Hammarbyiten

Elias Kapells monsterhopp gav SM-brons

Av Magnus Hagström 0703-55 41 77
Foto: HAMMARBY FRIIDROTT.


Det blev ett brons i årets friidrotts-SM för seniorer. Detta efter att 18-årige Elias Kapell visat att han på allvar utmanar även på seniornivå. I längdhoppet slog denne mångkampare till med ett hopp på 762 cm, vilket är 26 cm bättre än hans tidigare personbästa, och ett hopp som räckte till SM-brons. I medaljhänseende blev detta enda utdelningen för Hammarbys företrädesvis unga trupp denna gång, men lite andra glädjeämnen hittar vi från SM-tävlingarna i Uddevalla 28-30 juni. 
Från veckan myser vi också åt damlaget i fotboll som byggt upp en fin segersvit och hållit nollan i fyra raka matcher. Dessutom bandy, basket, golf, handboll och ishockey.
Aldrig stiltje i Bajen!
Lukas Forsström till Bajen
En intervju med nyförvärvet Lukas Forsström finns nu på Hammarby Bandys hemsida. Lukas är ung ytterhalv som ansluter från IFK Vänersborg. Intervjun hittas här

Bajen teamar med Selånger på F17-nivå
Hammarby kommer denna säsong att synas i resultattablån för serien F17 Nationell (alltså högsta nivån i denna åldersklass). Man samarbetar där med Sundsvallsklubben Selånger (i nuläget inga närmare uppgifter om hur det ska fungera, var matcherna ska spelas osv). Serien är uppdelad i två geografiska enheter enligt följande:
F17 Nationell Syd: IFK Vänersborg, Mölndal/ Höjden, Skirö AIK, Surte/ Kareby, Villa-Lidköping BK, Tranås BoIS.
F17 Nationell Nord: Hammarby IF/ Selånger, Finspångs AIK, Söråkers IF, Uppsala BOIS, Västerås SK
Damerna inleder seriespelet 29 september
Ett schema för Basketettan Dam Norra serien har nu publicerats. Hammarby inleder hemma den 29 sept kl 16.30 mot Uppsala Basket och avslutar seriespelet den 13 april borta mot Lidingö Basket. Hela schemat hittas här
Ny Wangerheim-show när Bajen slog Peking
Ellen Wangerheim
 har uppenbarligen hittat målformen. För några omgångar sedan gjorde hon båda baljorna i 2-0-segern borta mot Vittsjö, därefter var hon på bänken mot Trelleborg (5-0) och stod sedan för ett av målen när Bajen 2-0-besegrade AIK borta. I helgen slog hon till med två nya mål i Bajen 3-0 borta mot IFK Norrköping. Det är alltså inte bara Ellen som hittat formen, även försvarsmässigt ser det väldigt bra ut just nu med sammanlagt 12-0 på de fyra senaste matcherna. Sviten har förbättrat läget i tabellen och just nu är laget trea, detta utan att fyran Kristianstad kan komma i kapp även om de vinner sin hängmatch. Bajen kan däremot gå förbi tvåan Häcken om laget vinner den match man har mindre spelad än göteborgskorna. 
Det ser lovande ut inför fredagens match mot AIK på Nya Söderstadion/Tele2 Arena.
29 juni IFK Norrköping-Hammarby 0-3 (0-2). Publik: 1 518 (Platinumcars Arena). Målen 0-1 Ellen Wangerheim (2), 0-2 Ellen Wangerheim (41), 0-3 Julie Blakstad (50). 

Victor Eriksson in – Boudah lånas ut
Som väntat blir en del förändringar i Hammarbys A-trupp på herrsidan under sommarfönstret. Klart är att 23-årige mittbacken Victor Eriksson ansluter och att anfallaren Abdelrahman Boudah lånas ut till allsvenska konkurrenten Västerås SK. Victor kommer från en mindre lyckad period i Minnesota United och har bakgrund i IFK Värnamo. Han är alltså väl bekant med Hammarbytränare Kim Hellberg från Värnamotiden. Avtalet med Victor gäller fyra och ett halvt år. 

