Hammarbyiten

Damlagets SM-guld i fotboll ger eko i Europa

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Bilden: Fullt ös på Bajengalan. Damlagets framgång och support uppmärksammas utomlands. Foto: BENJAMIN THORÉN

Det målmedvetna arbetet som bedrivits i Hammarbyfotbollen – av klubb och fans – för att lyfta damlaget utmynnade i en säsong som vi inte sett maken till tidigare. Laget vann tidigare i år cupen genom att besegra BK Häcken och fullföljde i helgen uppdraget genom att ånyo placera sig före Häcken och därmed ta hem även den allsvenska titeln. ”the Double” som begreppet lyder i fotbollens hemland. Lördagen blev en triumfens dag på så många sätt, inte minst genom den enorma uppslutningen av supportrar som tagit sig till Norrköping för att stötta laget i avslutningsmatchen. Engagemanget för Hammarbys damlag ger eko i Europa – och det är just på denna arena Bajen ska visa upp sig nästa år i kval till Champions League. 

SM-guldet är det fjärde i år på seniornivå för Hammarby IF som helhet, och det 290:e genom tiderna. Läs mer om fotbollsguldet och all annan Hammarbyidrott i veckans nyhetsbrev.  

Andra tvåpoängaren
Efter tre inledande förluster vann Hammarby tvåa raka matcher i Elitserien. Detta efter klar hemmavinst mot Motala under fredagskvällen. Dock blev det förlust senare i veckan – men på ett sätt som ger hopp om fortsättningen. Det blev förlust mot Villa hemma på Zinken, men bara med 2-4 och laget hade 2-2 i andra halvlek.
10 nov Hammarby-IFK Motala 9-5 (4-2). Publik: 422 (Gubbängen). Målskyttar HIF:  David Jansson 5, Isac Karlsson 2, Robert Rimgård, Fredrik Lönn.
15 nov Hammarby-Villa Lidköping BK 2-4 (0-2). Publik: 973 (Zinkensdamms IP). Mål HIF: Isac Karlsson, David Jansson.  

Förlust i dampremiären
Hammarby inledde spelet i Allsvenskan Dam Södra med match mot Västerås SK:s utvecklingslag – en motståndare som inte kan gå upp så länge som VSK har sitt A-lag i högsta serien. Det blev förlust hemma på Zinken med 2-4. Nya tag den 19 nov borta mot Uppsala BoIS.
12 nov Hammarby-Västerås SK U 2-4 (0-2). Publik: 85 (Zinkensdamm). Mål HIF: Tova Anderhag Braconier, Malin Ekström. 
Derbyvinst mot Gnaget
Hammarbys lag i Basketettan Herr Norra bröt en dålig svit med att besegra AIK:s utvecklingslag i en jämn match som avgjordes i sista perioden. 163 åskådare såg den välbehövliga segern i Farstahallen. Innan mötet hade Hammarby bara vunnit en av åtta matcher. Härnäst möter man Uppsala, som också har 2/7 i vunna/förlorade. Söndag 19 nov kl 18 i Farstahallen.
12 nov Hammarby-AIK Basket Utveckling: 96-90 (19-26, 27-21, 20-23, 30-20). Publik: 163 (Farstahallen). Poäng HIF: Noah Kelly 24p, Olivier Naimj 17p, William Burström 12p, Emil Rudman 9p, Robiel Gebriel 9p, John Börjeson 9p, Simon Forssberg 6p, Uros Kalember 4p, Lukas Kemter 3p och Bakir Foric 3p. 

