Hammarbyiten

Hammarby vann ångestfylld klassiker

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Bilden: Magnifikt derbytifo. Foto: PETER JONSSON.
 

Både Hammarby och Djurgården har haft det lite motigt i inledningen av Allsvenskan i fotboll på herrsidan. När lagen möttes i söndags stod därför mycket på spel.
Den typen av förutsättningar kan ge tillknäppt och ängslig fotboll men så blev inte scenariot denna gång – publiken fick tvärtom uppleva något som åtminstone på den grönvita sidan kommer att räknas som en derbyklassiker. När krutröken lagt sig stod Bajen som segrare med 4-3 i en match där laget drabbades av två tidiga skador i första halvlek, fått två straffar tilldömda och en emot sig och drabbas av varning för långsam hantering av inkast. Detta ackompanjerat av en publik i högform. Det här var värt mer än tre poäng. 

I veckans upplaga av Hammarbyiten hittar du mer fotboll, men också bandy, basket, bordtennis, boxning, friidrott, futsal, golf, handboll och rugby. 14 000 tecken Hammarby – helt utan pop-up-reklam.  

NYTT OCH NOTERAT!
ALLMÄNT:
En Hammarbylegendar har lämnat oss
Man kan verkligen prata om lång och trogen tjänst när det gäller Stig ”Stickan” Anvretsledargärning inom Hammarbyfotbollen. Stig avled i förra veckan vid 95 års ålder och sörjs närmast av sonen Per och dottern Karin, men kommer också att minnas av många som varit involverade i Hammarbys fotboll genom åren. Med ledaruppdrag inom junior- och ungdomsfotbollen på 1950-talet och uppdraget som lagledare för A-laget på 1960-talet blev Stickan en person som många knöt an till. På senare år gjorde Anvret insatser både på Hammarby IP och vid träningsanläggningen Årsta IP. En trogen hammarbyare har gått ur tiden.  
Hammarby tackade nej till Elitserien Dam
I april månad fick Hammarby IF Bandy en officiell
 förfrågan om att fylla en vakant plats som uppstått i Elitserien Dam inför kommande säsong. Föreningens långsiktiga ambition är att damlaget ska spela i Elitserien, men man beslöt ändå under den gångna veckan att tacka nej till den erbjudna platsen eftersom man inte anser sig ha de sportsliga och ekonomiska resurserna just nu. Fortsatt spel i Allsvenskan Dam alltså.

Christian Frohm ansluter
Hammarby har gjort klart med 26-årige mittfältaren/forwarden Christian Frohm till kommande säsong. Senast spelade Christian, som är bördig från Kalix, för Tellus i Allsvenskan men har också spelat i Elitserien för AIK. Kontraktet med Hammarby sträcker sig över 2024-25. 
Två spelare i U16-landslaget
Ungdomslandslagen förbereder sig för kommande mästerskap och landskamper genom ett läger i Södertälje 17-22 juni. Två Hammarbyspelare är bland de 15 som tagits till U16-landslagets läger; Cheick-Oumar Fadiga och Linus Victorin Verkruyssen. Kommande uppgifter för U16-landslaget är NM i Finland 28 juni-4 juli och Ungdoms-EM Division B i Rumänien 4-13 augusti. 
Tre lag i herrtrean 23-24
Den preliminära serieindelningen för 2023-24 har nu publicerats. Hammarby har inget lag i damserien denna säsong heller men på herrsidan har man tre lag på Div 3-nivå.
Våra finns i dessa serier:I Div 3 ÖSNV återfinns Hammarby IF BTF A1 och A3 tillsammans med Norrtulls SK D, Boo KFUM 1A, BTK Safir A2, Spårvägen BTK D1, Tullinge TP BTK A1 och IF Norcopensarna A2.I Div 3 ÖSSÖ kommer Hammarby IF BTK A2 spela tillsammans med Boo KFUM IA A3, Spårvägen BTK D2, Tyresö BTK, Norrköping Oxelösund BTK, Södertälje BTK, Tullinge TP BTK A2 och IF Norcopensarna A1. 
Elwin prisad vid Boxningsförbundets årsmöte
Svenska Boxningsförbundet höll årsmöte den 15 maj och traditionsenligt delades ett antal priser ut. I kategorin Årets boxare Herr Junior gick utmärkelsen till Hammarbyboxaren Elwin Mayue-Belezika.  