2-2 i träningsmatchen
Hammarby tog emot IFK Värnamo i en träningsmatch på Årsta IP den 29 juni (utan publik). Matchen spelades i 2×60 minuter och Hammarby spelade med två olika startelvor i de båda halvlekarna. Mötet slutade 2-2 (2-1) efter att comebackande Jusef Erabi gjort båda Hammarbymålen. 

Till final i Victoria Cup
Hammarby är framme vid final i DM-tävlingen på damsidan; Victoria Cup. Detta efter att ha slagit ut Värmdö IF i semifinalen. Mötet på Värmdövallen den 26 juni inför 250 åskådare slutade 0-2 (0-1) efter mål av Klara Folkesson och Alice Wehinger. I finalen kommer Bajen att möta uppåtgående Älvsjö AIK. Datum för denna match är inte spikat, klart är dock att Hammarby står som hemmalag. Hammarbyelva i Rikslägret
Den 24-28 juni arrangerades Rikslägret för flickor födda 2009 i Halmstad. 138 spelare var uttagna av förbundskapten för kullen är Lovisa Delby. Elva av dessa spelar till vardags i Hammarby. De uttagna Bajenspelarna: Thea ErikssonEbba HedlundMila Juhlin ÖhbergEllie JunetoftLeah KembelStella MaiquezFelizia Nilsson NarverudAlice OlssonFanny PetersonNora Sundqvist och Matilda Warne.

HTFF kvitterade i 90+8
Efter att hälften av matcherna i Div 1 Norra spelats återfinns Hammarby Talangfotbollförening på fjärde plats. De senaste årens hot om nedflyttning i slutet av spelåret har alltså bytts mot en betydligt angenämare position. I senaste omgången mötte laget Örebro Syrianska på bortaplan (Mellringe IP) och fick med sig en poäng, detta efter att Adam Akimey kvitterat Örebrolagets 1-0-ledning i 90+8. Nästa match spelas 4 augusti, då mot AFC Eskilstuna. För den som vill följa HTFF mer än vad som kommuniceras här rekommenderas sajten https://htffsodermalm.com/.
SM-brons för Elias Kapell
Hammarby hade något högre förhoppningar inför Friidrotts-SM i Uddevalla 28-30 juni än vad slutfacit blev. Ett par av de givna medaljkandidaterna, Grete Ahlberg i slägga och Erik Ehrlin i tresteg, kom inte till start. Det hindrar inte att det ändå fanns mycket att glädja sig åt. Och då måste Elias Kapell nämnas först. Den unge mångkamparen blev bronsmedaljör i längd med ett jättehopp 7,62 m – en rejäl förbättring av personbästat och nytt klubbrekord i åldersklassen P18. Fina placeringar blev det också för Esther Sahlqvist på 100 m, hon sprang in på femte plats med nya klubbrekordtiden i F18 11,60, och Niklas Wall i längd som kompletterade Kapell med en femteplacering i finalen. Ytterligare ett par klubbrekord noterar vi; Alannah Hellstadius i stav som blev sjua med 390 som bästa hopp vilket är klubbrekord både i K22 och KS samt för Maggie Dahllöf vars spjutkast på 45,45 m räckte till niondeplats och klubbrekord i F18 och KS.

Sextett till JSM-USM i mångkamp
Det blir sex mångkampare som åker till Kil 12-14 juli för att försvara Hammarbys färger i mångkamps-SM i åldersklasserna JSM-USM. Bajentruppen ser ut så här:
Elias Kapell P19 10-kamp, Hannes Johansson P17 10-kamp, Benjamin Wilkinson P16 10-kamp, Theodor Håkansson P16 10-kamp, Tyra Sparv F16 7-kamp, Amanda Broberg Rydqvist F15 6-kamp.