Fin seger mot Blackeberg
Damlaget står på plus när det gäller vunna/förlorade efter att ha besegrat Blackeberg. Nio spelade matcher, fem vunna och fyra förlorade, är facit efter ett välbesökt tisdagsmöte i Farstahallen.  
14 nov Hammarby-KFUM Blackeberg 66-55 (19-13, 15-15, 21-19, 11-8). Publik: 165 (Farstahallen). Poäng Hammarby: Erica Iderstål 20p, Maja Thelin 9p, Dorna Montazer 8p, Marcelina Pawlikowska 7p, Coline Avril 7p, Frida Lundquist 6p, Elsa Zuluca 5p, Vicky Akpa 2p och Sofia Avramidou 2p.
Hammarbyfajters i 13 diplommatcher
Stockholms diplomserie fortsatte under söndagen med ett stort antal matcher i Brandbergen, i Haninge BK:s lokaler. Hela 44 matcher avverkades och i 13 av dessa var Hammarbyboxare i ena ringhörnan. Sammanräkningen efter tävlingen visar att Haninge BK gått upp i topp både i ”mesta klubb” och ”bästa klubb”. Hammarby är tvåa i båda avdelningarna, totalt har 21 klubbar deltagit någon gång i serien. Individuellt toppar Hammarby Ali Zaheer Changezi i pojkklassen. 

Matcherna i Brandbergen:
Gabriel Habach Botkyrka BK-Bruno Hamberg Hammarby 24-25
Robin Jacobsen Knivsta Boxning-Sixten Cedergren Hammarby 27-31
Milos Tägt Narva BK-Vincent Cuello Hammarby IF 30-26
Bogdan Pashchynskiy Haninge BK-Salman Millberg Hammarby 32-28
Melker Fogelberg Knivsta Boxning-Vinston Pettersson Hammarby 27-33
Yousef Al Hakeem Haninge BK-Taha Hassani Hammarby IF 20-23
Desmond Lindqvist Haninge BK-Hendrik Kask Hammarby IF 27-25
Troy Nordh AIK Boxning-Zenith Klinga Nordblom Hammarby IF 25-27
Kutkan Barlak Haninge BK-Ali Zaheer Changezi Hammarby IF 34-32
Isak Ahlberg Narva BK-Muhammad Arzish Changezi Hammarby 28-34
Murtaza Rahimi Hammarby IF-Ru Atldax Stockholms AIF 24-26
Nikolaos Vlachos Hammarby IF-Julius Grico Botkyrka BK 22-28
Armin Skrijelj Örebro BK-Bruno Hamberg Hammarby IF 24-24
SM-guld!
Den här notisen känns förvisso ganska överflödig då det givetvis inte undgått någon i Bajenland att vårt damlag besegrade Norrköping i avslutningsomgången med 2-0 och bärgade guldet. Men det är ändå självklart att vi i Hammarbyitens nyhetsbrev ska redogöra för dagen då Bajen blev svenska mästare i fotboll. Inför avslutningsomgången där Hammarby mötte Norrköping borta stod Hammarby på samma poäng som Häcken, med två måls bättre målskillnad och fler gjorda mål. Linköping skuggade en poäng efter tätduon men med bäst målskillnad av de tre. Vid Hammarbyseger fick Häcken vinna med högst tre mål bättre än Bajen.Så när Hammarby gick upp till ledning med 2-0 i första halvlek var läget gynnsamt, detta resultat skulle ju tvinga Häcken till seger med 6-0 hemma mot ett starkt Piteå IF. Madelen Janogys två mål, och ett antal ytterligare målchanser kändes i det läget som ”att detta kommer att ordna sig”. Halvtidsresultatet på Bravida Arena, 1-0 till Häcken, pekade på att Piteå gjorde tillräckligt bra motstånd för att hindra Göteborgslaget från storseger. Ändå blev det en mycket stressig avslutning, Bajen lyckades inte få in fler mål samtidigt som Norrköping uppenbarligen inte givit upp. Från Göteborg rapporterades mål efter mål för Häcken och när matchen på Platinumcars Arena var över stod det 4-0 till Häcken – med minst fem minuter kvar att spela. Hammarbyfans var redan inne på planen men utan att ta ut guldet i förskott. Men efter fem långa minuter stod det klart att guldet var Bajens, 4-0 stod sig mellan Häcken och Piteå. Uppemot 7 500 Bajenfans firade länge tillsammans med laget. Och partyt fortsatte senare på Södermalm, långt in på natten. Hammarby är svenska mästare i fotboll på damsidan för andra gången – senast var 1985. 
11 nov IFK Norrköping-Hammarby 0-2 (0-2). Publik: 8 251 (Platinumcars Arena). Målen: 0-1 Madelen Janogy (8), 0-2 Madelen Janogy (32). 