Hammarbyduo på landslagsläger
15-20 maj genomförs ett landslagsläger för seniorer på Bosön, dit tolv boxare kallats. Hammarby bidrar med två av dessa; Majd Alsafadi i Herr 80 kg och Liridon Nuha i Herr 86 kg.
Tung derbyseger
I ett läge när många fans hade börjat misströsta gällande årets upplaga av herrlaget slog man till och genomförde derbyt mot Djurgården på ett just ”derby-aktigt” sätt – med mycket vilja och beslutsamhet. Det blev en match där Bajen var i förarsätet målmässigt från straffmålet som gav 1-0 i 34:e minuten men som aldrig var avgjord. 4-3 till slut i en match som nog kommer att räknas in bland de mer klassiska derbyna. I Hammarby hade Nahir Besara en stor dag med två straffmål och assist till de båda övriga målen. Välkommet också med ett första mål för August Mikkelsen.I tabellen har Hammarby nu 3-1-4 och återfinns på nionde plats.  
14 maj Hammarby-Djurgårdens IF 4-3 (2-0). Publik: 26 442 (Nya Söderstadion (Tele2 Arena). Målen: 1-0 Nahir Besara (34, str), 2-0 Nathaniel Adjei (45+4), 2-1 självmål (49), 3-1 August Mikkelsen (56), 3-2 Haris Radetinac (63), 4-2 Nahir Besara (84, str), 4-3 Marcus Danielsson (88), str).  

Andra förlusten i Damallsvenskan
Det hårdnar till i Damallsvenskan för Hammarby. Efter den fina starten med sex raka segrar har det nu blivit två förluster på bortaplan, mot Häcken respektive Piteå. Laget är nu trea i tabellen efter just Piteå och Häcken. 
14 maj Piteå IF-Hammarby 2-1 (1-1). Publik: 1 847 (LF Arena). Målen: 1-0 Ellen-Löfqvist (18), 1-1 Sara Kanutte Fornes (31), 2-1 Anam Imo (51). 

Sportchef Jansson lämnar jobbet
Efter sex år på posten som sportchef på herrsidan i Hammarby Fotboll har Jesper Janssonsagt upp sig. Han kommer att jobba till och med den 31 augusti, vilket innebär att Hammarby har tid på sig för rekrytering. Under Janssons tid i Hammarby har klubben varit påtagligt framgångsrik, både sett till sportsliga resultat och ekonomisk utveckling. 

Extraläktare mot Norrköping
I samband med mötet i Damallsvenskan mellan Bajen och IFK Norrköping fredagskvällen den 2 juni har beslut tagits om att upprätta en tillfällig ståplatsläktare på Hammarby IP:s södra sida, avsedd för bortasupportrar. Många Pekingfans väntas resa upp till Stockholm för att se denna match och därför har man skapat en lösning som tillfälligt utökar publikkapaciteten. Arenan kommer därmed att kunna ta 3 700 åskådare.  

Förlust i EM-premiären
Sveriges F17, med Hammarbytrion Bella AnderssonSmilla Holmberg och Lykke Ihrfelt i truppen, inledde EM-spelet i Estland med match mot Frankrike. Det blev spel i premiären för Bella och Smilla men tyvärr svensk förlust. Matcher mot England och Polen väntar nu i gruppspelet.
14 maj Sverige-Frankrike 0-3 (0-0). Tamme Staadion. Spel hela matchen för Bella Andersson och Smilla Holmberg. Lykke Ihrfelt kom ej in.   

Landslagsspel för Carmen och Ida
Hammarby har två spelare i den F16-landslagstrupp som mött Portugal, Österrike och Norge i en fyrlagsturnering i Portugal 11-16 maj. De som vi bidragit med är målvakten Ida Frodestedt och backen Carmen Cernjul. Båda har kommit till spel och har alltså ökat bättrat på sina cv:n när det gäller landslagsmeriter. Inga vinster att räkna in dock, Sverige förlorade samtliga tre matcher. 
11 maj Portugal-Sverige 2-0. Carmen Cernjul inbytt i 63:e minuten, ej spel för Ida Frodestedt.
13 maj Österrike-Sverige 2-0. Ida Frodestedt i startelvan och spel hala matchen. Carmen Cernjul också i startuppställningen, utbytt i minut 85. 
16 maj Sverige-Norge 1-6. Carmen Cernjul i laget från start, utbytt i minut 71. Ida Frodestedt på bänken hela matchen.  

25-0!
Hammarbys lag i JDM på flicksidan är vidare till kvartsfinal. Detta efter att man slagit Essinge IK i åttondelsfinalen. Matchen på Farsta IP den 10 maj slutade hela 25-0 (8-0) till Bajen. 27 åskådare såg Aida Manoti bli främsta målgörare med sju baljor. I kvartsfinalen väntar nu Viggbyholms IK, datum ännu ej fastställt. 

