Hammarbyiten

Brons till Madde och Jonna i Bajenspäckat VM

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Foto: PETER JONSSON
 

Damernas VM i fotboll är över för denna gång och man måste säga att det varit en intressant turnering i ett Hammarbyperspektiv, där vi haft fem spelare från laget i olika nationslag – varav två i det svenska. Och dessa, Jonna Andersson och Madelen Janogy, kunde resa hem med bronsmedaljer efter att Australien med Hammarbyspelaren Kyra Cooney-Cross besegrats i laget besegrats i matchen om tredje pris.
På vägen slog det svenska laget ut Japan med Hammarbyspelaren Maika Hamano i laget och Australien besegrade Danmark med Hammarbyspelaren Simone Boye Sörensen. 

VM-summering i detta nummer av Hammarbyiten och mycket annan fotboll samt basket, bowling, boxning, fotboll, futsal, friidrott, handboll, innebandy, ishockey, rodd och rugby. Välkommen till den stora Hammarbyvärlden!
Ny tränarduo i herrlaget
Herrlaget kommer denna säsong att ha ett nytt tränarpar. De som tar över Simon Forssberg som blir spelande head-coach och Giovanni Argüelles Soto som kommer att assistera honom. Seriesäsongen för herrlaget inleds med bortamatch mot Blackeberg den 16 september. Laget spelar i Basketettan Herr Södra.
Nya starka insatser i Europatouren
Europatouren för veteraner fortsatte med tävling i franska Reims 16-20 augusti och fyra spelare från Hammarby kom till start: Peter SainioKarl-Johan MattsonSusanne Olsson och Caroline Innergård. Damerna stod för bästa indsatserna, de spelade final och där blev Susanne Olsson femma och Caroline Innergård kom på 13:e plats. 
Späckat program på Skanskvarn på lördag
Hammarby Boxnings kulturkväll på Skanskvarn delas i år upp i två delar och kallas Dubbelsmockan. Arrangemanget den 26 augusti inleds med boxningsmatcher i lokalen i Skarpnäck (Skarpnäcks Gårdsväg 8E) kl 12-15. Från kl 15 finns ett program på Restaurang Skanskvarn med musik, poesi, auktion, föredrag med mera. Hammarby Boxning har procent på Skanskvarns intäkter denna eftermiddag/kväll. Merch från boxningen kommer även att säljas på plats.
Programmet i Skarpnäck sammanfattat:
11:30 Bajen Open House öppnar
12:00 Matchstart
15:00 Vi avrundar och fortsätter vidare till Skanskvarn
Programmet på Skanskvarn sammanfattat:
12.00 Skanskvarn öppnar, Petter Wennardt DJ:ar
15.00 Framträdandena på scenen börjar. Andreas Bjunér intervjuas av Gustav Gelin om filmprojektet Gröna Linjen och författaren Per Cornell om boken ”Tifo – visionärerna i Hammarby”. Poesi med Anna Wallde. Prisutdelning till boxare för vårens insatser.
16.00 Trubadurerna Tesch & Tompafager lirar
18.00 Föredrag om Hammarbys boxningshistoria
19.00 Hammarbypop med Bajen Swing från Södra Latin
20.00 Rockmusik med Limited EditionFri/frivillig entré på Skanskvarn, inträde Skarpnäck: 100 kr. Gratis för alla under 15 år. 

Tre matcher för Viggo i Brandenburg Cup
Hammarbys Viggo Pettersson var en av sju svenska herrjuniorer som tävlade i Brandenburg Cup Junior 12-20 augusti. I tävlingen fick förlorande boxare fortsätta för att göra upp om placeringar. För Viggos del kom det att innebära tre matcher som samtliga slutade i förluster. Viggo som gick i klassen 54 kg inledde mot Ali El Sari från Tyskland och förlorade där med domarsiffrorna 0-5. I match 2 matchades Viggo mot ännu en tysk, Ivo Dümpelfeld, och i den matchen blev domarsiffrorna 2-3. Slutligen blev det ännu en förlust mot en tysk boxare, Khaled Nauros, även denna med 2-3.
Snart dags för ny match på Tele2. Foto: HENRIC WAUGE.
Mållöst på Guldfågeln
A-laget på herrsidan har denna säsong haft försvaret som något av en akilleshäl. Det har dock blivit bättre på senaste tiden och 0-0 borta mot Kalmar kan sägas bekräfta tendensen – och det var väl ett av få riktiga glädjeämnen denna match i 20:e omgången. Insatsen var medioker, både från Kalmars och Hammarbys sida. Men poäng borta mot Kalmar är vi inte bortskämda med och med den måttstocken kan man också känna lite positivt kring mötet. Notabelt från matchen är sommarförvärvet Marc Llinares Barragan debuterade när han byttes in mot skadade Edvin Kurtulus. Hammarby är sexa i tabellen och har fortsatt kontakt med fjärdeplatsen dit gapet är fem poäng. 
20 aug Kalmar FF-Hammarby 0-0. Publik: 8 378 (Guldfågeln Arena).  