Sjätte raka krysset i säsongsavslutningen
Herrlaget har haft en märklig trend under slutdelen av säsongen där matcherna slutat oavgjort. Avslutningen hemma mot Halmstad följde mönstret, vi kunde inte heller denna gång försvara en ledning utan fick nöja oss med kryss efter hallänningarnas 2-2-kvittering. Med trepoängssystemet innebär ett antal oavgjorda oftast att man sjunker i tabellen och så blev det för Hammarby. Efter att ha nosat på fjärdeplatsen under tidig höst har vi nu ett facit med Bajen på sjunde plats i den allsvenska tabellen. Positivt ändå att laget är bland de åtta främsta vilket 
12 nov Hammarby-Halmstads BK 2-2 (1-1). Publik: 18 402 (Nya Söderstadion/Telem2 Arena). Målen: 0-1 Viktor Granath (10), 1-1 Nahir Besara (43), 2-1 Viktor Djukanovic (65), 2-2 Naeem Mohammed (69). 

Jón, Joel och ”Steve” lämnar Hammarby
Vid herrlagets avslutningsmatch mot Halmstads BK avtackades en trio A-lagsspelare vars kontrakt inte kommer att förnyas. De spelare som vi därmed sett för sista gången som A-lagsspelare i Bajen är Jón Gudni FjólusonBubacarr Trawally och Joel Nilsson

Carmen Cernjul spelade EM-kval
EM-kval 1 inför mästerskapet för F17-spelare nästa år fortsatte med två matcher i Albanien för det svenska laget. Sverige deltar trots att man är arrangör av EM och därmed ändå kvalificerat. Laget fortsatte på den vinnande linjen och i veckans två matcher blev det seger både mot Belarus och Danmark. Tre vinster av tre möjliga därmed. Från Hammarby var Carmen Cernjul uttagen och hon kom till spel i båda avslutningsmatcherna.
10 nov Sverige-Belarus 3-0 (0-0). Carmen Cernjul inbytt i minut 66.13 nov Danmark-Sverige 2-3 (1-1). Carmen i startelvan, utbytt i minut 46.  

Femtedel av P20-landslaget från Hammarby
Hammarby är starkt bidragande till det P20-landslag som möter Danmark på bortaplan 16 och 19 november. En trupp på 20 spelare är nu kallade till matchen där P08-förbundskaptenen Axel Kjäll kommer att leda laget. Av dessa 20 kommer inte mindre än fyra från Hammarby: målvakten Sebastian Selin samt utespelarna Markus KarlssonDeniz Gül och Marcus Rafferty.  

Lykke Ihrfeldt uttagen till Islandsmatcher
I månadsskiftet november/december åker F17/06-landslaget till Island för att möta önationen i två landskamper. Förbundskaptenen Annelie Norén har tagit ut 23 spelare till matcherna som kommer att spelas i inomhushallen Miðgarður i Garðabær den 29 november respektive 1 december. Hammarbyspelaren Lykke Ihrfeldt är en av de uttagna. 

Amanda Grahn till F16-läger
Mellan 23 och 27 november samlas F16/07-landslaget för ett läger på Bosön. Förbundskapten Lovisa Delby 28 spelare till lägret, Hammarby bidrar med en; Amanda Grahn. F16/07-landslaget spelar just nu EM-kval i Albanien och inga spelare uttagna i EM-kvaltruppen deltar vid detta läger på Bosön.  

