspel fortsatte för Hammarbys del med match mot HK Tyresö Strand den 4 sept. Efter att ha besegrat Bålsta förlorade Bajen sedan mot Skogås och mot Tyresö Strand blev det ny förlust, 10-26 (3-11) denna gång. 

INNEBANDY:
Hammarbyfostrade Saga Emtell vinnare i U19-VM
I helgen spelades U19-VM på flicksidan färdigt (i Katowice), med Sverige som ett av finallagen. De blågula med Hammarbyfostrade Saga Emtell som lagkapten (från denna säsong spelar hon i Västerås Rönnby IBK) vann den dramatiska finalen mot Tjeckien efter straffläggning, resultatet vid full tid var 4-4. Förutom uppdraget som lagkapten blev Saga en av de svenska målskyttarna under ordinarie tid. 

Herrjuniorerna vidare i DM
Tävlingen ”Bäst i stan” drog i gång under helgen 3-4 sept för herrjuniorernas del. Och det började bra för Bajen som vann samtliga tre matcher i gruppspelet. 6-2 mot Nacka IBK, 3-1 mot Hässelby SK IBK och 7-0 mot Duvbo IK. Laget är därmed klart för fortsatt spel, gällande detta ber vi att få återkomma.

Damlaget inleder mot Sköndal
Ett spelschema finns nu gällande damernas Div 1 Stockholm, där Hammarby är ett av lagen. Bajen inleder seriespelet med att möta Sköndals IK den 25 september (kl 16.45 i Sköndalshallen). Därefter vankas det klassikerderby mot Djurgårdens IF hemma i Sjöstadshallen. Den matchen spelas 1 okt kl 18.30. Hela spelschemat hittar du här

ISHOCKEY:
Seger mot Spånga, inställt mot Haninge
Herrlaget har under veckan hunnit med en träningsmatch mot Spånga IS och fått ett möte med Haninge Anchors HC inställt på grund av sjukdom. Den 30 augusti besegrade man Spånga på bortaplan med 5-1, men matchen mot Haninge den 1 september blev alltså inställd. Nästa planerade träningsmatch är mot IFK Arboga på bortaplan onsdag 7 september.

RUGBY:
Förlust i avslutande seriematchen
Damlaget avslutade seriespelet under lördagen med att möta Vänersborg RK på hemmaplan. Laget gjorde en hyfsad insats men förlorade ändå klart, 0-32. I sluttabellen för Allsvenskan (högsta serien) står Bajen därmed på tabellraden 2-0-5. Nu väntar slutspel och placeringsmatcher, motståndare ännu inte utsedd.
3 sept Hammarby-Vänersborg RK 0-32 (0-22). Publik: ingen uppgift (Gubbängens B-plan). 

BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:
Herrallsvenskan i Discovery+och C More
Discovery+ Fortsätter att vara huvudaktör när det gäller Allsvenskan i fotboll på herrsidan. Matcherna sänds också av C More. Aktuellt med Hammarby:
Söndag 11 sept kl 15.00: Hammarby-Djurgårdens IF (Discovery+, C More)
Lördag 17 sept kl 15.00: BK Häcken-Hammarby (Discovery+, C More)
Lördag 1 oktober kl 15.00: Malmö FF-Hammarby (Discovery+, C More)

Damallsvenskt i Viaplay
Viaplay har sändningsrättigheterna till Damallsvenskan. Ibland sänds matcher även i andra kanaler. Aktuellt med Hammarby:
Lördag 10 sept kl 15.00: Hammarby-FC Rosengård (Viaplay)
Torsdag 16 sept kl 18.00: Kristianstads DFF-Hammarby (TV6, Viaplay)
Måndag 26 sept kl 19.00: Hammarby-Linköpings FC (Viaplay)

Webbsänd hockey
Svenskhockey.tv är en streamingtjänst som sänder många matcher på lägre nivå. Här kommer du att kunna se mycket Hammarbyhockey – senior, junior- och ungdomsmatcher. Håll koll via denna länk: 

Viktiga datum