Klubbrekord i Åkersberga
Några unga tävlande deltog i Åkersberga Sommarsprint 26 juni. Riktigt snabbt sprang Melody Wahlberg som tävlade i F13-åldersklassen och slog nytt klubbrekord i F11 200 m. Den nya noteringen är 27,65. 
71 deltagare i Kenta Ohlsson Trophy
Årets upplaga av Hammarbyarrangemanget Kenta Ohlsson Trophy samlade hela 71 deltagare som möttes på Ingarö Golfklubb 30 juni. Individuell vinnare blev Fredrik Lyxell och i lagtävlingen vann Team Berg bestående av Tomas BergKrister SilverdizTomas Nilssonoch Sven Andersson.
Tre träningsmatcher planerade
Herrlaget har för närvarande tre träningsmatcher schemalagda. Den 3 aug möter man Guif Eskilstuna i Sala. Den 17 augusti är det dags för nytt möte med samma motståndare, då i Stiga Sports Arena i Eskilstuna. Och den 18 aug kommer Helsingfors på besök för match mot Bajen i Stockholm.…och cupdatumen är klara
Innan seriespelet kommer både dam- och herrlag spela gruppspel i Svenska cupen. Datum och klockslag är nu fastställda för dessa matcher:
Herrarnas matcher i grupp 5:
Sö 18/8 16.15 Boden-Hammarby, Hildursborg
Lö 24/8 20.00 Tyresö-Hammarby, Tyresöhallen
Lö 31/8 17.00 Hammarby-Hallby, Eriksdalshallen
Damernas matcher i grupp 8:
Lö 17/8 14.00 VästeråsIrsta-Hammarby, Västerås Arena
Lö 24/8 17.00 Hammarby-Strand, Eriksdalshallen
On 28/8 19.00 Hammarby-Skövde, Eriksdalshallen

…samt premiärdatum för seriespelet
Det finns nu scheman för seriespelet för både dam- och herrlag fastställda. Herrarna i Handbollsligan inleder lördagen den 14 september mot IFK Skövde, första avkast kl 17.00. För deras del avslutas seriespelet torsdag den 20 mars med bortamatch mot IK Sävehof.
Damerna är nykomlingar i Div 1 Norra och inleder hemma mot Huddinge HK den 5 oktober och man får dessutom förmånen att avsluta på hemmaplan – lördag 15 mars mot Spånga HK. Spelscheman i sin helhet hittas här (dam) och här (herr)

Trio lyfts upp i A-truppen
Tre 19-åriga spelare från uvecklingslaget Cliff tar plats i elitlaget. De som nu skriver A-lagskontrakt med Hammarby är Ruben VojbackeOskar Ståhl och Ted Wettebrandt. Vänsternian Ted Wettebrandt är 19 år och har bakgrund i Lidingö SK innan han anslöt till Hammarbys organisation. Även Oskar Ståhl är 19 år. Han spelar på mittnio och har gått hela vägen från Hammarbys bollskola till att nu ha chans på spel i A-laget. Den tredje 19-åringen heter Ruben Vojbacke och har tidigare spelat i Kungsängen. Han är stark försvarsspelare och kan alternera mellan H6 och H9

Bra genomgång inför säsong
För den som vill ha koll på hur det ser ut i lagen inför kommande spel i Handbollsligan rekommenderas försäsongsguiden med info om trupper, nyförvärv och förluster och träningsmatcher. Hittas här

Arvid Skoog uttagen till U20-EM
Europamästerskapet i åldersklassen U20 genomförs i Celje, Slovenien, 10-21 juli. Hammarby bidrar med en spelare, målvakten Arvid Skoog. Sverige spelar gruppmatcher enligt följande: 10 juli Sverige–Polen, 11 juli Ukraina–Sverige, 13 juli Sverige–Island. Därefter förhoppningsvis slutspelsmatcher. 
Innan dess spelar Sveriges herrar U20 Scandinavian Open Championship i Norge som uppladdning. Det handlar om två matcher i Skien, Norge 2 och 3 juli som vi kommer att redovisa i nästa veckas nyhetsbrev.