Bajentrio till landslagsläger för 07:or
Mellan 27 och 30 november samlas pojkspelare födda 2007 för landslagsläger på Bosön. Förbundskaptenen Roger Franzén har tagit ut 66 spelare till lägret. Hammarby bidrar med tre stycken; Gustav AndrénSebastian Carlsson Villegas och Ivar Steggo Forsse

HTFF klart för Div 1 2024
Hammarby Talangfotbollförening avslutade säsongen starkt med seger mot Norrettans serietrea Dalkurd inför 87 åskådare på Kanalplan (matchen pågick samtidigt som Hammarby-HBK på Nya Söderstadion). Talanglaget vann med 3-1 (målgörare Marcus RaffertyHampus Skoglund och Rasmus Granath) och säkrade därmed kontraktet inför 2024. Laget slöutade 9:a i serien med fem poängs marginal till kvalplatsen nedåt. Laget har på de 30 matcherna 12-4-14 i tabellraden och målskillnaden 36-43.  

Kvartett uttagen i stjärnmatch
Den 25 november spelas ”Morgondagens stjärnor” på Kanalplan, en All star-match mellan de främsta talangerna, födda 2003 eller senare, från Ettan Norra och Ettan Södra. I truppen för Team Norra har fyra spelare från Hammarby Talangfotbollförening tagits ut. HTFF-kvartetten består av Sebastian SelinKingsley GyamfiNobel Gebrezgi och Gent Elezaj. Kickoff kl 15.00 den 25 november på Hammarby IP.   

FUTSAL:
Säker seger mot AFC i SFL
Hammarby tog emot AFC Eskilstuna i Svenska Futsalligan under fredagskvällen. Bortalaget hamnade tidigt i uppförsbacke och Bajen kunde utöka försprånget vartefter. Några tröstmål på slutet förbättrade siffrorna för AFC:s del. I tabellen är Bajen trea efter fem omgångar, tabellrad 4-0-1.
10 nov Hammarby-AFC Eskilstuna 7-5 (5-1). Publik: 132 (Eriksdalshallen), Mål HIF: Adnan Cirak 3, Javier Donado Gómez, Omar Ghachem, Alexander Phoomart, Peiman Pahlevan Afshari. 

Dubbelseger mot Slovakien
En trio från Hammarby var en del sav det landslag som mötte Slovakien i två matcher 13 och 14 nov. Det svenska A-landslaget gjorde två bra matcher och vann båda. Hammarbyspelarna bidrog med speltid, målskytte och kaptensinsats.
13 nov Sverige A-Slovakien A 8-5 (5-3). Publik: 589 (Kvibergs Parks Idrottsområde). Spel för Paloma Grav, Linda Lundström och Rebecca Rolin. Paloma målskytt (ett mål) och Linda i kaptensrollen.
14 nov Sverige A-Slovakien A 7-1 (4-0). Publik: 501 (Kvibergs Parks Idrottsområde). Spel för Paloma Grav, Linda Lundström och Rebecca Rolin. Linda målskytt (2 mål) och i kaptensrollen. Paloma 1 mål. Spel för Rebecca Rolin.
Ny seger i Eriksdal
Bajen ångar på i Handbollsligan och tog i lördags sjunde skalpen, vilket innebär fortsatt tätkänning i tabellen. Efter en jämn första halvlek i hemmamötet med Hallby tog Bajen kommandot omedelbart efter paus och släppte egentligen aldrig in Jönköpingslaget i matchen igen. Nästan 1 700 i Eriksdalshallen jublade åt segern som innebär att Bajen återfinns jämsides med Sävehof i tabelltoppen, Partillelaget är först med bättre målskillnad. 11 nov Hammarby-IF Hallby HK 34-28 (13-14). Publik: 1 667 (Eriksdalshallen). Målskyttar Hammarby: Viktor Ahlstrand 8 (5 str), Henrik Olsson 7, Martin Dolk 5, Ludvig Lindeberg 4, Johan Nilsson 4, Alexander Morsten 3 (2 str), Edwin Aspenbäck 1, Topias Laine 1, Josef Pujol 1.