Ännu en seger för HTFF
Hammarby Talangfotbollförening besegrade Umeå FC i helgen i Norrettans sjunde omgång. Resultatet 3-2 i hemmamatchen på Hammarby IP inför 257 åskådare innebär att laget nu har 6-0-1 i tabellraden och är tvåa i tabellen efter Dalkurd. Målgörare för HTFF var Deniz Gül (1-0 och 2-1) samt Mamane Moustapha Amadou Sabo (3-2).

FUTSAL:
Ronja Molin blir ny sportchef för damlaget
24-åriga Ronja Molin har rekryterats till jobbet som sportchef för Hammarbys damlag. Hon har tidigare haft uppdrag inom futsal på landslagsnivå och studerar för närvarande sports management.
67,60 av Grete i säsongsdebuten
Hammarby hade ett antal tävlande i Vårkastet i Bålsta 13-14 maj. Bland annat tävlade Grete Ahlberg efter en lång träningsperiod. Hon vann släggtävlingen på 67,60 – ett gediget resultat vid denna tid på året. I övrigt blev det flera personbästanoteringar men inga förstaplaceringar eller nya klubbrekord. 

Preliminära trupper till Lag-SM-kvalet
Hammarby kvalar till lag-SM både i K och M den 18 maj på Sollentunavallen. Preliminär lag är uttagna.
På damsidan mönstras följande lag: 
100 m        Esther Sahlqvist  
200 m        Lii Jabbour 
400 m        Matilda Borg
800 m        Maja Simonsson
1500 m      Julia Wändin       
5000 m      Filippa Ramberg  
100 häck    Esther Sahlqvist  
400 häck    Ella Johansson    
3000 hinder Nora Almlöf       
Längd        Molly Freeman     
Tresteg      Lii Jabbour          
Höjd  Maja McCartey    
Stav  Alannah Hellstadius     
Kula  Felicia Lindberg   
Diskus        Vakant       
Slägga       Ellen Forsell        
Spjut Maggie Dahllöf    
Stafettlaget ännu ej utsett 

På herrsidan har vi följande laguppställning:
100 m        Dennis Otieno     
200 m        Alex Pilgrim         
400 m        Filip Herre  
800 m        Vilmer Karlsson   
1500 m      Elton Hedberg     
5000 m      Nils Holm    
110 häck    Arvid Wändesjö  
400 häck    Markus Moberg   
3000 hinder Neo Hall   
Längd        Elias Kapell         
Tresteg      Tom Emfel  
Höjd  Anton Roslund    
Stav  Teo Borgius         
Kula  Martin Sundberg
Diskus        Matt Brown         
Slägga       Alexander Lindefalk     
Spjut Martin Sundberg
Stafettlag ännu ej uttaget. 

Grupp A omfattar dessa lag:
Kvinnor: Hammarby IF, IFK Lidingö, Motala AIF, Turebergs FK, Täby IS och KFUM Örebro
Män: Hammarby IF, Huddinge AIS, IFK Lidingö, Turebergs FK, Täby IS och KFUM ÖrebroVinnande lag får tävla i lag-SM som avgörs 8 juli.               

Tre DM-guld i stafett
I samband med Danderydsspelen genomfördes också stafett-DM på korta distanser och för Bajens del blev det flera fullträffar. Guld till våra lag i F15 4×80 m samt till P17 och F17 på distansen 4×100 m. I F17 hade vi dessutom ett lag på bronsplats också. Tre guld och ett brons alltså i detta stafett-DM. 
Från övriga tävlingar i Danderydsspelen noterar vi ett stort antal grensegrar, genom Signe Tholander (F12 60 m + F12 längd zon), Ivar Janson (P13 600 m), Hilda Järvinen (F13 600 m), Ella Johansson (F17 800 m), Malva Lönn (F15 80 m), Esther Sahlqvist (KS 100 m häck), Lii Jabbour (F17 100 m häck), Anton Roslund (P17 höjd), Teodor Borgius (MS stav på 505 cm vilket är nytt klubbrekord i åldersklassen M22), Sebastian Kotte (P12 längd zon), Elias Kapell P17 spjut) och Tyra Sternlind (F15 spjut). Tre guld i veteran-DMVeteran-DM utomhus genomfördes i Botkyrka (Rödstu Hage IP) 13-14 maj. Hammarby hade en deltagare, Håkan Johansson i M60 som tävlade framgångsrikt i fem grenar. Det blev guld för Håkan i slägga, spjut och vikt. I diskus blev det silver och i kula blev han trea.  