Lottat i USM
Nu har lottningen gällande steg 1 i USM offentliggjorts. För Hammarby gäller detta:
F18 21-22 sept: Hammarby arrangerar grupp 13. Motståndarna heter Guif Eskilstuna, Huddinge HK, Kungälvs HK och Falu HK. Ettan och tvåan går direkt till steg 3, övriga till steg 2.
P18 21-22 sept: Hammarby spelar i grupp 2 som arrangeras av Norrköpings HK. Övriga lag i gruppen är Täby HBK, Skåre HK och Uppsala HK. Ettan och tvåan går direkt till steg 3, övriga till steg 2.
F16 28-29 sept: Grupp 2 med Edsbyns IF FH som arrangör. Övriga lag är Bålsta IF, Ludvika HF och Tyresö Handboll. Ettan och tvåan går direkt till steg 3, övriga till steg 2.
P16 5-6 okt: Hammarby har två lag med. HIF 1 är i grupp 3 med Strands IF (arrangör), Borlänge HK, VästeråsIrsta HF och Skuru IK.Hammarby IF 2 spelar i grupp 19 som arrangeras av Sollentuna HK. Övriga lag är Vassunda IF, Stenungsunds HK Vit och Önnereds HK. Även här gäller att ettan och tvåan går direkt till steg 3, övriga till steg 2.
F14 12-13 okt: Grupp 29 tillsammans med IFK Hammarö (arr), Falu HK, Vintrosa IS och Skuru IK. Samtliga går vidare till steg 2 som är ett sammandrag av fyra grupper och arrangeras av Skuru IK.
P14 19-20 okt: Hammarby arrangerar grupp 23 och välkomnar Skara HK, Kiruna HK och Vassunda IF till Stockholm. Även här går lagen vidare till steg 2 där Vassunda IF arrangerar sammandrag för tre grupper. 
Rumänsk förstärkning
Damlaget har knutit till sig rumänska landslagsspelaren Sonia David. Forwarden från Bukarest har de fyra senaste säsongerna spelat för Troja/Ljungby men kommer nu att studera i Stockholm och har då valt att spela för Hammarby. En annan spelare som kommit till Stockholm för att studera och spela hockey i Hammarby är Kinzy Keflay. Där är uppgifterna lite knapphändiga om bakgrunden men vi konstaterar att hon presenterats på hammarbyhockey.se.

Motståndarna i Damettan Östra
Det har presenterats ett preliminärt spelschema för NDHL DamEttan Östra 2024-25. Seriestart är planerad till 22 september men inga klockslag är satta och datum kan komma att ändras. Vi nöjer oss nu med att redovisa vilka lag som ingår i serien: AIK, Hammarby, Haninge Anchors HC, SDE HF 2, SHK Hockey Club, Södertälje SK, Team Uppsala HC. Seriespelet pågår till 24 november, därefter blir det ny serieindelning.
BAJEN I TV:
Hammarbyevenemang gör sig bäst i verkligheten men ibland är teve ett bra alternativ. Här är aktuella sändningar med Hammarbyinslag:

Allsvenskan i TV4 Play+ Sport och Max
Huvudkanaler för den allsvenska herrfotbollen är TV4 Play+ Sport och Max (före detta Discovery+). Det kan bli utbrutna sändningar även i andra kanaler. Aktuellt med Hammarby just nu: 
Söndag 7 juli kl 16.30: GAIS-Hammarby (TV4 Play+ Sport, Max)
Måndag 15 juli kl 19.00: Hammarby-IFK Göteborg (TV4 Play+ Sport, Max)
Lördag 20 juli kl 17.30: IF Brommapojkarna-Hammarby (TV4 Play+ Sport, Max)

Damallsvenskan i Viaplay
Viaplay är kanalen som har huvudrättigheterna till Damallsvenskan i fotboll. Även andra kanaler förekommer. Aktuellt med Hammarby:
Fredag 5 juli kl 19.00: Hammarby-AIK (TV6, Viaplay)
Lördag 17 aug kl 15.00: Hammarby-Linköpings FC (Viaplay)

Viktiga datum