Hammarbyiten

Allsvensk återstart

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77 
Foto: Hammarby Fotboll

Fotbollen vilar aldrig, i stort sett. I veckan har vi åter kunnat se allsvensk herrfotboll efter uppehållet som pågått nästan hela juni. För Bajens del blev det delad pott hemma mot serieledande Häcken efter sen upphämtning från 0-2 till 2-2. I Norrettan – som inte haft något uppehåll – har Hammarby Talangfotbollförening fortsatt att ånga på och tog där femte raka serieskalpen. I nyhetsbrevet denna gång också basket, friidrott, golf, handboll, ishockey, rodd och rugby.  

Sommar, sol och Bajen! 

NYTT OCH NOTERAT! 
BASKET: 
Flera spelare klara 
Både dam- och herrlag har börjat bygga truppen inför säsongen 2022-23 och målsättningen i båda fallen är att bli ett topplag i sin respektive serie. På herrsidan är det klart Mohamed Madani och Noah Kelly fortsätter. Madani är en trotjänare i klubben och Noah Kelly är tillbaka efter kortare utflykt till Superettan. Ett nyförvärv är Emil Rudman som har ursprung i Hammarbys orgsanisation men som senast spelade A-lags- och U21-basket i Fryshuset och då debuterade i Basketligan. 
På damsidan är det klart att Fatou Ceesay och Denice Stewart fortsätter i klubben. 

Landslagschans för Bajentrio 
Landslaget för Pojkar 15 genomför två läger inför en turnering i danska Vejen, 12-14 augusti. Lägren hålls 28 juni-3 juli och 8-11 augusti. 30 spelare har tagits ut, tre av dem är Hammarbyspelare: Linus Victorin Verkruyssen, Cheick-Oumar Fadiga och Winston Ilori

FOTBOLL: 
2-2 mot Häcken 
Förra året spelade Hammarby och Häcken två oavgjorda i seriespelet och det var även oavgjort efter förlängning i cupfinalen. Genom åren har det påtagligt ofta slutat med kryss när de här klubbarna har mötts och så blev också fallet med det allsvenska mötet i söndags. 2-2 denna gång efter kontringsmål av Häcken och sen Bajenupphämtning. Resultatet innebär fortsatt serieledning för Häcken och en fjärdeplats för Hammarby. Både Bajen och Häcken har dock en match mindre spelad än Allsvenskans tvåa och trea.  
26 juni Hammarby-BK Häcken 2-2 (0-0). Publik: 23 681 (Nya Söderstadion/Tele2 Arena). Målen: 0-1 Alexander Jeremejeff (58), 0-2 Mikkel Rygaard Jensen (61), 1-2 Bubacarr Trawally (82), 2-2 Björn Paulsen (88).  

Vinberg vinnare när Sverige slog Tyskland 
F19-EM inleddes under måndagen för Sveriges del med match mot Tyskland – som man vann och där Hammarbys Matilda Vinberg blev den stora matchhjälten med båda målen i mötet som slutade 2-0. Spel hela matchen blev det för den andra Hammarbyspelaren i truppen; Sara Eriksson. Smakstart alltså i detta EM i Tjeckien. Nästa match för svenskorna spelas på torsdag mot England. 

Jonna Andersson assisterade till mål mot Brasilien 
Chelseabacken Jonna Andersson, som kommer att spela för Hammarby efter EM, bidrog till den svenska segern i träningsmatchen mot Brasilien (28 juni). Inför 33 218 åskådare på Friends (nytt rekord för damfotboll i Sverige) vände Sverige 0-1-underläge till seger 3-1. Jonna Andersson assisterade till Lina Hurtigs 2-1-mål på nick.  