Förlängt med Fredrik Hammar till 2027
I veckan blev det klart att en av herrlagets genombrottsspelare denna säsong, Fredrik Hammar, förlängt sitt kontrakt med Hammarby ända fram till 2027. Den 22-årige spelaren kom från Akropolis 2022 och inledde med spel i HTFF men tog i år klivet upp till A-laget. 

Smilla Vallotto klar för Bajen
En rekrytering till damlaget har gjorts under öppna sommarfönstret. Den som skrivit på är den offensiva yttern 19-åringen Smilla Vallotto från Stabaek. Vallotto är uppvuxen i Stavanger men har också italiensk pass trots att hon är född i Geneve och har landslagsspel för Schweiz på meritlistan.  

Starka 3-0 mot Rosenborg
Damlaget träningsmatchade mot Toppseriens serietvåa Rosenborg på Koteng Arena i Trondheim under lördagen (19 aug). I vintras mötte man samma lag under träningslägret i Marbella och förlorade med siffrorna 1-3. Nu blev matchbilden helt annan, Bajen vann med klara 3-0 efter mål av Ellen WangerheimAdelina Engman och Vilde Hasund.  

VM-kollen! 
VM i fotboll är över och vi summerar och konstaterar att det varit ovanligt intressant ur ett Hammarbyperspektiv, med inte mindre än fem spelare med i tre olika landslag och dessutom coachrepresentation i form av tre ex-hammarbyare i olika landslag. VM-spelare i vårt nuvarande A-lag är Jonna Andersson och Madelen Janogy (Sverige), Kyra Cooney-Cross (Australien), Simone Boye Sörensen (Danmark) och Maika Hamano (Japan). Cocherna är Peter Gerhardsson (Sverige) Tony Gustavsson (Australien) och Pia Sundhage (Brasilien). Under avslutningshelgen fick vi uppleva en bronsmatch med mycket Hammarbytouch i och med att Australien där ställdes mot Sverige. Det blev svensk seger, och alltså bronsmedaljer för Jonna Andersson och Madelen Janogy. 
19 aug match om tredje pris Australien-Sverige 0-2 (0-1). Jonna Andersson spelade hela matchen. Madelen Janogy förblev på bänken. Kyra Cooney-Cross spelade hela matchen för Australien.   

Fastställda slutomgångar
Det herrallsvenska spelschemat för omgångarna 27-30 är nu fastställt. För Hammarby gäller detta: 
Omgång 27 söndag 22 oktober 15.00: Djurgården – Hammarby, Tele2 Arena
Omgång 28 måndag 30 oktober 19.00: Hammarby – IK Sirius, Tele2 Arena
Omgång 29 lördag 4 november 15.00: IFK Värnamo – Hammarby, Finnvedsvallen 
Omgång 30 söndag 12 november 15.00: Hammarby – Halmstads BK, Tele2 Arena 

Landskampsuppdrag för Matheo och Emil
Hammarby hade ett par spelare i de två P15-landskamper som spelades mellan Sverige och Finland i finska Eerikkilä, Matheo Elviersson Sica och Emil Sadarangani. Båda matcherna slutade 1-1 och det blev spel för de båda hammarbyarna fick spela i varsin match. 
17 aug Finland P15-Sverige P15 1-1 (1-1). Publik: 165 (Jari Litmanen Areena i Eerikkilä, södra Finland). Matheo Elviersson Sica i startelvan, utbytt i minut 43. Emil Sadarangani på bänken hela matchen.
20 aug Finland P15-Sverige P15 1-1 (0-1). Publik: 149 (Jari Litmanen Areena i Eerikkilä, södra Finland). Emil Sadarangani i startelvan, utbytt i minut 61, Matheo Elviersson Sica på bänken hela matchen.  