Seger i första kvartsfinalen
Herrlaget möter allsvenska Kungälv i Svenska cupens kvartsfinal över två matcher – hemma och borta. Bortamötet spelades den 8 nov och Bajen vann med 33-30. Bra läge alltså inför returen den 18 november. Matchstart kl 17.00 i Eriksdalshallen.
8 nov Kungälvs HK-Hammarby 30-33 (14-16). Publik: 410 (Mimerhallen). Målskyttar Hammarby: Viktor Ahlstrand 8 (4 str), Topias Laine 4, Alexander Morsten 4 (1 str), Edwin Aspenbäck 3, Johan Nilsson 3, Ludvig Lindeberg 2, Richard Lindström 2, Henrik Olsson 2, Nils Pettersson 2, Josef Pujol 2, Kevin Johansson-Eggan 1.

Häng på täten i damtvåan
Hammarby har nu kommit i gång bra i Dam 2 Öst. Sen senaste nyhetsbrevet har det blivit två vinster på bortaplan och laget är nu, efter sju omgångar, på fjärde plats tre poäng efter toppduon Tyresö Strand och Lidingö SK. 
7 nov Täby HBK-Hammarby 23-32 (14-16). Publik: 45 (Tibblehallen CC). Målskyttar Hammarby: Mikaela Johansson 12 (2 str), Emily Thompson 5, Agnes Rutqvist 4, Clara Bascuas 2, Nellie Lind 2, Nellie Tillå 2, Alva Losnedal 1, Erika Lellky 1, Filippa Ovendal 1, Lovisa Herber 1, Sarah Westerberg 1.
12 nov HK Ceres Norrtälje-Hammarby 20-27 (10-18). Publik: (Norrtälje Sportcentrum). Målskyttar Hammarby: Mikaela Johansson 8 (1 str), Sarah Westerberg 6, Clara Bascuas 3, Nellie Tillå 3, Anna Eriksson 3, Erika Lellky 2, Filippa Ovendal 1, Emily Thompson 1.
Fortsatt serieledning i Damettan
Hammarby vann sin match i åttonde omgången av damernas Div 1 Stockholm och behåller ledningen i serien. Laget besegrade Älvsjö AIK och håller serietäten på bättre målskillnad än FBC Sollentuna. När det gäller herrlaget i Div 2 Stockholm så skulle de ha mött Väsby AIK den 11 nov, den matchen har dock skjutits upp. 
12 nov Älvsjö AIK IBF-Hammarby 2-4 (1-3, 1-0, 0-1). Publik: 83 (Västertorpshallen). Mål HIF: Agnes Burell 2, Elin Burell, Hanna Adamsson-Loreby.
Från noll till 13 mål
Champagnekorken ur var vad som gällde när Hammarbys herrlag i Hockeytvåan Östra tog emot SK Iron. Hela 13 mål framåt fördelat på nio målgörare blev det för Bajen i mötet som slutade 13-5. I omgången innan dess hade laget gjort noll mål mot Spånga så målkavalkaden var verkligen välkommen. Hammarby har nu 3-0-9 i vunna-oavgjorda-förlorade och ligger på 14:e plats i serien som innehåller 16 lag. 
10 nov Spånga IS HK-Hammarby 3-0 (0-0, 2-0, 1-0). Publik: ingen uppgift (Stricct Travel Arena).
14 nov Hammarby-SK Iron Hockey 13-5 (3-1, 8-1, 2-3). Publik: 81 (Kärrtorps IP). Mål HIF: Hampus Bartholdsson 3, Måns Hallén Seppänen 2, Alöex Mattsson 2, Marcus Nyqvist Jallow, Philip Kekojevic, William Ehn, Linus Lindahl, Felix af Jochnick, Pontus Okerblad Westin.
BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Elithandbollen sänd i Handbollsligan LIVE
Handbollsligan har denna säsong skapat en egen plattform för livestreaming. Det går att skaffa abonnemang för samtliga matcher, för ditt favoritlag eller att köpa enstaka matcher. Läs mer här:

Hammarby i SvenskHockey.TV
Streamingtjänsten Svensk Hockey.TV gör skäl för namnet och sänder mycket som inte går på de stora betalkanalerna. Här hittar du Hammarbysidan som tipsar kommande sändningar:

Viktiga datum