Hammarbyiten

26 778 medlemmar – Hammarby satte nytt rekord 2023

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Foto: HENRIC WAUGE


Vi blir bara fler och fler! När Hammarby IF:s huvudkansli räknade samman medlemsantalet för vår olika medlemsföreningar kom vi upp 26 778 vid årsskiftet, vilket är nytt rekord. Främst hittas ökningen hos fotbollen som ökat med 3 000 under året.
Mer om medlemstillströmningen under året i nyhetsbrevet. Liksom nytt och noterat från våra föreningar i bandy, bordtennis, boule, fotboll och handboll. 

ALLMÄNT:
26 000 medlemmar!
Antalet medlemmar i Hammarby IF:s medlemsföreningar ökade rejält under 2023. Vid årsskiftet var den totala siffran 26 778 och det är en ökning med cirka 4 300. Ungefär 1 000 i den ökade siffran är en ”adminstrativ förbättring” då räknandet från årsskiftet innebär att några föreningar med brutet räkenskapsår fått sina medlemmar räknade två gånger. Men även utan denna plusfaktor handlar det om en total ökning på ungefär 3 000 medlemmar.Här följer en förteckning över antalet medlemmar i Hammarbys idrottsföreningar (och de som blev ständiga medlemmar i Hammarby IF när HIF delades upp juridiskt 1999/2000):
Hammarby IF: ständiga medlemmar 31 (+-0)
Bandy 869 (+145)
Basket 710 (-68)
Bordtennis 459 (-37)
Boule 53 (-4)
Bowling 87 (+28)
Boxning 603 (+120)
Fotboll 18607 (+3101)
Friidrott 1493 (-89)
Goalball 29 (-8)
Golf 602 (+25)
Handboll 1269 (+672)
Innebandy 759 (+389)
Ishockey 409 (+26)
Orientering 40 (+3)
Rodd 149 (-1)
Rugby 268 (-9)
Skidor 104 (+5)
Hemmasegrar och ny uddamålsförlust
Bajen gjorde en gedigen insats mot Gripen på Zinken och vann med de fina siffrorna 8-4, efter 4-0 i halvtid. Därpå följde en jobbig uddamålsförlust, något som det blivit en hel del av den senaste tiden. Denna gång var det bottenkonkurrenten Frillesås som fick tvåpoängaren hemma på Sjöaremossen. Denna följdes sedan upp av en härlig och oväntad storseger på Zinken, hela 7-1 mot Sandviken. I tabellen, där det är väldigt jämnt kring kvalstrecket, har Hammarby nu tre lag efter sig. 
28 dec Hammarby-Gripen Trollhättan BK 8-4 (4-0). Publik: 758 (Zinkensdamms IP). Mål HIF: Isac Karlsson 3, Christian Frohm 2, Kasper Milerud, David Jansson, Felix Nyman. 
30 dec Frillesås BK-Hammarby 4-3 (2-1). Publik: 502 (Sjöaremossen). Mål HIF: Kasper Milerud 2, David Jansson.
3 jan Hammarby-Sandvikens AIK 7-1 (2-0). Publik: 1 409 (Zinkensdamm). Mål HIF: Isac Karlsson 3, David Jansson 2, Adam Gilljam, Kasper Milerud. 

Pär Beckne blir ny klubbchef
Hammarby Bandy har rekryterat en ny klubbchef som kommer att tillträda den 1 mars; Pär Beckne som har haft motsvarande roll i IFK Motala under de 13 senaste åren. Men framöver alltså kommer att ha Zinkensdamm som sin arbetsplats. 49-årige Beckne beskrivs som kompetent, välmeriterad och ansedd i svensk bandy. Läs gärna texten på bandyns hemsida som berättar mer utförligt om den nye klubbchefen. Han berättar bland annat Hammarby alltid varit hans favoritlag när det gäller fotboll. Länk till texten
Hammarby Open spelas 17-18 februari
Hammarby Open är en lite större tävling arrangerad av HIF Bordtennisförening som innehåller både dam- och herrklass förutom ungdomsklasserna. Årets upplaga genomförs 17-18 februari i Brännkyrkahallen. Förra året blev tävlingen fulltecknad vilket man siktar på även denna gång.
Division 2-spel 2024?
Svenska Bouleförbundet har nu publicerat en förteckning över lagindelning i de olika förbundsserierna 2024 (Elit-Div 1-Div 2). Hammarby finns här inplacerat i Div 2 i en kategori som kallas ”kvot”. Osäkert vad detta innebär, vi återkommer med mer info om seriespelet. Rimligen betyder detta dock att Hammarby har möjlighet att spela i Div 2 den kommande säsongen. Totalt är 24 lag uppräknade på Div 2-nivån. 
Gemensam premiärträning 9 januari
Den 9 januari startar försäsongen för såväl dam- som herrlaget. Klockan 18.00 på Hammarby IP tågar båda lagen ut till årets första bollpass och det är öppet för alla besökare. Grindarna öppnar kl 17.00. Båda lagens sportchefer intervjuas på innerplan från kl 17.45 och kl 18.00 börjar träningen som sker på varsin planhalva. 