Roos Huitzing uttagen till F15-landslaget
F15/08-landslagets förbundskapten Lotta Hellenberg har tagit ut 21 spelare att representera Sverige i årskullens två första landskamper. Norge står för motståndet på Gutavallen i Visby den 6 och 9 september. Hammarby bidrar vid detta tillfälle med Roos Huitzing

Madjed i P18-landslaget
Sverige deltar i en fyrnationsturnering i Danmark med P18/05-landslaget 7-10 september. Hammarbys Montader Madjed är en av de uttagna spelarna. Det svenska laget möter Norge den 7 september och den 10 sept är det final eller placeringsmatch mot Polen eller Danmark. 

JDM-final 6 september
Datum, tid och spelplats är nu fastställd för JDM-finalen på flicksidan där Hammarby möter Stureby FF. Matchen spelas den 6 september kl 19.30. Stureby står som hemmalag men matchen spelas på Hammarby IP.  

HTFF spelade 1-1 mot Sollentuna
Hammarby Talangfotbollförening mötte fjärdeplacerade Sollentuna FK i Norrettans 18:e omgång. 253 såg matchen på Hammarby IP som slutade 1-1, Jordan Simpson stod för HTFF:s mål i 30:e minuten som innebar kvittering. I tabellen är talanglaget på nionde plats.  

FUTSAL:
Bajentrio till Norrköping Futsal Klubb 
Tre spelare med flera säsonger i Hammarby Futsal kommer att spela för Norrköping i Svenska Futsalligan den kommande säsongen. De som byter till ”Peking” är Özgur YasarFredrik Notice och Arsalan Ashtari. Hammarby har ännu inte offentliggjort övergången men den har presenterats som klar på NFK:s hemsida.  

Damlaget premiärspelar 22 oktober
Nu är tid och datum klart för Hammarby damlags seriepremiär i Regionala Futsalligan Svealand. Laget möter Södertälje Futsal Club den 22 oktober kl 14.00. 
Sex nya SM-medaljer
Efter JSM-USM 16-17 följde JSM 19-USM 15 den 18-20 augusti på Tibblevallen i Täby och för Hammarbys del blev det nya framgångar. Inte riktigt samma fullträff som i den tidigare SM-tävlingen men väl sex nya medaljer, fördelade på två silver och fyra brons. Framför allt bidrog Benjamin Wilkinson till påfyllningen i prisskåpet, han blev trea i inte mindre än tre grenar.
De mest intressanta Hammarbyresultaten:
Silver: Ricky Wahlberg (P15 diskus), Theodor Håkansson (P15 stav på nytt klubbrekord 407 cm).
Brons: Benjamin Wilkinson (P15 80 m häck, 300 m häck, stav), Alannah Hellstadius (P15 stav, nytt klubbrekord 368 cm).Poängplaceringar (4-6): My Lindberg (F15 80 m, femteplacering), Tyra Sparv(F15 längd, femteplacering). Noterbart också att det blev elva nya personbästanoteringar för hammarbyarna – som alltså presterade på topp vid SM-tävlingen.  

Tapp i SM-Pokalen
Efter senaste SM-tävlingen (se ovan) tappade Hammarby något i tävlingen SM-Pokalen där klubbarnas alla SM-resultat vägs ihop. Bajen är nu elva på 147,5 poäng och för en hård kamp med nya tian Västerås FK som har 147,75 och nian Mölndals AIK som står på 149,25. I topp, med viss marginal, hittar vi Hässelby SK som 363,38 poäng. Totalt har 156 klubbar plockat poäng i tävlingen. 

Flera uttagna till Ungdomsfinnkampen
Hammarby är starkt i åldersklasserna PF17, vilket manifesterades när uttagningen till Ungdomsfinnkampen 2-3 september offentliggjordes. Hammarby fick med fem idrottare till landskampen som detta år avgörs på Stockholms Stadion. De grönvita inslagen kommer att bli dessa (nationerna har två representanter i varje gren): Filip Herre (400 m och 4×400 m), Elias Kapell (trekamp och 4×400 m), Matilda Borg (400 m), Esther Sahlqvist(100 m häck och 4×100 m) och Ella Johansson (300 m häck och 4×400 m).  