Många SM-klara efter helgens tävlingar
Den första stora tävlingshelgen utomhus innehöll många resultat på nivån som ger SM-möjlighet. Hammarby har sina egna kvalgränser till uttagningarna till de olika individuella SM-tävlingarna (Stora SM, JSM, USM, SM i mångkamp). I nuläget är redan 26 idrottare klara för någon av SM-tävlingarna.
Årsmötet valde Ulf Norberg på nytt
En sen rapport från Hammarby IF Golfförenings årsmöte som hölls den 28 mars i Gula Villan vid Kanalplan. Mötet gick på valberedningens förslag och valde den sittande ordföranden Ulf Norberg för ytterligare ett verksamhetsår. I den fastställda verksamhetsplanen framgår att man specifikt ska satsa på att rekrytera ungdomar till klubben. En målsättning är att under året komma upp i 600 medlemmar. 
Tack för showen, Eriksdalshallen!
Eriksdalshallen när den är som bäst har vi fått uppleva i Handbollsligans slutspel, men nu är det över sedan Bajen förlorat match nr 4 mot IFK Kristianstad. Med väldigt liten marginal, skåningarna avgjorde till 31-30 med tre sekunder kvar att spela. Hursomhelst har detta slutspel gett mersmak, Hammarby har verkligen gett serieettan en match och publiken har slutit upp ordentligt både sett till antal och till den stämning som skapats. 
12 maj semifinal IV Hammarby-IFK Kristianstad 30-31 (15-14). Publik: 2 200 (Eriksdalshallen). Målskyttar Hammarby: Martin Dolk 6 (3 str), Viktor Ahlstrand 5, Ludvig Lindeberg 5, Edwin Aspenbäck 4, Alexander Morsten 4, Gustav Davidsson 3, Oliver Wigmark 3.

Damlaget vidare i Svenska cupen
Hammarby hade dubbelmöte mot Spånga HK i Svenska cupens omgång 3 på damsidan under den gångna veckan. I Spånga blev det förlust med ett mål men eftersom Bajen vann med större siffror hemma i Eriksdalshallen är man nu vidare. Laget har verkligen gått starkt i cupspelet och slagit ut lag från högre serienivåer, Spånga spelade till exempel i Div 1 den gångna säsongen med Bajen höll till i trean. Nu väntar gruppspel i augusti-september. 
11 maj Spånga HK-Hammarby 29-28 (13-14). Publik: 40 (Smedshagshallen)
13 maj Hammarby-Spånga HK 37-29 (21-11). Publik: 156 (Eriksdalshallen) 

Robin Sanderhem en av tre mittnior i U21-VM
Till sommaren avgörs U21-VM i Tyskland och Grekland.Nu är det klart att Hammarbys Robin Sanderhem blir en av spelarna som representerar Sverige.U21-landslaget kommer först att spela Scandinavian Open i Danmark 13-15 juni, därefter väntar U21-VM 20 juni-2 juli. I Scandinavian Open möter Sverige Portugal (13 juni), Danmark (14 juni) och Norge (15 juni).

Nio lag i USM
Anmälningstiden till i USM 2023-24 är nu stängd. Hammarby kommer denna gång att ställa upp med nio lag i de sex klasserna, enligt följande fördelning: F14 två lag, F16 ett lag, F18 ett lag, P14 två lag, P16 två lag, P18 ett lag.
Förlust i premiären
Herrlaget inledde seriespelet i Div 1 med match borta mot Uppsala RFC under lördagen (13 maj). Mötet på Fyrisfjädern slutade 25-17 (12-7) till hemmalaget. Vi saknar uppgifter om poänggörare i matchen. 
BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:
Allsvenskt i C More och Discovery+
Allsvenskan i fotboll på herrsidan kommer att sändas i Discovery+ och C More. Aktuellt just nu:
Söndag 21 maj kl 17.30: IFK Göteborg-Hammarby (Discovery+, C More)
Torsdag 25 maj kl 19.00: Degerfors IF-Hammarby (Discovery+, C More)
Måndag 29 maj kl 19.00: Hammarby-IFK Värnamo (Discovery+, C More)

Damallsvenskt på Viaplay 
Viaplay är huvudintressent när det gäller sändningar av damallsvensk fotboll. Vissa matcher sänds även i andra kanaler.
Måndag 22 maj kl 19.00: Hammarby-FC Rosengård (Viaplay, TV 6)
Måndag 29 maj kl 19.00: Kristianstads DFF-Hammarby (Viaplay, TV 6)

Utvalda matcher i Ettan
Ettan är Sveriges tredje högsta fotbollsliga på herrsidan och ett av de 32 lagen i serien är Hammarby Talangfotbollförening. C More sänder i Sportkanalen och på C Mores strömningstjänster en utvald match varje vecka. Samtliga matcher – oberoende av C More – kan också ses på ettanplay.se. Dessutom kommer drygt 380 matcher även denna säsong att sändas i samarbete med lokaltidningar runt om i Sverige. Det kommer alltså att finnas en hel del möjligheter att se HTFF:s matcher i Div 1 Norra.

Viktiga datum