Sjätte raka för HTFF 
Hammarby Talangfotbollförening är inne i en mycket bra period i Norrettan och vinner sina matcher. I veckan blev det femte raka segern, och sjätte utan förlust. Hemmamötet mot IF Sylvia spelades på Zinkensdamms IP och slutade 1-0, målet inslaget av Jusef Erabi. I tabellen är HTFF nu på sjätte plats, tabellraden lyder 7-2-5. 

Cupspel för Talanglaget 
HTFF är anmält till Svenska cupen och går in i tävlingen den 2 juli. Laget har lottats att möta Huddinge IF på bortaplan, matchen spelas på Källbrinks IP kl 16.00.   

FRIIDROTT: 
Teo delade segern i Täby 
Teo Borgius fortsätter att nå de höga höjderna i stavhopp. Under tisdagen (28 juni) deltog han i Täby Stavhoppsgala i klassen Pojkar U20 och delade segern tillsammans med William Asker från Örgryte IS. De hoppade 5,00 m och hade samma antal rivningar. Teo pressade sitt pers häromveckan till 502 cm, och var i närheten denna gång.  

Grete vinnare i Bottnaryd 
Bottnarydskastet har blivit en stortävling för svensk kastelit och i vissa grenar bjuds även bra internationellt motstånd. I årets tävling (25-26 juni) deltog Hammarbys Grete Ahlberg i slägga och besegrade samtliga 22 motståndare. Bästa kast mätte 67,15 m. 

FUTSAL: 
SFL-schemat fastställt 
Det preliminära schemat för Svenska Futsalligan 2022-23 har nu fått fastställda datum och klockslag. Hammarby inleder den 2 okt med hemmamatch mot Borås AIK. Därefter möter man regerande mästarlaget Örebro SK Futsal på bortaplan den 17 oktober. I omgång 3 är det åter hemmamatch, den 23 okt kl 13.30 mot IFK Göteborg Futsal. Hammarby spelar hemmamatcherna i Eriksdalshallen. Hela spelschemat för SFL-säsongen hittar du här: https://www.svenskfotboll.se/serier-cuper/spelprogram/svenska-futsalligan-202223/100101/ 

…liksom schemat i RFL 
Bajens damlag tog sig upp till Regionala Futsalligan, RFL, till denna säsong. Detta är högsta nivån på damsidan och grundserien är indelad i tre geografiska grupper. Hammarby är placerat i RFL Svealand tillsammans med Ankaret FK, Djurgårdens IF, Mälarhöjdens IK, Rågsveds IF, Stockholm United FF, Södertälje Futsal Club och Örebro Futsal Club. Hammarby inleder med bortamatch mot Djurgården den 29 oktober och spelar i omgång 2 på hemmaplan den 6 november mot Mälarhöjdens IK. Hela schemat hittar du här: https://www.svenskfotboll.se/serier-cuper/tabell-och-resultat/100120/ 

GOLF: 
Tvåa i serierna 
Förra veckan följde vi upp Hammarbys matchande i herrserien H50, där Bajen efter genomförd omgång håller en andraplats i Div 2 Röd (Stockholms GDF). Sedan dess har även lagen i H40 Div 2 Röd och H60 Div 4 Blå spelat serieomgång och även de håller andraplatsen i sina respektive tabeller efter matcherna.  
Hammarbys matcher den 21 juni i H40 Div 2 Röd: Ågesta-Hammarby 2-2, Hammarby-Björkhagen 4-0 (wo), Hammarby-Tyresö 4-0 (wo). H60 Div 4 Blå: Tyresö-Hammarby 2-2, Hammarby-HaningeStrand (3) 0,5-3,5, Hammarby-Huvudstaden (5) 2-2. 

HANDBOLL: 
Nisse Pettersson återvänder 
Nils Pettersson var länge en betydelsefull försvarsklippa i Hammarby, men för tre år sen sedan han nya utmaningar genom att gå till Malmö HK. Det är nu klart att vänstersexan Nisse återvänder till Bajen inför säsongen 2022-23. Dock väntar en tids rehabilitering efter en hjärnskakning innan Nisse kommer att synas på planen igen.  