Stark årgång av Midnattsloppet
Hammarbyarrangemanget Midnattsloppet på Södermalm är en av hörnpelarna i HIF Friidrotts verksamhet och detta år kunde man glädja sig ökade deltagarsiffror. Sportsligt var det också lite intressantare än vanligt med nationella toppnamn i deltagarlistan. Herrklassen vanns av Emil Millán de la Oliva från Eskilstuna FI som sprang de 10 kilometerna på 29.40.
För Bajens del var Niklas Jonssons 17:e plats bästa insats på herrsidan. I damklassen segrade Carolina Johnson från Linköpings GIF, tid 33.39, Hammarby hade där ingen på elitnivå. Däremot bra placeringar i ungdomsklassen Lilla Midnattsloppet (5 km) där Amanda Broberg Rydqvist blev fyra i F14 och Ivar Janson vann P13 på distansen 2 km och Hilda Järvinen blev trea i F13 på samma distans.  Några deltagarsiffror (fullföljande – många var fler var anmälda): 14 452 fullföljde 10-km-sträckan. 1 749 sprang 5 km.43 sprang Lilla Midnattsloppet 5 km.233 Lilla Midnattsloppet 2 km230 Glada Midnattsloppet 2 km16 Glada Midnattsloppet med och utan rullande assistans 2 km
Dubbelmatch på lördag
Nu på lördag 26 aug ges ett tillfälle att se både herr- och damlag cupspela i Eriksdalshallen. Båda lagen deltar i gruppspelsfasen av Svenska cupen. Damerna (uppflyttade till Div 2 denna säsong) möter Div 1-laget Torslanda kl 14.30. Herrarna stöter också på Div 1-motstånd i form av Boden, matchstart kl 17.00. Båda matcherna går att se för 100 kr. Läs mer här om dubbelmatchen:  

Alexander Morsten blir lagkapten
I och med att Gustav Davidsson efter säsongen lämnat Bajen för spel i Tyskland behövs en ny lagkapten i herrlaget. Nu har ett beslut tagits, det blir mittsexan Alexander Morsten som får bära bindeln i fortsättningen.  

Pre-Seasonspel i augusti-september
Regionförbundet Handboll Öst ordnar vad man kallar pre-season-spel för de klubbar som är intresserade under augusti-september. Hammarby har anmälda lag i klasserna F16, F19, Herr Senior och P19. När det gäller seniorspelet kan vi utgå från att det inte är laget i Handbollsligan som kommer att representera Hammarby men datumen kan ändå vara intressanta att hålla koll på. Bajen-herrseniorerna möter i denna tävling HK Silwing-Troja den 27 augusti, HK Tyrold den 10 sept och IFK Tumba den 14 sept. 
Serierna fastställda
Den 23 september börjar seriespelet för både dam- och herrlag. Damerna återfinns denna säsong i Div 1 Stockholm och herrarna i Div 2 Stockholm.
Serierna ser ut på följande sätt:
Dam Div 1 Stockholm: FBC Sollentuna, FBI Tullinge, Hammarby, Hässelby SK IBK, Högdalens AIS, Järfälla Bele IBF, Järfälla Bele IBK, Salems IF, Sköndals IK, Täby FC, Vallentuna IBK, Älvsjö AIK IBF. Bajen inleder med bortamatch mot Salem den 23 sept kl 12.15 och begår hemmapremiär i omgången därpå mot Vallentuna den 30 sept kl 16.00 (Sjöstadshallen).
Herr Div 2 Stockholm: Balrog Botkyrka IK, FBC Sollentuna, Hammarby, Huddinge IBS, Huvudstadens IBK, Ingarö IF, IS Bar Central Nytorget, Jakobsbergs IBF, Järfälla Bele IBK, Vallentuna IBK, Väsby AIK, Älvsjö AIK IBF. Öppningsmatch för Hammarbys del är ett hemmamöte med 23 sept kl 12.45 (Sjöstadshallen). I omgång 2 möter man Vallentuna på bortaplan (den 29 sept kl 19.00).
Hockeyn kampanjar på fotbollen
Hammarby Hockey planerar närvaro vid herrfotbollens hemmamatcher i september/oktober. Målet är att presentera föreningen, få medlemmar och deltagare i Hockeyskolan för barn och ungdomar. Hockeyn kommer att befinna sig på Arenatorget vid dessa matcher:
Söndag 17 sep. Hammarby-Malmö. Matchstart 15:00
Söndag 1 okt. Hammarby-Göteborg. Matchstart 17:30
Söndag 8 okt. Hammarby-Häcken. Matchstart 17:30
Måndag 30 okt. Hammarby-Sirius. Matchstart 19:00
Bra insatser av Clementina Orsi i Lilla Råda
Mölndals RK:s regatta Lilla Råda 19-20 aug hade en deltagare från Hammarby, Clementina Orsi i klassen DJA. Individuellt blev Clementina fyra av nio deltagare i 1x DHA Baltic Cup uttagning 1500 m. I 2x/2- tävlade Clementina tillsammans med Agnes Fredriksson från Mölndal och de vann loppet i konkurrens med tre andra båtar. Och i 4x/4- blev det också seger för ett kombinationslag där Clementina var en av roddarna, mot en tävlande båt. 
Seger mot serieledande Erikslund
Herrlaget i Div 1 tog en riktigt fin skalp i lördagens match mot serieledande Erikslund (19 aug). På Gubbängens rugbyarena vann Bajen med 22-10. Fin revansch, de båda tidigare mötena i serien har slutat med vinst för Täbylaget Erikslund. Hammarby har nu 4-0-4 i tabellraden. Fyra matcher återstår. 
BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenskt i C More och Discovery+
Allsvenskan i fotboll på herrsidan kommer att sändas i Discovery+ och C More/TV4 Play+ Sport (TV4 har tagit över C More). Vissa matcher även i andra kanaler. Aktuellt just nu:
Söndag 27 augusti kl 15.00: Mjällby AIF-Hammarby (Discovery+, C More/TV4 Play+ Sport, Kanal 5)
Söndag 3 september kl 15.00: Hammarby-AIK (Discovery+, C More/TV4 Play+ Sport)