Norska landslagsspelare förstärker
Damlaget har knutit till sig två mycket starka nyförvärv i form av norskorna Emilie Joramooch Anna Jøsendal. 21-åriga Emilie är innermittfältare med flera A-landskamper på meritlistan. Hon köps loss från Rosenborg BK och har skrivit på ett avtala som gäller till sommaren 2026. 
Anfallaren Anna Jøsendal är även hon hemmahörande i Rosenborg och i likhet med Emilie har on skrivit ett kontrakt som gäller till sommaren 2026. Den 22-åriga spelaren har landslagsmeriter och stod 2023 för 17 poäng i ligaspelet (8 mål, 9 assist). De båda spelarna kommer från en framgångsrik säsong där Rosenborg blev tvåa i serien och mästare i norska cupen. 

…liksom Stina Lennartsson från Linköping
26-åriga ytterbacken Stina Lennartsson ansluter till Hammarby inför 2024. Stina som är från Jönköping har haft sin elitkarriär i Växjö DFF och de två senaste säsongerna hos årets serietrea Linköping FC. Hon har också landslagserfarenhet, senast från VM i Nya Zeeland/Australien dit hon blev inkallad efter återbud och spelade från start i tredje gruppspelsmatchen mot Argentina. Totalt har det blivit 2 U17-landskamper, 4 i U23-landslaget och 2 i A-landslaget. Kontraktet med Hammarby gäller de två kommande säsongerna.

Matilda Vinberg och Madelen Janogy lämnar
20-åriga Matilda Vinberg har utvecklats starkt under tre säsonger i Hammarby men nu står det klart att hennes fortsatta karriär kommer att ske i Tottenham Hotspurs FC. Detta eftersom Hammarby och Matilda inte lyckats komma överens om kontraktsförlängning. Under sin tid i Bajen har Matilda blivit en alltmer etablerad allsvenska spelare och har även tagits ut i A-landslaget. Totalt blev det 74 matcher och 20 mål i Hammarbytröjan.
Även Madelen Janogy har gjort klart med ny klubbadress. Efter tre framgångsrika säsonger i Hammarby blir den nya klubbadressen Fiorentina. Detta efter 75 matcher och 40 mål för Hammarby. Precis som i fallet med Matilda Vinberg har den grönvita sejouren krönts med årets fantastiska säsong med dubbla guld – både SM-titel och vinst i Svenska cupens final. 

Träningsmatch mot HJK
Förutom de tidigare annonserade A-lagsmatcherna för herrlaget har det nu kommit till ett möte med finska storklubben HJK. Hammarby möter den regerande mästarklubben den 11 februari kl 13 på Nya Söderstadion, ett genrep inför kommande gruppspel i Svenska cupen.

Montader Madjed landslagsuttagen
Hammarbys unge anfallsspelare Montader Madjed har blivit uttagen till Iraks A-landslag inför Asiatiska mästerskapet som spelas i Qatar 12 jan-10 feb. 18-åringen har tidigare spelat i svenska ungdomslandslag men nu alltså valt att representera Irak framöver. Truppen består av 26 spelare och den ställs mot Indonesien, Japan och Vietnam i gruppspelet.

Bajen bryter med Huski
Sedan säsongen 2021 har Huski Chocolate varit huvudpartner och tröjsponsor till Hammarby Fotboll. Kontraktet gällde även 2024 men nu har parterna kommit överens om att bryta i förtid, vilket innebär att man kommer att ha en ny tröjsponsor under den kommande säsongen. Klubben uppger att man bedömer att Huskis moderbolag Kvalitena kommer att kunna fullfölja överenskomna utbetalningar. 
Tredjeplacering inför januaripausen
Handbollsligan tar paus under större delen av januari men Hammarby går till vila med en bra känsla, detta efter klar bortaseger mot Amo HK och en fin tredjeplacering i tabellen. 16 matcher är spelade , Bajen har 23 poäng och är två efter Skövde och fyra efter Sävehof. Återstart för Hammarbys del med hemmamatch mot Lugi onsdag 31 jan. 
29 dec Amo HK-Hammarby 24-31 (9-18). Publik: 595 (Amokabel Hallen). Målskyttar Hammarby: Viktor Ahlstrand 6 (2 str) Edwin Aspenbäck 6, Ludvig Lindeberg 5, Alexander Morsten 4, Henrik Olsson 3, Josef Pujol 3, Oliver Wigmark 3, Kevin Johansson-Eggan 1.
BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

SVT sänder Final Four
Hammarby är på herrsidan ett av de fyra lag som gått så långt i Svenska cupen att man kvalificerat sig för ”Final Four”, det vill säga är en av fyra semifinalister som tävlar om titeln i Halmstad Arena 9-10 mars. De lag som gör upp är Amo HK, Hammarby, Ystads IF och Önnereds HK. SVT kommer att sända samtliga matcher, vi återkommer med tider.

Elithandbollen sänd i Handbollsligan LIVE
Handbollsligan har denna säsong skapat en egen plattform för livestreaming. Det går att skaffa abonnemang för samtliga matcher, för ditt favoritlag eller att köpa enstaka matcher. Läs mer här:

Hammarby i SvenskHockey.TV
Streamingtjänsten Svensk Hockey.TV gör skäl för namnet och sänder mycket som inte går på de stora betalkanalerna. Här hittar du Hammarbysidan som tipsar kommande sändningar:

Viktiga datum