Hammarbyspelare uttagna till riksläger 
Det har gjorts uttagningar till Svenska Handbollförbundets riksläger 4 och 2 för spelare födda 2005 och 2006. Rikslägren genomförs i Halmstad 6-9 augusti och några Hammarbyspelare har kommit med. Till riksläger 4 för pojkar 05 har Noel Brattnäs som en av åtta mittnior. Och till riksläger 2 för Flickor 05 har tre hammarbyare fått chansen: målvakten Nellie Bierhance, högersexan Julia Ringström och mittnian Tindra Törnestam Norling.  

ISHOCKEY: 
Holterud Olsson fortsätter ännu en säsong 
Ett viktigt besked gällande damlagets trupp kom i veckan då det blev klart att målvakten Linnea Holterud Olsson fortsätter ännu en säsong. Det blir sjätte säsongen i Hammarby för Linnea, som senast hade bäst räddningsprocent i Damettan.  

Okerblad Vestin återvänder 
Forwarden Pontus Okerblad Vestin är tillbaka i Hammarby efter en säsong i Mörrums GoIS. 27-årige Pontus har en bakgrund som junior I Bajen Fans IF och har ett par säsonger i Hammarbys seniorlag. Men har även hunnit med spel i Kallinge/Ronneby, Kumla och i amerikansk hockey. Men nu blir det alltså Hammarby 2022-23.  

Nytt datum för årsmötet 
HIF Ishockeyförening har tvingats skjuta på årsmötet en andra gång, beroende på att revisionen inte blivit klar. Nytt datum är 29 juni, platsen är Gula villan vid Kanalplan och klockslaget 19.00.  

RODD: 
Ahmet fyra i Holland 
Holland Beker är en internationell tävling med många deltagare som genomfördes 25-26 juni. Hammarbys Ahmet Rapi var på plats och blev fyra i klassen M 1x i hård konkurrens.  

RUGBY: 
Tiderna i Sevens SM-slutspel 
Lördagen den 2 juli spelar både dam- och herrlag gruppspel i Rugby Sevens slutspel under SM-veckan i Linköping (det blir en hel del TV-sändningar från SM-veckan, håll koll om det visas rugbymatcher med Hammarby). Följande klockslag är det Bajenmatcher: 
Dam grupp B: 16.40 Stockholm Exiles RFC-Hammarby, 17.50 Pingvin RC-Hammarby, 19.30 Hammarby-Malmö RC XV. 
Herr grupp B: 14.30 Hammarby-Spartacus RUFC, 15.40 Uppsala RFC-Hammarby, 17.00 Hammarby Stockholm Exiles RFC, 19.50 Erikslund KF-Hammarby.  
I rugby sevens är matcherna väldigt korta, bara 2×7 minuter, men lagen hinner ändå göra en hel del poäng. Skulle Hammarby gå vidare efter gruppmatcherna så blir det även Bajenrugby under söndagen.   

BAJEN I TV: 
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag: 

Herrallsvenskan i Discovery+ 
Discovery+ Fortsätter att vara huvudaktör när det gäller Allsvenskan i fotboll på herrsidan. Aktuellt med Hammarby: 
Söndag 3 juli kl 15.00: Djurgårdens IF-Hammarby (Discovery+) 
Måndag 11 juli kl 19.00: Hammarby-IFK Göteborg (Discovery+) 
Söndag 17 juli kl 15.00: Hammarby-IF Elfsborg (Discovery+) 

SVT sänder F19-EM 
Pågående F19-EM i fotboll sänds av SVT. Hammarbyintresse finns i form av startelvaspelarna Matilda Vinberg och Sara Eriksson. Återstående gruppmatcher: 
Torsdag 30 juni kl 17.30: Sverige-England (SVT Play) 
Söndag 3 juli kl 20.00: Norge-Sverige (SVT Play) 

Viktiga datum