Cupmatch i TV4 Play+ Sport
Hammarbys matchen i Svenska cupen i fotboll (herrar) mot Hudiksvalls FF den 23 augusti kommer att sändas av TV4-gruppen.
Onsdag 23 aug kl 18.00: Hudiksvalls FF-Hammarby (TV4 Play+ Sport) 
Damallsvenskt på Viaplay Viaplay är huvudintressent när det gäller sändningar av damallsvensk fotboll. Vissa matcher sänds även i andra kanaler.
Fredag 1 september kl 19.00: Växjö DFF-Hammarby (Viaplay)
Söndag 10 september kl 15.00: Hammarby-Djurgårdens IF (Viaplay)
Lördag 16 september kl 13.00: IFK Kalmar-Hammarby (Viaplay)

VM i friidrott med Grete Ahlberg
Friidrotts-VM i Budapest 19-27 augusti sänds i flera olika kanaler. Hammarbyintresse finns i form av Grete Ahlberg som tagits ut kvinnlig slägga. TV-tider för hennes del:
Onsdag 23 aug kl 19.00: kval (TV12 18.30-19.30, TV4 19.30-22.00)
Torsdag 24 aug kl 20.15: final (förhoppningsvis!) (TV4 19.30-22.00)

Utvalda matcher i Ettan
Ettan är Sveriges tredje högsta fotbollsliga på herrsidan och ett av de 32 lagen i serien är Hammarby Talangfotbollförening. C More sänder i Sportkanalen och på C Mores strömningstjänster en utvald match varje vecka. Samtliga matcher – oberoende av C More – kan också ses på ettanplay.se. Dessutom kommer drygt 380 matcher även denna säsong att sändas i samarbete med lokaltidningar runt om i Sverige. Det kommer alltså att finnas en hel del möjligheter att se HTFF:s matcher i Div 1 Norra.

Bandypuls och Expressen sänder Svenska cupen
Prenumerationssajten Bandypuls sänder från försäsongstävlingen Svenska cupen där Hammarby deltar på herrsidan. Två matcher med Hammarby finns just nu schemalagda:
25 augusti 19.00: Frillesås–Hammarby (Bandypuls)
2 september 19.00: Hammarby–Vetlanda (Bandypuls)(Samtliga matcher kommer dessutom att gå att se hos Expressen med abonnemanget Premium Max). 

Elithandbollen sänd i Handbollsligan LIVE
Handbollsligan har denna säsong skapat en egen plattform för livestreaming. Det går att skaffa abonnemang för samtliga matcher, för ditt favoritlag eller att köpa enstaka matcher. Läs mer här:

Viktiga datum